Francesca Batistelli – Own It

      No Comments on Francesca Batistelli – Own It

Het kan verkeren in een decennium. Van soft pop op My Paper Heart in 2008, waarbij Sara Bareilles als ijkpunt gold en Ian Eskalin de producer was, trouwen met Newsong percussionist Matt Goodwin, een vervolg met Hundred More Years (2011) en If We’re Honest (2014) nu vier jaar later Own It. Twee jaar geleden lag al veel van de muziek op de plank, maar de zangeres gooide het roer om en koos voor progressieve popliedjes in plaats van de wat brave kant op eerdere albums, hoeveel Grammy Awards ze ook opleverden. Ze schreef vrijwel alle liedjes zelf en werkte samen met ervaren collega’s als Matt Maher, Mia Fieldes, Jeff Pardo, Molly Reed, Ellie Holcomb, Seth Mosley en Josh Bronleewe. Met de muzikale kwaliteit zit het dan wel snor, als je van Amerikaanse pop vol synthesizers en nabewerking van vocalen, baslijnen en drums houdt.

De eerste single werd The Breakup Song, die met David Garcia en Bart Millard (MercyMe) werd gecomponeerd. Met je geliefde walsend door de huiskamer… De tweede single, het soulful Royalty werd half oktober gevolgd door het puntige Love Somebody.

The Very Best is een empowerment song voor de ‘volgende generatie’ die ertoe doet en er mag zijn. Diepgang is wat anders. Thematisch in het verlengde ligt This Could Change Everything. You Belong start eenvoudig met een piano, rolt uit naar een op electronica gebaseerde power ballad.  Strijkers zetten de toon in As Good As It Gets. Aan jou / u / U heb ik genoeg als ik rust en nieuwe kracht zoek. De gladgestreken mid-tempo pop Let The Light In kan ergens de komende maanden nog wel als single uitgebracht worden. Dat  het aanbiddingsnummer Defender met Bethel Music zangeres Steffany Gretzinger ruim 7 minuten klokt, verbaast me niet, maar is wel het dubbele van een willekeurige andere track op Own It. Doorsnee ‘modern worship’ in 70-74 bpm tempo met herhalingen. De pop song Freedom sluit het tiental af. Niet meer bang zijn, de vrijheid gebruiken!