Van Vleuten naar Uithof, Vinex naar Universiteit wandelen in Utrecht

Na vanochtend vroeg thuis nog gewerkt te hebben, pak ik de trein richting Utrecht voor een combinatie van twee wandelingen op deze heerlijk zonnige vrijdag in oktober. Uit de gids Wandelen buiten de binnenstad van Utrecht heb ik nog één stuk niet gewandeld, de ‘Vinex wandeling’ uit de derde druk. Ik plak daar uit de gids Wandelen naar de campus de route langs en door gebouwen van de Universiteit Utrecht aan vast.

Relive ‘Oude Rijnpad en Campuswandelen Utrecht’

Vleuten – Domplein Utrecht

Spoorviaduct Vleuten met afbeeldingen Romeinse opgravingenNa half negen begin ik aan het Oude Rijnpad, zoals de ‘Vinex wandeling’ heet bij station Vleuten. De route start ‘officieel’ in hartje Utrecht en kent enkele inkortingen en verlengingen. Ik loop in tegengestelde richting, heb dus weinig aan de routebeschrijving, maar kan me op de kaart concentreren, heb OSMAnd op de smartphone en tijd genoeg om lekker m’n neus achterna te gaan en me te laten verrassen in de nieuwbouw voorbij winkelcentrum Leidsche Rijn Centrum dat ik vanuit het Capgemini kantoor bij station Leidsche Rijn in de afgelopen jaren gebouwd heb zien worden.

Herfsttinten langs Oude Rijn in VleutenDe Oude Rijn markeert de Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk. Aan de wanden van het spoorviaduct aan de Odenveltlaan zijn foto’s van Romeinse opgravingen te zien. Terwijl automobilisten zich op de Hindersteinlaan in de file ongeveer net zo snel als ik vaart maken, leg ik de herfsttinten langs de Oude RIjn, hier ook Vleutense Wetering genoemd, vast. Tot zover bekend terrein, nu rechtsaf Het Lint in, een onderdeel van het Máximapark, dat in 2013 door de Koningin is geopend. Kunst vaartuig in Máximapark Leidsche RijnHet grote stadspark tussen Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern werd ontworpen door de wereldberoemde landschapsarchitect Adriaan Geuze. Voorbij het Huis te Vleutenbaan kom ik in het onderdeel De Binnenhof met de Japanse Tuin. Daar is het even lastig navigeren, dus maak ik een lus terug naar het Anafora Parkrestaurant om daar het water te volgen.

Boerderij AlendorpVan het voormalige buurtschap Alendorp is een hoeve en brug overgebleven. De rest is opgenomen in de bebouwing van de wijken van Leidsche Rijn. Ik loop langs het Sportcity complex de wijk Het Zand in, door het park Groot Zandveld naar de enige slingerende arm van de Oude Rijn die in het stedebouwkundig ontwerp  is opgenomen en nu de huizen van de Agaatvlindersingel en Vuurvlindersingel staan. Welkom in Grauwaaert, waar nog gebouwd wordt, aan de overzijde van de singel de appartementencomplexen van Leidsche Rijn Centrum staan. Zelf volg ik de Jan Wolkerssingel en de Kattenkruidweg, waar rechts van me twee lange rijen bomen staan. Schommels en bomen op heuvel in Park De Hoge WeideIk zie op een heuvel een metalen ring en bomen. Het is de kunstmatige heuvel in het Park De Hoge Weide. Aan de ring hangen schommels, de top is afgevlakt met zand. Spelen en schommelen met uitzicht.
Het is de bedoeling over de Dafne Schippersbrug het Amsterdam-Rijnkanaal te kruisen, maar juist vanaf vandaag is de brug afgesloten. Omlopen dus naar de De Meernbrug. Met 10km op de teller is een wandelbankje met zicht op Nedal, met 80 jaar ervaring ooit de eerste aluminiumfabriek van Nederland, en de scheepvaart op het kanaal.

Molen De Ster Leidsekade Utrecht 1Aan de overzijde van het water met de trap naar beneden en langs de Oude Leidseweg langs de Leidsche Rijn. In omgekeerde richting dan ik al eens eerder heb gelopen, zie je toch weer andere details bij de woonarken, de stadsvilla’s, de wandelpaden, Rijksmunt en houtzaagmolen De Ster. Waar de Rijn ter hoogte van het Jaarbeursplein ingeruild wordt voor beton en asfalt, is het uitkijken bij de omleggingen in het Smakkelaarsveld. Bouwwerken Hoog Catharijne UtrechtHet zicht op Hoog Catharijne bij de Catharijnesingel is er wel op vooruitgegaan. Ik zigzag langs Vredenburg en over de Drieharingstraat naar de Oudegracht tot het Stadhuis. De route eindig ik bij de markering van het Romeinse Castellum aan het Domplein. De Domtoren en -kerk staan in de steigers voor groot onderhoud.

Domplein – De Uithof

Academiegebouw Domplein UtrechtEén van de charmes van de routes in Wandelen naar de campus is dat ook ín gebouwen wordt gewandeld. Om op vrijdagmiddag echter het Academiegebouw te willen doorkruisen terwijl er links en rechts families met hun afstuderende zoon of dochter met bul-koker in de hand wachten of passeren, is ondoenlijk. Binnendoor naar de kloosteromgang van de Domkerk is niet mogelijk. Ik loop terug naar de hoofdingang en en neem de normale toegangspoort naar de kloostertuin. Buluitreikingen op diverse plekken zoals hier op Janskerkhof UtrechtOok de suggestie om op de trappen van het gebouw van de voormalige Statenkamer naar binnen te gluren gaat niet als kersverse doctorandi zich opmaken voor een fotoshoot.

Door de Universiteitsbibliotheek aan De Grift naar de binnenplaats, waar twee jaar geleden een sculptuur van Mahatma Gandhi is onthuld, lukt wel. Langs de Wittevrouwensingel richting het Griftpark. Bij de entree van de met natuursteen geplaveide promenade rust ik voor de tweede keer vandaag, ruim 16km op de GPS logger. De route volgt de Biltse Grift, maar bevat een fout (links had rechts moeten zijn), waardoor ik niet bij de voormalige kliniek voor kleine huisdieren, maar via het Kapurplantsoen (het beschreven grasveld links) op de Jan van Galenstraat uitkom. OSMAnd erbij en maar even kijken waar de volgende beschreven straat, de Hoefsmederijstraat, is. Een verrassend stuk Utrecht langs de Biltse Grift. Hier waren vanaf 1819 de gebouwen van de veeartsenijschool die in 1925 een faculteit van de Rijksuniversiteit Utrecht werd en in 1981 naar De Uithof verhuisde. Niet verwonderlijk, dat juist daar en sowieso in universitair Nederland Diergeneeskunde prominent aanwezig is. Kleurrijk gerestaureerde huizen, stallen in Amsterdamse School stijl, strak gerenoveerd, Je kunt hier prima wonen en je fotocamera laten werken. Liggend naakt op Maliebaan UtrechtWaarom thuisgekomen juist de foto’s die ik op dit stuk van de route tot en met het bord van het eerste fietspad van Nederland over de Maliebaan heb gemaakt zijn verdwenen, is een raadsel. Of zou het beleid voor fotograferen en filmen op universiteitsterreinen gehandhaafd worden? Het naakt aan de bomenlaan is wel blijven liggen in het fotografisch geheugen. In het Wilhelminapark is het genieten van de herfstkleuren. University College Utrecht op voormalige KromhoutkazerneLangs het Rietveld-Schröderhuis naar de appèlplaats van de voormalige Kromhoutkazerne, nu de campus van het University College, waar leren en wonen in de kazernegebouwen is ondergebracht. Langs de Kromme Rijn tot onder de A27 door, vanaf hier gaat de gelijknamige route uit Wandelen buiten de binnenstad van Utrecht door over het jaagpad, mag ik rechtdoor. Een kilometer verderop ligt het Fort bij Rijnauwen, afgesloten voor publiek en beheerd door Staatsbosbeheer. Op de verdedigingswallen tussen en over de 20e eeuwse bunkers die in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog zijn aangelegd lopen kan wel. Een kaarsrechte Zandlaan, geasfalteerd fietspad voor het geval dat je er idylissche beelden bij krijgt, leidt naar de naamgever van het universiteitsterrein De Uithof, een 17e eeuwse kloosterhoeve, waar nu een kinderopvang is gevestigd. Kinderopvang Partou bij hoeve De UithofWelkom op Utrecht Science Park, onder welke naam het gebied sinds 2011 verder ontwikkeld wordt. Johanna Utrecht De UithofZo zijn de stemmig grijze onderwijsgebouwen vergezeld van glimmende nieuwbouw, trekt het blauw-witte wooncomplex Johanna van grote afstand en heb ik me november 2017 tijdens een Bachelor Open Dag vergaapt aan het interieur van het Hijmans van den Berghgebouw, dat de routebouwer van deze gids niet aandoet. De Bolognalaan wordt Universiteitsweg – talloze keren heb ik vanaf de A28 hier gereden om via de Leuvenlaan naar het Capgemini complex aan de Daltonlaan te gaan – en via de Harvardlaan loop ik tussen de Olympos sportvoorzieningen, moestuin De Uithovenier en de Botanische Tuinen door. Zicht op bovenetage Minnaertgebouw De UithofDe passage van het Victor J. Koningsbergergebouw en het Minnaertgebouw gaat goed. De beschrijving van de route in het Educatorium is niet goed. Ik beland namelijk bij de volgepakte tentamenzalen alpha, beta en gamma. Dat staat niet op mijn verlanglijstje voor een zonnige vrijdagmiddag 25 jaar na mijn eigen afstuderen! Teruglopen dus, wat vreemde blikken op de koop toe, en buitenom langs het niet door de Universiteitsbibliotheek.

Universiteitsbibliotheek Utrecht De UithofEen blik op het Casa Confetti maakt de 28km voor vandaag compleet. Op de achterbank in een – zoals altijd – volle harmonicabus van lijn 28 ga ik naar het station Utrecht Centraal. Vanochtend heeft Joel Visser via Facebook Messenger me uitgenodigd voor een kop koffie. Ik bel hem en heb geluk. Hij komt net terug van een Railcatering rit uit Den Bosch en trakteert me op koffie bij de Broodzaak. We praten even bij, waarna onze wegen zich weer scheiden. Ik reis zonder problemen naar Zwolle en Ommen.