Rüdiger Klepsch – Feedback voor Dummies

De Nederlandse vertaling van Feedback voor Dummies (2016), origineel in 2015 in het Duits verschenen van de hand van psycholoog Rüdiger Klepsch kocht uit de tweedehands verzameling van een grote boekhandel in Nijmegen. Zo snel kan het gaan in boekenland. Jammer, want dit managementboek in de populaire Voor Dummies serie is nuttig voor leidinggevenden en professionals in het bedrijfsleven. Geven en krijgen van positieve en negatieve feedback zou net zo normaal moeten zijn als naar je werk gaan. De praktijk is nogal eens anders. En daarom vind je in dit naslagwerk eerst de grondbeginselen van feedback, zoals de drieklank, het communicatiemodel met zender, ontvanger en ruis en de belangrijkste regels voor het geven en ontvangen van feedback.

Voor de manager die zijn ondergeschikten van feedback mag voorzien, is het tweede deel. Allerhande situaties, aanpakken en aandachtspunten worden behandeld. Dan is de medeweker die zijn baas beoordeelt aan de beurt. Constructieve feedback bij misstappen en fouten wordt behandeld, van terloopse feedback in de wandelgangen tot het kritiekgesprek, ook wel exit-gesprek genoemd. Feedback onder collega’s, 360 graden feedback, het periodieke functioneringsgesprek en prestatiebeoordeling komen voorbij, net als een aantal heikele situaties in de persoonlijke omgang op het werk die om feedback vragen. Zelfbeeld en fremdbild helpen jezelf feedback te geven of actief van anderen feedback te verzamelen.

Geen Dummies zonder een deel met tientallen, hier 10 valkuilen en fouten bij het geven van feedback, 10 tips voor het omgaan met negatieve feedback en een vragenlijst om je feedbackkennis na het lezen van dit toegankelijke en nuttige boek te toetsen. Complimenten voor de soepele vertaling van Jan van de Westelaken.

Over de auteur

Dr. Rüdiger Klepsch is gediplomeerd psycholoog en publiceert regelmatig artikelen in vaktijdschriften. Hij heeft een column in Spiegel Online over problemen op de werkvloer.