Rondje Deventer wandelen

      1 Comment on Rondje Deventer wandelen

Vrijdag eind van de middag een bezinningsmoment. De routebeschrijving van de eerste FLAL tocht van het seizoen, de al lang in mijn agenda genoteerde Heeren van het Veen wandeltocht klinkt bekend en doet inderdaad aan de in november 2015 georganiseerde Oranje Belvédère wandeltocht met dezelfde startlocatie denken. Zal ik dan de 10e Ganzetocht vanuit Coevorden gaan lopen? Hmm, de route gaat naar Holthone met een rust in restaurant De Ganzehoeve. Deze zomer heb ik juist daar vandaan nog tijdens de Oogstdag een wandeltocht gelopen. Met de trein naar Nijmegen bewaar ik voor een andere keer na 1.000+ treinkilometers deze week.

Relive ‘Rondje Deventer’

Van de ideeënplank haal ik het rondje Deventer, dat ik deze zomer op een heel andere struintocht door de uiterwaarden en westelijke Ijsseloever in het veld gemarkeerd zag. In december 2013 liep ik met Klazien en Mari een zelfbedachte ronde door de groene longen rond de Koekstad, nu is er een gemarkeerd Rondje Deventer. Markering Rondje Deventer ook in OSMAndDe VVV verkoopt een boekje Wandelen Rondje Deventer, maar je kunt ook de grijs-groene pijlen op de Wandelnetwerk Salland paaltjes volgen. Een ander alternatief is Open Streetmap kaartmateriaal gebruiken in bijvoorbeeld OSMAnd. De wandelnetwerk routes staan er met kleur en al in.

Schalkhaar – Hoenderkolk (10km)

De N348 is dicht tussen Lemelerveld en Raalte en zodoende heb ik een kwartier meer werk via Dalfsen en Heino. Ik zet de auto even voor half negen op de parkeerplaats van de flat Wezenland en ga met de klok mee, de zon tegemoet de Raalterweg over en Schalkhaar in. Herfstkleuren op Hagenvoorderdijk SchalkhaarHerfstkleuren in de ochtendzon op de Hagenvoorderdijk, in Park Braband en op de Rielerenk. Op het terrein van De Brinkgreven, een GGZ instelling van Dimence groep, zie ik een paar mooie paddenstoelen staan. Een flink perceel kool staat er goed bij. Bij het wandelpad om het Deventer Ziekenhuis staan informatiepanelen over de eeuwenoude Rielerenk en gewassen die er in de middeleeuwen werden verbouwd.

Achterzijde huizen aan JG Bastiaansstraat in SpikvpordeOver de Oude Rielerweg gaat het rechtdoor, het ‘oude’ Schalkhaar links, de nieuwbouw die het dorp aan het Deventer stadsdeel Colmschate lijmt rechts. De stoep maakt bij sportpark De Horsterhoek plaats voor het natte gras langs de Douweler Leide, een prima keuze van de routebouwer. Aangekomen bij het Overijsselskanaal linksaf tot aan de Cröddenbrug bij de Oerdijk. In plaats van de met autoverkeer gedeelde stalen brug moet de voetgangersbrug iets verderop gebruikt worden en kun je rechtdoor over het fietspad langs de Oerdijk. Aan de rechterhand is de laatste twintig jaar het stadsdeel De Vijfhoek op voormalige landbouwgrond gebouwd. De route had ook om Spikvoorde gelegd kunnen worden, maar gaat langs deels oude bomenlanen, graspaden langs het water creatief door de wijken.

Gooikersdijk Deventer ColmschateAnders dan in Steinvoorde, het hart van de Vijfhoek, waar ook mijn moeder woont, is het in de nieuwere delen ruimer opgezet, staan huizen op grote kavels en is er meer vrijheid in bouwstijlen. Straatnaamcommissies hebben zich kunnen uitleven op bouwkundigen en grafici. En toch voel ik me meer thuis op oude weggetjes als de Gravenweg en Gooikersdijk dan in nieuwe wijkparken. Waterpartij Colmschate vanaf HuenerkolkwegTen oosten van Colmschate ligt bos en de Rodijksweg slingert er lekker doorheen. Op een wandelbankje met uitzicht op een waterpartij die de voormalige waterleiding van Colmschate heeft vervangen, rust ik na ruim 10km wandelen.

Hoenderkolk – Veenoordkolk (9km)

Welkom in Deventer OxersteegEven verder wijzen de pijlen de bebouwing van het Swormink in. Invloedrijke vrouwen als Anne Frank, Aletta Jacobs en Marie Junius vernoemd zijn in een een straat. De van ons eigen huis herkenbare lichte stenen verraadt hier de jaren ’90 bouw. Na de Hoenderkolk de grasdijk langs de kolk en verderop de Schipbeek op. Het geraas van het verkeer op de A1 aan de overzijde van de Schipbeek moet toch ook in de woonwijk tot overlast leiden? Voorbij het A1 wereldrestaurant – vorig jaar hebben we hier met familie zitten eten – de drukke Siemelinksweg (ontsluiting van Deventer-Oost op de snelweg) over en langs het fietspad naar het zuiden. Zou ik…? Inderdaad, de route gaat zelfs over het in ontwikkeling zijnde A1 bedrijvenpark. MolbergsteegAls goedmaker dan wel door het gras langs de Dortherbeek, maar toch. Als ik op OSMAnd zie dat het bij de Molbergsweg de bedoeling is weer helemaal terug te lopen naar de Siemelinksweg, de Schipbeek over te steken en dan via bedrijventerreinen naar de Zutphenseweg te gaan, besluit ik direct voor een alternatief. De houtwallen en oude dijken in dit kleine stuk Overijssel ten zuiden van de snelweg is mooi. Ik volg de Molbergsteeg en Kruklandsweg (Waterdijk had ook gekund) naar de Zutphenseweg bij voormalig restaurant De Smid.

Even een kilometer over het fietspad langs de provinciale weg en onder de snelweg door en bij McDonald’s de Schipbeek over. Uitzicht over Veenoordkolk DeventerIn omgekeerde richting heb ik hier oktober 2017 gelopen onderweg van het station Deventer naar Borculo. Bij het uitkijkpunt aan de Veenoordkolk maak ik foto’s en rust ik weer. Er zit 19km op.

Veenoordkolk – Achterberggaarde (7km)

De Veenoordkolk en Teugseplas zijn doorgestoken en opnieuw ingericht als onderdeel van Ruimte voor de RIvier. Drie zeilboten met groepen mensen aan boord hebben onvoldoende wind om vooruit te komen en dus moet er geroeid worden. De auto’s van de mensen staan aan de overzijde van de IJssel op de zomerdijk. Leuk om naar te kijken. Apart om te zien is ook het tweetal waterpolovelden die in een oude IJsselarm zijn geïnstalleerd. Via de sluis volg ik de dijk aan het Pothoofd.De Visman aan Pothoofd DeventerVisman had ik nog niet eerder gezien. Het in 2011 onthulde sculptuur van stokvis in combinatie met een man die graan overslaat moet de nieuwe held van Deventer voorstellen. Rondje Deventer gaat niet de Wilhelminabrug over, maar verwacht dat je het pontje naar het IJsselhotel neemt en dan via de spoorbrug weer terugkeert op de oostoever. Kapjeswelle DeventerNu ken ik de stad behoorlijk en heb in de zomer nog diverse lussen over de bruggen en in de uiterwaarden aan de overzijde gemaakt. Voor nu koers ik rechtdoor langs de Welle, Onder de Linden, Kapjeswelle, IJsselkade en Rembrandtkade.

Monument Ankersmit aan IJsselkade DeventerDacht ik dat het kunstwerk Boom en Zaag van Jan Slijkhuis en Jos van Oosterhout een monument voor de voormalige textielfabriek Ankersmit & Co was, maar dat is niet zo. Elders op de Lange Zandstraat staat een monument voor de fabriek die in mijn jeugd werd afgebroken en plaats maakte voor huizenbouw. Als ik dan toch boven op de dijk ben, volg ik daar het voetpad en niet het graspad, zoals in de zomer. De Hoevelmansweg om de waterzuiveringsinstallatie heen tot bij villa Nieuw Doorn Werth aan de Platvoetsdijk (N337 naar Olst). Dan via de Krommendijksweg naar de Achterberggaarde. Mijn rug klaagt wat. Ik gun mezelf een derde rust op een wandelbankje op het 26km punt.

Achterberggaarde – Wezenland (5km)

School Het Vlier - voorheen Alexander Hegius scholengemeenschap DeventerDe groenstrook net achter de bebouwing van De Platvoet is mooi en rustig. Even weer de stadse drukte op de Overstichtlaan om Het Vlier heen, tegenwoordig de Etty Hillesum College bovenbouw van Havo, Athenaeum en Gymnasium in Deventer, in mijn jeugd de openbare Alexander Hegius Scholengemeenschap. De wijk Borgele in en weer naar de rand. Op het sportpark Borgele wordt gevoetbald. Pardoes gaat een bal over me heen en belandt links van me in de bossage. Ik zoek de bal en werp ‘m terug richting veld. Een dikke duim omhoog van één van de begeleiders. Scheelt het elftal later zoeken naar hun verloren bal.

Berkenbomen aan Vlierspad Deventer PlatvoetHet Vlierspad komt uit op de Havezathelaan. Tussen de villa’s aan de Borgelerhofweg door naar de Laan van Borgele. Daarachter ligt ten noorden van de Zandwetering het Zandweteringpark. Sinds 2013 is het park zichtbaar verder gegroeid. Schapen houden het gras kort. voor een natje en droogje kun je terecht in het theehuis Bij Van Bruggen en wil je in een splinternieuw huis wonen tussen Keizerslanden en Diepenveen, kan dat in de wijk Steenbrugge. Het betekent ook dat aan het eind van het park de Raalterweg lonkt en ik naar huis kan. Met bijna 32km en rustig herfstweer, gelukkig niet de buien die vanochtend als verwachting afgegeven waren, is het weer mooi geweest vandaag. Ik ben in en rond Deventer weer op nieuwe plekken geweest; de stad blijft mooi!