Peter de Wit – DSM: De Sigmund Methode

Jarenlang las ik dagelijks de Volkskrant (nee, dit is geen verholen verzoek aan de klantenservice me voor een voordelig proefabonnement te bellen) en genoot ik van de Sigmund strips van Peter de Wit. Enkele exemplaren van de Sessies compilaties heb ik thuis staan. Toen ik DSM De Sigmund Methode, definitief diagnostisch naslagwerk om iedereen gek te verklaren in de boekhandel trof, kon ik dit Nederlands humoristisch alternatief voor de DSM IV of 5 niet laten liggen.

Anders dan in de Sessies biedt DSM strips en eigenzinnige inzichten of beschrijvingen bij elk van de op alfabetische volgorde beschreven stoornissen. Aandoeningen als Aandacht! en ADHD via Normaal gedrag, Nordicwalkingstoornis en Penisnijd tot zelfeuthenasie en zwijgplicht. De kleine psychiater blijft oversekst, factureert als ZZP’er graag en ziet geestelijke wrakken liever nog vaak aanspoelen op zijn diva. Enkele advertenties in stijl en een index van aandoeningen completeren het naslagwerk. De Wit kan zijn punt in een strip maken, maar is tekstueel ook scherp van tong en goed onderlegd. Een vermakelijk boek!

Over de auteur
Op zijn veertiende besloot Peter de Wit (1958) striptekenaar te worden. Samen met een vriend maakte hij een stripblad. Wanneer ze weer een nummer van het blad af hadden, nam het duo de trein naar Amsterdam en legde exemplaren van het tijdschrift neer bij Athenaeum Nieuwscentrum en de stripwinkel Lambiek.

Na de middelbare school studeerde Peter de Wit een korte periode Fins in Groningen. Zijn tekenwerk verscheen al in stripbladen als Eppo en opvolger Sjosji.

Sigmunds carrière begon in het Belgische nieuwsblad Het Laatste Nieuws. Na een paar maanden bleek men de strip te cynisch te vinden en stopte het nieuwsblad ermee. Na veel jaren en veel geduld wilde de Volkskrant de strip wel plaatsen en vanaf januari 1994 staat Sigmund zes dagen per week in de Volkskrant, op zaterdag zelfs in kleur. Over deze niet bepaald zachtzinnige psychiater verschenen inmiddels al meer dan dertig boeken.

Andere bekende personages uit de Sigmund-strip die de kleine therapeuter uit zijn eigen strip verdreven, zijn de Burka Babes. Het gelijknamige boek verscheen in 2007 en is inmiddels verschenen in het Frans, Spaans, Engels, Tsjechisch en Italiaans.

Samen met Hanco Kolk vormt De Wit al meer dan drieëntwintig jaar een creatief duo. Voor de Nederlandse televisie maakten en presenteerden ze de Teleac-cursus Striptekenen. Ook als het duo Mannetje en Mannetje haalden ze sketch-gewijs de Nederlandse televisieschermen. Verder maken De Wit en Kolk de strip Gilles de Geus en startten ze in september 2000 hun nieuwe strip S1ngle, die in meer dan vijftien dagbladen te lezen is en die als spin-off drie seizoenen als tv-serie te zien was.

Peter de Wit woont met zijn vrouw en kinderen in Amsterdam.