Mensenkinderen – Wij leven van de wind

Bas van Nienes, zanger van Mensenkinderen, kijkt terug op een intens jaar vol verdriet, waarin hij zich met het Liedboek der kerken op de plank regelmatig achter de piano trof om geraakt te worden door woorden waarmee Gods grootheid zichtbaar wordt. Het nieuwe Mensenkinderen album, de opvolger van Het lied van schijn en wezen (2014), is ingetogen met de (elektronische) piano als basis. Met Jeroen van der Werken en Jan Borger werden nieuwe melodie├źn en arrangementen van liedjes uit het Liedboek der kerken 1973 geschreven. We hebben een exemplaar thuis bij de piano liggen, inbreng van Klazien uit haar Hervormde jeugd. Voor mij is het Liedboek verbonden aan de lagere schooltijd op de protestants-christelijke school in Deventer die voor school- en kerstdiensten naar de Gereformeerde Kerk ging; uit het Liedboek waren destijds in de Christelijke Gereformeerde Kerk slechts een beperkt aantal gezangen toegestaan om te zingen naast de toenmalig gangbare 150 psalmberijmingen.

De band verrijkt de acht gekozen liedjes met synths, percussie, vibraphonette, cello, gitaar, drums en pedal steel. De Ermelose singer songwriter Mariecke Borger verzorgt de tegenstem. De liedteksten zijn op vierkante kaarten afgedrukt. Zo kun je ze makkelijk los voorlezen, gebruiken bij een overdenking of opening voor een bijeenkomst. Tijdloos en als christen los van denominaties mee in te stemmen belijdenissen als: “Wordt krachtig in de Heer en in Zijn sterke macht. De duivel gaat tekeer. Weest op zijn list bedacht. Niet tegen vlees en bloed is deze strijd gericht. Het is een geest die woedt, een vijand van het licht,” of “Laat wat wij spreken met de mond opwellen uit des harten grond. Vergeef o Vader onze schuld zodat weer blijdschap ons vervult. Gelijk wij van hun schuld ontslaan al wie ons hebben kwaad gedaan. Maak zo in Uw vrede openbaar u dienend dienen wij elkaar.” Luisterliedjes met diepgang.

De vooruitbestelling (op 2 september werd het album officieel uitgebracht) kwam eind augustus met een handgeschreven bemoediging van Bas op een uitgescheurde bladzijde uit het Liedboek der kerken 217 Jesus lebt, mit ihm auch ich!