Heel Escape bakt in de Kookfabriek Amsterdam

Gisteravond liet ik de kapster verbaasd staan. Geen wandeling op zaterdag? Nee, vandaag ga ik met Marianne per trein naar Amsterdam, want heel Escape bakt. De belangstelling voor de activiteit van de Capgemini personeelsvereniging is zo groot, dat twee weekenden na elkaar de Kookfabriek vestigingen in zowel Amsterdam als Utrecht op zaterdag en zondag zijn afgehuurd voor medewerkers en hun introducées die weleens wat anders willen laten zien dan werkende software, PowerPoint of trainingsmateriaal.

Met de trein naar Duivendrecht (laatste NS seizoensretour en een dagkaart van de nu lopende AH actie) en de laatste paar honderd meter lopen naar de Kookfabriek, waar al flink wat collega’s te vinden zijn, Een glas muntthee, een korte uitleg van de gastheer om ons vervolgens te verspreiden over de achttien kookeilanden. Acht personen voor zes recepten die wat verder gaan dan Dr. Oetker, een appeltaart, een arretjescake of de wekelijkse portie pannenkoeken.

Met Marianne heb ik twee recepten om ons over te ontfermen. Eerst moet er deeg voor de soezentoren gemaakt worden, want het beslag moet als eerste de oven in. Drie vullingen komen later aan bod. Terwijl de oven z’n werk doet, is er een broodjesbuffet als lunch voor de hongerige magen. Daarna zijn cakes die in siliconenvormen gebakken moeten worden aan de beurt. Gevuld met een room++ mengsel gaan ook die de oven in. De soezen zijn weliswaar lichtbruin, maar zakken eenmaal uit de oven toch zover in elkaar, dat onze coach ze bij het zien van eerste pogingen de vulling uit de spuitzak voorbij het gesneden kruis te injecteren als ‘mislukt’ kwalificeert, net zo droog als Robèrt van Beckhoven de baksels in Heel Holland Bakt als ‘niet gaar’ kan wegzetten.

Goede voornemens voor eerste keren, zeg ik dan maar. De coach tipt ons de soezen dan als bakjes te gebruiken en de banketbakkersoom met bijvoorbeeld espresso als vulling er overheen te doen. Terwijl om ons heen aan omgekeerde appeltaart, tompouces met Capgemini opdruk, cupcakes en brownies wordt gewerkt, mogen we caramel gaan maken. Dat lijkt enorm goed te gaan. Pan van het vuur als het goedje een kleur krijgt. Als we een minuutje later kijken, is het helemaal hard geworden en is lijkt het op een aangekoekt deeg. Als groep besluiten we een schaafsel ervan over de soezen te strooien. Dan maar geen soezentoren met carameldraad-constructies.

Als de borden met gebak na twee uur ‘s middags eenmaal op tafel staan, proeven we diverse smaken en schuiven de rest in de klaargelegde taartdozen. Leuk voor het thuisfront dat anders ook alleen maar foto’s te zien krijgt. Het is weer een geslaagd Escape evenement. Doos rechtop houden richting en in de trein! Klazien appt bij het zien van de doos op schoot met de verwachte aankomsttijd: ‘wees welkom’.

 

View this post on Instagram

 

Live baking with #escape @capgemini @dekookfabriek #amstergram #amsterdam #insta020 #kookfabriek Photo by @mariannevdklis

A post shared by Henk-Jan van der Klis (@hjvanderklis) on