Dochter zoekt universiteit: gammastudies in Rotterdam

Anderhalf jaar na de Bachelor Open Dag met Henriëtte bezocht te hebben ben ik vandaag met onze jongste op de Campus Woudenstein van de Erasmus University Rotterdam. Marianne zit nu in gymnasium 4 na een tweetalige onderbouw op het internationaal georiënteerde Carolus Clusius College in Zwolle en daarmee Engels al op VWO 6 niveau. Ze heeft eigen voorkeuren, zoals een Cultuur en Maatschappij profiel met Grieks en Wiskunde B, en een behoorlijke voorliefde voor geschiedenis.

De zoektocht naar een universiteit is een meertrapsraket. Eerst een profiel kiezen, dan open dagen gaan bezoeken om interessant lijkende bachelor opleidingen te toetsen, keuzemogelijkheden af te strepen. En pas in derde aanleg komt de keuze voor een stad. Zo hebben we dat met Henriëtte gedaan en doen we met Marianne ook. Waar ze eindigt is nog open. Deze zaterdagmorgen rijden we in het donker richting Rotterdam; het eerste college van alle door Marianne zelfgekozen sessies is al om negen uur.

Management of International Social Challenges

Bachelor Management of International Social ChallengesDe wereld verbeteren doe je niet alleen. Je hebt er kennis uit verschillende disciplines voor nodig. Hoe stuur je op sociale veranderingen? Management of International Social Challenges (MISoC) heeft een internationaal studenten- en docentencorps. In het derde jaar is er een stage of uitwisseling. De verhouding meisjes – jongens is 60-40, hoewel bij de voorlichting bijna allemaal tienermeisjes zitten. De docent die de algemene inleiding verzorgt hoopt dat er dus nog wat meer jongens komen. Probleemgericht leren, ook wel probleemgestuurd onderwijs (PGO) kenmerkt de bachelor opleidingen in Rotterdam. Deze opleiding is nog jong. Er is drie jaar ervaring opgebouwd. Aansluitende masters zijn bijvoorbeeld bestuurskunde, politicologie of sociologie. Conclusie: nog te weinig tastbaar wat je nu gaat studeren of kunt betekenen.

International Bachelor Communication and Media

International Bachelor Communication and MediaDe International Bachelor Communication and Media voorlichting door Susanne Janssen was in het Nederlands. Communicatiewetenschap zeiden we vroeger. De opleiding heeft een brede, interdisciplinaire insteek en biedt naast kennisvakken presentatie- en schriftelijke vaardigheden aan. De kleine groep studenten en docenten kennen elkaar goed. Community building is belangrijk. Al in het tweede jaar gaat de student op stage. In het derde jaar is er een uitwisselingsprogramma. Op elke regel zijn uitzonderingen. Studente Parel heeft stage gelopen bij muziekzender XITE in Amsterdam en de uitwisseling verruilt voor haar nevenstudie Bedrijfseconomie. Marianne streept ook deze studie van haar lijst.

Pedagogische Wetenschappen

Pedagogische wetenschappen proefcollegeHet proefcollege Pedagogische Wetenschappen is de interactieve hit van de dag. Ontwikkelingsfasen van een kind, films over kiekeboe met oerang-oetang en een peuter, taalvaardigheid en factoren die de toegankelijkheid van hoger onderwijs bepalen, consequenties voor onderwijs en gezin met persoonlijke voorbeelden door de van Amerikaanse origine zijnde docent Roger in met Engels doorspekt Nederlands zijn interessant.

Bustour door Rotterdam -> lunch, optie buitenland en de campus

Polak Building Campus WoudensteinDe bustour door Rotterdam vanaf de Oudlaan moeten we laten schieten. De bus komt pas om 12.03u voorrijden en moet dan de vorige lading ouders en studenten nog uitladen. De Geschiedenis voorlichting van 13u willen we zeker bijwonen. We lopen dus weg van de bushalte en gaan op het Tinbergen Plaza lekker buiten lunchen. In de mail zit de uitnodiging voor de jaarlijkse Onderwijsbeurs Noordoost in Zwolle in november. Zelf had ik die nog buiten mijn agenda gehouden, aangezien weinig universiteiten er present zijn en de voorlichting doorgaans algemeen is. Marianne wil echter ook de optie studeren in het buitenland verkennen. Een klasgenote heeft daar ook interesse in. En de ‘wereldschool’ Carolus Clusius College laat zich voorstaan op de internationale oriëntatie. Uit de lucht vallen komt het idee dus niet. Goed, we gaan 8 november naar Zwolle voor een gang langs aanbieders of facilitators van studeren in het buitenland.

Op de vraag of ze zich hier op de campus over een paar jaar ziet lopen, ziet ze dat wel zitten. Onderwijs-, sportvoorzieningen on-campus, zelfs een Spar is er. Overzichtelijk en goed bereikbaar. Beeld bij de rest van Rotterdam heeft ze nog niet echt. Dus waar je op kamers terecht kunt kkomen, geen idee.

Geschiedenis

Hein Klemann introduceert Bachelor GeschiedenisHein Klemann verzorgt enthousiast de inleiding op de bachelor Geschiedenis, ontzorgt eerst de ouders op het vlak van arbeidsmarktpotentieel. Op de lange termijn zijn historici niet slechter af dan bijvoorbeeld economen, aldus Klemann. In een pauze heb ik al gesproken met twee studenten die de International Bachelor of History doen, wat dat spoor zo leuk maakt. De focus van Geschiedenis in Rotterdam op de laatste twee eeuwen, anders dan in Leiden of Groningen, spreekt Marianne zeer aan, net als de eductieve minor tijdens de Bachelor die al een tweedegraads onderwijsbevoegdheid geeft. Met een educatieve master word je eerstegraads bevoegd geschiedenisdocent. Waarom Geschiedenis in RotterdamThuis zie ik echter, dat deze master net niet in Rotterdam wordt aangeboden, wel in Groningen, Utrecht, Nijmegen en Amsterdam. Er blijft dus wat uit te zoeken en te kiezen.

Na vandaag is het idee om de Engelstalige International Bachelor of History te doen met buitenlandse studenten gevolgd door een educatieve master versterkt.

Filosofie en Double Degree with Philosophy

Een mini-college Filosofie in het Engels over René Descartes, één van de door filosofen wel onderschreven gezamenlijke uitgangspunten in deze wetenschap. Hij is erkend als de grondlegger van de moderne filosofie. De docent neemt ons mee in de argumentatie van Descartes voor het bestaan van God en het niet geschapen zijn van God. Erg interessant om de denkwereld achter de beroemde quote cogito, ergo sum te leren kennen.

En ja, filosofie trekt Marianne ook. Wie weet als double degree met een andere bachelor. De studentes die vandaag aan het woord zijn en zelf een combi met filosofie of economie hebben, spreken aan, zoveel is duidelijk. En je zult aan één studie maar niet genoeg hebben…

Sociologie

Erasmus ziet toe in Erasmus buildingTwee studenten leggen aan de hand van vragen van de enkele tientallen ouders en kinderen hun Bachelor Sociologie uit. Opvallend is de focus op de Nederlandse samenleving en het geheel Nederlandstalige programma. Wel zijn de boeken Engelstalig. Sociologie in Rotterdam betekent kruisbestuiving met Bestuurskunde.  Al in het tweede jaar is een stage. De nadruk in Rotterdam ligt op kwalitatief onderzoek, anders dan de meer kwantitatieve insteek in Amsterdam of Groningen.

Criminologie: algemene & verdiepende informatie

Criminologie leidt niet op tot nieuwe John van den HeuvelDe aula in het Erasmus gebouw stroomt helemaal vol met belangstellenden voor Criminologie. Net als in Nijmegen met Henriëtte, zet de universitair hoofddocent ook hier een serie misvattingen over de studie recht. Met Criminologie word je geen CSI acteur, in het blauw gestoken politieman of de nieuwe John van den Heuvel. ING Bank krijgt ervan langs, want een goed voorbeeld van witteboordencriminaliteit. Georganiseerde misdaad is een ander onderzocht fenomeen. Ook hier zijn probleemgestuurd leren en prakitsche vaardigheden de gekozen onderwijsvormen. Hier in Rotterdam is één master Criminologie te volgen, nl. De wijk, het web en de wereld. Dat is wellicht even slikken voor de kleine duizend aanwezigen. Marianne streept, net als haar oudere zus, Criminologie van haar lijst.

Ei spiegelt in tuin campus WoudensteinDe roti en Aziatisch eten verkopers bij de betaalautomaten waar we na vijfen een bak nasi met saté kopen om mee te nemen, snappen het niet. Ze hebben de universiteit voor reclame betaald, vandaag menig student en ouder de weg gewezen naar Woudenstein, maar amper aanloop voor wat eten gehad. Ja, de campus heeft een eigen food plaza en er stond een Vietnamees buiten op het plein. Tja, dan is een wagen op het P+R terrein uit het oog verloren. Ik gun het stel de €10 voor de twee plastic bakken met eten die we op de eerste parkeerplaats aan de A20 in het zonnetje samen soldaat maken. Pittig gekruid en lekker scherpe saté. Daar kan geen McDonald’s, Burger King of KFC tegenop. Terug naar Balkbrug! De serie Dochter zoekt universiteit wordt vervolgd.