Tocht om de Noord 2018: Vergezichten van De Ploeg – dag 2

Voor de tweede dag van de Tocht om de Noord 2018 (lees ook het verslag van dag 1 gisteren van Warffum naar Winsum) ga ik niet met de auto naar de finish bij het Aanleg in Winsum, maar laat deze achter bij de P+R Station Haren, een straat verwijderd van de startlocatie Cafe De Middelhorst. Scheelt tocht anderhalf uur slaap. Meer vroege vogels staan hier om kwart over zes al te dringen. De stempelaars van de organisatie zijn strikt. Eerst moet de eerste bus uit Winsum komen vóór vertrek hier. Wandelaars bij vertrek uit café Middelhorst HarenAch, en dan kun je maar beter even neerdalen op een stoel of bank in plaats van je op te winden. Toch glippen rond vijf voor half zeven de eersten weg. Met de eerste buslading op straat, diverse andere leden van het mediateam, zoals Rik Jan Luiting en Marieke van der Pers ook al ter plekke, start ik zelf om drie minuten voor half zeven voor een nieuw avontuur door stad en ommelanden.

Relive ‘Tocht om de Noord 2018 – dag 2 – Haren naar Winsum’


Vijver in Hortus Botanicus HarenHaren is nog donker. Een enkele wandelaar heeft een zaklamp meegenomen. Bij de entree van De Biotoop vergis ik me zelf. Dat krijg je als je voorop loopt en bij een verkeersregelaar na de oversteek even geen pijl naar rechts ziet. Ik voeg me weer bij de groep en zo lopen we de naastgelegen Hortus Botanicus in. Vrijwilligers hebben het licht in de entree aangedaan en groeten ons hartelijk. Buiten rond de vijver en in de tuinen is het soms verraderlijk donker en verder mooi verlicht met kaarsen en nachtverlichting.Welkom bij ingang De Biotoop Haren rijwilligers helpen ons het terrein af, waarna een slinger door een soort volkstuinen volgt naar de trap De Biotoop in. Hier gaat de route door de gangen, een collegezaal, studentensoos, trap op en af. Wel een apart idee om op zondagmorgen zeven uur in een collegzaal te zijn. Dat zullen niet veel studenten op hun to-do lijst voor vandaag hebben staan. Het voormalig biologisch centrum van de Rijksuniversiteit Groningen is een verzameling van zeven gebouwen op acht hectare grond, dat woon- en werkruimte aan 300 mensen in een inspirerende groene omgeving biedt. Ruimte voor kunst, ambacht en creativiteit en zo passend in deze tweedaagse rond De Ploeg.  Collegezaal in De BiotoopVia de route die ik 21 mei j.l. als uitloop komend vanuit Kolham naar de P+R Haren bij de A28 volgde, gaan we nu naar de snelweg en slaan we bij de Noord-Willemsvaart linksaf. Een ei hoort erbijAan de overzijde van de Meerwegbrug staan TodN vrijwilligers klaar met gekookte eieren en zout. Een ei hoort erbij! Voor de weg naar de binnenstad wordt de route van (onder meer) de Loop van de Drentsche Aa gevolgd, zoals ik hier vier jaar geleden liep. De meanderende Hoornsedijk, een mooie zonsopgang in de maak en regelmatig De Ploeg schilderijen aan lantaarnpalen, zoals natuurlijk Job Hansen – Paterswoldsemeer (1934). Bomen en HoornsediepHet veld met wandelaars is behoorlijk uit elkaar getrokken na het eitje tikken. Dichterbij de stad, aan de Hoornsedijk bij Corpus den Hoorn wordt het al drukker met hardlopers in beide richtingen. Het is ook schitterend droog weer, fris, maar daarvoor zijn lange broeken gemaakt. Oh, trek je niets aan van wandelaars die ook vandaag in hun korte broek wandelen. De Vensterschool aan de Parkweg is zo’n Amsterdamse School stijl pand die ik ondanks m’n verkenningen in Groningen nog niet eerder heb gezien. Het is een ideaal object voor de panoramastand.
Panorama Vensterschool - De Starter aan Parkweg GroningenVia de Paterswoldseweg, Badhuisplein en de Van Hallbrug kom ik bij het hoofdstation en kruis de ondergrondse fietsenstalling. Boog voor Groninger MuseumHet Groninger Museum waar nog steeds De Ploeg: Avant-garde in Groningen 1918-1928 te zien is, heeft voor de Tocht om de Noord 40km wandelaars de deuren van het restaurant en de entree zo vroeg op de zondagmorgen opengesteld. En zo krijg ik een mini tour door het museum. Nee, de expositieruimten mogen niet bekeken worden. Toch een leuk idee. Voorbij het Museumeiland op een bankje aan de Ubbo Emmiussingel pauzeer ik. Er zit alweer 12km op. Academie MinervaDe Academie Minerva, waar de scholing van De Ploeg schilders plaatsvondt, is opgenomen in de route. De smalle tuin van het voormalige Groningsch Museum met kunstobjecten tussen de Academie en de Aa mag ik door, net als even verderop het terrein van het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Op de Vismarkt wordt de markt opgebouwd. De Ploeg schilderij aan VismarktDe bodenwagens op een De Ploeg schilderij zie ik ten onrechte voor marktkramen aan. Op Twitter corrigeert Annette Tepper me direct. Op de Waagstraat nodigt een bewaker me het monumentale stadhuis in te gaan. De rode loper door de gangen over langs de raad- en trouwzaal en dan de trap op naar de ruimte achter de overbekende trappen. Zicht op de Grote Markt Groningen vanuit het stadhuisHier schenken TodN gratis koffie en thee. En zeg zelf: met een uitzicht als dit op de Grote Markt wil je niet direct weg. De Grote Markt over en langs de Martinikerk. Dan mag ik het Provinciehuis in en door. In de gangen hangen diverse De Ploeg schilders, even een stop waard om de werken te bewonderen. Henk-Jan in binnenplaats Provinciehuis GroningenDe binnenplaats met glazen dak tussen de verschillende historische gebouwen is fotogeniek. Dat geldt ook aan de achterzijde, in de Turfstraat, bij de Gardepoort en het Martinikerkhof. Pictura aan Sint Walburgstraat met expositieposterPictura, het kunstlievend genootschap, waar De Ploeg zo vaak exposeerde, aan de Sint Walburgstraat fotografeer ik van buiten. Het bordje ‘open’ om de hoek lijkt zo vreemd. En terwijl ik alweer doorstap, twijfel ik toch. Er loopt een bewaker binnen, de route gaf niet aan er naar binnen te mogen. Wie weet wat de bedoeling was?

Even bijkomen op de Hofstraat, de Nieuwe Ebbingestraat en de Violenhof, ook onderdeel van het Pronkjewailpad. Violenhof met wolkenDe Kleine en Grote Rozenstraat met faculteitsgebouwen van gedragswetenschappen wordt vanaf seizoen 2019-20 een nieuwe omgeving van onze oudste dochter, aankomend studente. Schilder John Brouwer aan het werk in Grote Rozenstraat GroningenJohn Brouwer heeft wat heen en weer gelopen en een geschikt punt in deze kleurrijke straat gekozen om te gaan schilderen. Ik praat even met hem over de organisatie en wat hij zometeen aan mensen mag verwachten. Noorderplantsoen Groningen in wolkenHet Noorderplantsoen is in elk jaargetijde mooi, hoewel ik er in m’n studententijd alleen op de fiets of met de bus doorheen ben geweest. Het wandelen is pas één decennium een hobby. Via de Wilhelminakade gaat het naar het Jaagpad langs het Reitdiep helemaal door naar de stempelpost op het Hooglandsterpad achter de ACLO voorzieningen, dichtbij het Blauwborgje, waar veel De Ploeg schilders regelmatig te vinden waren om boerderijtjes, bomen en vee vast te leggen.

Scouting groep De Havik is zelf in 1923 opgericht tijdens de hoogtijdagen van De Ploeg. Welkom in De Havik in PloegschilderijNu stellen ze hun ruimte beschikbaar als De Ploeg schilderij van Alida Pott om doorheen te lopen, binnen een EHBO’er in te schakelen of schilderijen te bekijken. De 20km lopers zijn hier, op de oorspronkelijke plek van het Blauwbörgje waar veel De Ploeg schilderijen zijn gemaakt, net gestart. En prompt is het ook veel drukker op de fietspaden naar het nooorden. Dat menig hardloper (m/v) het zondagse ritueel en route aanhoudt, is begrijpelijk. Het vergt opletten en uitwijken.

De Dorkwerderbrug over, waar troubadour Hans zich ‘daar aan de waterkant’ heeft opgesteld. Wat verder is het vaste percussionistenduo van TodN te vinden op de Platvoetsbrug. Sowieso is de tweede helft van de route een aaneenrijging van muziek en live schilderen. Schilderij bij WierumerschouwVia Wierumerschouw naar Oostum, waar het vaak geschilderde kerkje nu een rustpunt is en voor een rij dames één wc naast het godshuis in de aanbieding heeft. Net als een eerdere Tocht om de Noord is de kerk niet van binnen te bekijken. Wel jammer. Van Krassum loop ik naar Garnwerd, intussen druk met foto’s en filmpjes naar TodN communicatiecoördinator Sanne Meijer in de tent in Winsum sturend en zelf op Twitter en Instagram plaatsend. De lagere schoolleerlingen in Garnwerd hebben zich uitgeleefd op hun expressionistische werken, compleet met een zelfgeschreven uitleg. Café Hamminghs Doorrit doet z’n naam weer eer aan. Schilderes aan het werk bij Garnwerd ReitdiepEn net als ik de video via WhatsApp naar Sanne stuur, groet Wiebe de Haan me. Hij is speciaal vanuit Buitenpost hierheen gekomen om andere wandelaars zoals Harm uit Diever aan te moedigen. Gisteren heeft hij zelf genoten van de Kennedymars in Leerdam. Die 80km Glasstad mars staat ook nog op mijn verlanglijstje. Maar ja, er zit wel eens een Tocht om de Noord in de weg, ook zo leuk om te doen.

Aan het Reitdiep zit een vrouw te schilderen. Over het hagelnieuwe asfaltbetonnen fietspad Klein Garnwerd stevenen we af op de 30km, als er bij Alinghuizen weer muziek en wat te eten wordt aangeboden. Steekijs, een stukje hamburger van een Anguskoe, Groninger koek, gebak, karnemelk met een smaakje, snacks en druiven. Van de honger omkomen hoeft niet tijdens deze tweedaagse. En onderweg zoveel aanspraak, bekende mensen en spontane vragen of reacties! Winkel Kleikracht WinsumMet de grote witte tent aan de linkerhand in ‘t zicht gaat de route nog door kaasboerderij Kleikracht (ook op het Pronkjewailpad) aan het Schilham en maken we nog een slinger door Winsum. De Rabobank heeft een boog voor de wandelaars opgezet en deelt krentenbollen uit. Het Warffums mannenkoor zingt in de centrumkerk. En dan volgt Het Aanleg met kunstenaars, bands en al tegemoetkomende wandelaars die de medaille al binnen hebben. Mijn kleine rechterteen speelt vandaag niet leuk mee. Samen met een blaar elders op deze voet, wordt het pijnlijker en pijnlijker. En toch kan ik het niet opbrengen in het tempo van een doorsnee 20km wandelaar te blijven meehobbelen. Ik finish tegen half twee, warm onthaald met muziek en een echte finishvlag. Met mijn vijfde TodN medaille, een kaartenboek zoek ik Sanne op. Ja, ze wil mijn finishfilm hebben. Ik ben de eerste van het mediateam dat geëindigd is. Bea liep net vlak achter me aan naar de eindstreep.
https://twitter.com/TochtomdeNoord/status/1046298174523166721


https://twitter.com/TochtomdeNoord/status/1046322866747305984


In de rij voor stamppot na finish dag 2 Tocht om de Noord 2018Na kort met Sanne en TodN organisator Peter Velthuis de route doorgesproken te hebben, is het tijd voor stamppot. Nog één keer in de rij. Lekker hutspot en boerenkool met worst en spekjes. En dan weer in de benen, rustig naar de bushalte bij de rotonde op de N361 lopen. Daar wacht een pendelbus. Een kleine drie kwartier wachten op de trein die vandaag een uursdienst heeft met een aanzwellende groep wandelaars is gezellig. De linkerschoen mag even uit. In een volle Arriva trein reis ik naar Groningen, gevolgd door de NS Sprinter naar Haren. Met de auto naar huis voor douche, blarenprikken en zelf pannenkoeken bakken. Je hebt zo van die verwachtingen van kinderen in te vullen 😉
https://twitter.com/TochtomdeNoord/status/1046383779076608001Zie ook: