Tocht om de Noord 2018: Vergezichten van De Ploeg – dag 1

Trouwe lezers van mijn blog zal het niet ontgaan zijn. Diverse musea en instellingen besteden in 2018 aandacht aan het in 1918 in Groningen opgerichte kunstenaarscollectief De Ploeg om de kunst in Groningen om te woelen. Expressionisme op z’n Gronings met eigen invalshoeken, verfen en schildersmaterialen. De schilders kozen juist het landschap van Groningen, ze waren onder de indruk van de prachtige vergezichten, waarbij de horizon vrijwel nooit werd onderbroken. Het jaarlijkse tweedaagse wandelfestival Tocht om de Noord haakt dit weekend in op het eeuwfeest met het thema Vergezichten van De Ploeg.

Relive ‘Tocht om de Noord 2018 dag 1: Warffum – Winsum’


De Ploeg schilderij wijst de weg in Warffum 1e wandelaars zien het landschap door de ogen van De Ploeg honderd jaar geleden, je ontdekt hoe het landschap is veranderd. Reproducties van De Ploeg zijn teruggeplaatst op dezelfde locatie in het landschap waar ooit werd geschilderd. Hierin wordt onder meer nauw samengewerkt met de Stichting 100 jaar De Ploeg, het Groninger Museum, Academie Minerva (Hanzehogeschool), Stichting Johan Dijkstra e.a. belangenbehartigers rondom De Ploegleden. Winsum is gastgemeente, de finish deze twee dagen. Vandaag stond ik om 3.55u op om 4.20u met de auto naar het noorden ter rijden. Bij de voetbalvelden langs de Schouwerzijlsterweg in Winsum is een enorme parkeerplaats beschikbaar.


Na het zingen van het in 1919 geschreven Gronings volkslied, een goede traditie voorafgaand aan de start, weet de eerste groep pijlsnel de uitgang naar de bus te vinden. In de tweede bus mag ik mee. George Huitema, ook lid van het mediateam, maakt meteen van de gelegenheid gebruik om de buslading wandelaars de duimpjes omhoog te laten steken voor een groepsfoto.
https://twitter.com/TochtomdeNoord/status/1045893707483029504
Eerste stempels voor Tocht om de Noord 2018 in WarffumNa het stempelen van het Raaisbewies in de aula van het Hogeland College in Warffum en het groeten van diverse andere mediateamleden kan de GPS aan en ik op pad. We worden uitgezwaaid door een twirlgroep. Ik heb in het mediateam de taak om op het stuk naar Usquert met foto’s en filmpjes de kijker op afstand mee te laten genieten via Twitter en Facebook. In het donker valt dat nog niet mee.

De Ploeg schilderijen die als wegwijzers aan lantaarnpalen hangen laten zich maar net zonder flitser fotograferen. En het Openluchtmuseum ‘t Hoogeland is amper verlicht. Molen Adam in openluchtmuseum WarffumMolen David staat er wel mooi bij met een zonsopkomst in aantocht op de achtergrond. Eén arbeidershuis mag doorstoken worden. Voor de rest een verlaten museum. Veel bekende gezichten bij deze eerste grofweg honderd wandelaars! Dan praat ik met die, na het foto’s maken weer met een ander. Wat verderop tref ik Wanda en George. Eerst probeert George ons drieën al wandelend op de foto te zitten, daarna ik. Scherp is het niet, gezellig wel.


Molen Eva Usquert bestaat 200 jaarIn Usquert is het licht geworden en draait de 200-jarige koren- en pelmolen Eva en heeft de poorten open voor een passage van wandelaars. Rust hebben we nog niet in het gat. En dus stappen we langs het terras bij de molen en door het dorpshuis zonder te gaan zitten. Wandelaars verlaten Petrus en Pauluskerk UsquertWel bekijk ik de Petrus- en Pauluskerk. Ja, op het Pronkjewailpad was ik er ook, maar dat staat een herhaald bezoek aan de 13e eeuwse kerk niet in de weg. Buitenwegen via het buurtschap Westerhorn naar Rottum. De heuvel van de Vuilverwerking Usquert lijkt me zelf wel een geschikt route voor de wandeling. Vergezichten van De Ploeg immers over het weidse Groninger landschap. Voor anderen is het weggetje naar boerderij Bethlehem een plaatje waard plus de opmerking dat twee bezochte kerken en een gang naar Bethlehem op één dag geestelijke voldoening voor een heel jaar oplevert. Dingsteepad brug over UsquerdermaarDe zonsopgang is mooi. In combinatie met het water van de Usquerdermaar en een hoogholtje met wandelaars, is een foto snel gemaakt.


https://twitter.com/TochtomdeNoord/status/1045935888432320513
Rottum blijft charmant. Het kleinste huisje van Groningen, het onderkomen van schrijver Jan Boer. En juist Paul, een 2 meter 20 lange wandelaar gaat wel even binnen kijken. De pijlen om om de begraafplaats heen naar de kloosterkerk te gaan, volgen we braaf, maar komen wel op een heel smal paadje langs de haag. Helaas is net als op het Pronkjewailpad het kerkgebouw zelf gesloten. Overigens is het kerkgebouw sinds 2012 weer in gebruik door de christengemeente Rottum De Ploeg EHBO wagenAan de doorgaande weg tussen Rottum en Kantens hebben de EHBO’ers hun met De Ploeg schilderij gepimpte Prius van firma Louwman neergezet. In de woorden van Sanne Meijer “de coolste EHBO-auto EVER”. Wandelaars moeten wachten op overstekende koeien 2Overstekende koeien zorgen even voor een heuse file van medewandelaars. Voor we Stitswerd in zijn, hebben we al een paar keer aankondigingen gezien van allerlei soorten taart die er aangeboden gaan worden. Ik ga eerst ter kerke. De middeleeuwse Georgiuskerk is opengesteld. En ik ben nog nooit eerder in dit dorp geweest. Ik weersta de verleiding van het gebak van kok-aan-huis Birgit Flüg en koffie hier.


In het dorpshuis van Kantens waar schilderijen van Gerda Onnes zijn tentoongesteld, drink ik een kop koffie en ga even zitten kletsen met andere Pronkjewailpad voorlopers. De helft zit erop. Versnaperingen zijn er onderweg genoeg: een appel hier, een stuk ontbijtkoek, wortel of komkommer ergens anders. Bij Landgoed Oude Bosch liggen Conference peren, in Winsum nootjes.
https://twitter.com/TochtomdeNoord/status/1045965027017199619


Muziek bij Vita Nova MiddelstumBij Borg Ewsum gaat de route door de theeschenkerij en schuren. Ja, op het Pronkjewailpad ben ik er ook nog geweest en zo reageren er meer en laten de borg letterlijk links liggen.

In Middelstum is een ploeg vrouwen in de weer aan hun schildersezels. En wat jammer, dat zoveel wandelaars eraan voorbij marcheren. Moeten ze de trein nog halen of thuis melken? Ik film, fotografeer de dames en praat met ze. De Sint Hippolytuskerk is open. Wat uitgekookte jongens denken er goed aan te doen hun Raaisbewies zelf te stempelen met het Pronkjewailpad stempel dat hier in het middenschip op tafel ligt. Nee, een paar honderd meter verderop kun je gewoon een stempel bij zalencentrum Vita Nova krijgen van de Tocht om de Noord.

Waar de 27km lopers er net bijgekomen waren, scheiden de wegen van de 27 en 40km lopers direct na de stempelpost weer. In Westerwijtwerd word ik ter hoogte van het huiskamercafé met muziek en enthousiaste dames onthaald (en de andere lopers ook).


https://twitter.com/TochtomdeNoord/status/1045981955903426560


Henk-Jan op weg naar WesterwijtwerdLangs het Winsumerdiep is Gerda Viszer aan het schilderen bij de Driestenborg. Bij deze boerderij maant een bordje op de heren WC me om zittend te plassen of buiten te plassen. Ik plas staand in de pot, ook als u dat liever niet hebt. Gaaf, de Gereformeerde kerk in Amsterdamse School stijl is opengesteld! Ik maak wat foto’s en praat met een vrijwilligster om haar te bedanken.

In het centrum van Onderdendam mogen we zelf een streek verf zetten. Ik trek een witte streep op een hoek van de molen. Ook hier willen veel andere wandelaars niet bijdragen. Wat is dat toch? De Tocht om de Noord is geen snelwandeltocht! De vele vrijwilligers sloven zich voor ons uit, geniet er lekker van. De expressionistische creaties van kinderen die in het centrum aan de hekken hangen, zijn hilarisch met titels als mama, regenboog en dikke worm of blauw, om dan vervolgens iets totaal onherkenbaars aan kleuren en niet eens figuren geschilderd te hebben.
https://twitter.com/TochtomdeNoord/status/1045987201878806528
Voorbij het raadhuis weer langs de kade en het Winsumerdiep staat het ene na het andere Ploeg schilderij opgesteld. Na een likeurtje onderweg gaan de laatste kilometers naar Winsum natuurlijk als een speer. Daar krijgen we een rondgang door De Ploeg wijk. Burgemeester Michels vertelde er vanochtend al over. Veel schilderijen hangen of staan in de tuinen. We mogen zelf schilderen op een H.N. Werkman imitatie, ik doe mee met een kunstverloting van een schilderij in de stijl van De Ploeg en krijg bij bewoners druiven uit eigen tuin. En Jan van der Zee wenst ons succes met de laatste (hoewel als laatse op het spandoek) loodjes. Disco in de straten, files op de rotonde voor Het Aanleg, een shanty koor bij de entree van het bedrijventerrein. Nog wat slingeren en dan…het onthaal bij de finish een vlag, high fives en Fireball live gespeeld.


https://twitter.com/TochtomdeNoord/status/1046013219695996928
https://twitter.com/TochtomdeNoord/status/1046019217303187457
https://twitter.com/TochtomdeNoord/status/1046034958601658373

Zie ook: