Tips voor een bezoek aan een strand in Istrië, de Adriatische zeekust van Kroatië en Slovenië

De Adriatische Zeekust langs de streek Istrië in noordwest Kroatië heeft veel stranden en badplaatsen. Zelf verbleven we deze zomer in Kastel, vanuit Koper in zuidoost Slovenië gezien net over de grens op 8km van de zee. Om stranden online te verkennen hebben gebruik gemaakt van Beachinspector, Istria.hr (het bureau voor toerisme) en MyIstria.

15 augustus Umag

Riviera UmagIn Umag hebben we de auto net buiten het centrum geparkeerd en eerst een ronde langs de boulevard en het winkelcentrum gelopen. Aan de zuidzijde van het centrum is een stadsstrand met betonplaten langs een smalle strook zand en het zeewater. Henk-Jan Henriëtte en Klazien op stadsstrand UmagHet is gratis toegankelijk, op loopafstand van de restaurants en het strand zelf biedt omkleedruimtes, douches en WC’s. Het was relatief rustig, het water helder en aangenaam vertoeven. Via een langzaam aflopende pier kun je makkelijk het water in. Met een ballenlijn is de begrenzing van diep water aangegeven.

16 augustus Zambratiya
Strand ZambratiyaEnkele kilometers boven Umag ligt het badplaatsje Zambratiya. De N75 die vanaf de Sloveens-Kroatische grens de kustlijn naar het zuiden volgt, loopt hier direct langs de boulevard. We parkeerden de auto zelf in een zijstraat bij een restaurant, om de laatste paar honderd meter naar het strand zelf te lopen. Je kunt ook, zoals veel Duitsers, Oostenrijkers en Italianen doen, de auto tot zo ongeveer het strand op rijden tegen betaling. We hebben het strand aan de zuidkant beproefd. Vanuit het dorp gezien begint dat met een smalle strook rotsen, waarop durfals recreëren, gevolgd door een mengeling van zand en stenen. Zambratiya 2Waterschoenen zijn hard nodig om over de gladde stenen het langzaam dieper wordende water te betreden. Een soort pier met wat vervallen stenen bouwwerken nodigt uit voor foto shoots en mijmeringen. Neem ook hier stevig schoeisel mee. Hoe aantrekkelijk het ook lijkt om vanuit dieper water naar de pier te zwemmen, pas op voor plotseling in de weg zittende rotsblokken. Ik heb een snee in m’n rug opgelopen en ben nu ervaren. Thuisgekomen en door Google Maps geïnformeerd over onze verblijflocatie vandaag, blijkt de pier het restant van de verzonken stad Sipar te zijn, een archeologische site dus. Een fietspad voert langs de kustlijn en wordt intensief gebruikt. Voordeel van het strand hier is de aanwezigheid van bomen dichtbij het water voor de broodnodige schaduw. Een enkele verkoper komt langs met roombroodjes zonder opdringerig te zijn.

In het noordelijke deel van het plaatsje ligt één van de weinige zandstranden in deze omgeving. En even ten zuiden van het bezochte strand ligt het strand en uitspanning Katoro.

18 en 20 augustus Novigrad – Karpinjan

Strand Karpinjan bij Novigrad 1We wilden deze dag naar Materada rijden, maar op de terugweg van Porec naar het noorden langs de N75 zagen we voorbij Novigrad een aantrekkelijke baai. Welkom op strand Karpinjan. Voor 5 Kuna per uur mag je je auto parkeren. De aanwezigheid van naaldbomen rond de parkeerplaats en langs het strand is een verademing. Het verschil met 30-35 graden Celcius pal in de zon is enorm. Van der Klis pakt uit op strand Karpinjan bij NovigradEn zo pakken we onze spullen in de schaduw uit en gaan het kraakheldere water in. Met uitzicht op de jachthaven en in de baai aangemeerde boten zijn betonplaten in terrasvorm aangelegd. Douches en trappen om het leven voor en na het zwemmen te veraangenamen. De bodem loopt langzaam af. Een honderd meter ver de baai in bij een ballenlijn kan ik nog steeds staan. In het ondiepe deel van de baai liggen opblaasbare glijbanen, je kunt waterfietsen huren. Locatie strand Karpinjan bij NovigradVerderop langs de bosrand is een rij badhokjes ook te huur. De kiosk Toni 2 doet goede zaken. Alle houten banken rond tafels voor de uitspanning zijn ‘s middags bezet. Menig halve liter bier of ijsje vind wordt verkocht. Dit is een strand om te onthouden!  Twee dagen later zijn we terug 😉

Betaald parkeren hoeft niet als je even doorrijdt en de auto voorbij de tennisbaan op de parkeerplaats links zet. Een officieel verboden alternatief, maar genegeerd door vele toeristen, is aan het eind van de woonwijk rechts en dan in de berm.

19 augustus Katoro

Net ten zuiden van het dorp Zambratiya ligt Katoro, een viersterrenhotel en 345 appartementen aan de Plava Laguna. Getipt door Beachinspector parkeren we de auto in de bebouwde kom van het dorp en lopen de kleine kilometer naar de ingang van het strand aan de noordzijde van het resort. Hier is trouwens ook een betaalde parkeerplaats (20 Kuna voor 14-20u en 40 Kuna voor een hele dag) in de schaduw van bomen. Bijzonder aan dit strand is een tweetal openbaar, gratis toegankelijke zwembaden voor ouders met kleine kinderen die het niet zo ophebben met zout water. Het zeewater is niet diep en de zandbodem helt langzaam. Omkleedcabines, gratis plastic ligstoelen, douches zijn er. Sandwich ham-kaas met bier bij Katoro beach barEen podium voor het animatieteam of andere optredens ook, net als een winkel met strandartikelen en een bar voor een hapje en drankje op het terras. Wij hebben behoefte aan een lunch en betalen voor drie hamburgers, een sandwich met ham, kaas en tomaat, een halve liter bier, mineraalwater en twee cola’s 199 Kuna (€28).Kaart en omgeving Katoro Beach UmagHet gros van de mensen hier zal als gast vertoeven op het resort. Een minitrein rijdt hen terug naar het eigen appartement of een ander onderdeel van het park. In zwemkleding zie je niet meer wie hier elke dag is en wie zoals wij daggast. Zeezicht Katoro Beach UmagWil je buiten het water vertier, kan dat op een groot schaakbord, een huurfiets. Een soort VVV kantoor staat ook paraat voor vragen. De voorzieningen zijn zo goed, dat één van onze dochters – waarschijnlijk terecht – opmerkt, dat dit typisch zo’n park is waar men niet wil dat je vertrekt.

Er zijn stukken zandstrand om je zandkasteel te bouwen, trappen en hellingbanen om ontspannen te water te gaan, betonnen platen, gras en bos om je handdoek uit te spreiden of je luchtbed op te blazen. En natuurlijk heel veel mensen, jong en oud, om naar te kijken.

22 augustus Funtana

Funtana beach 1We hebben rond twaalven eerst het Sculpturenpark Dzamonja in Vrsar bezocht, als we de D75 verlaten bij het dorp Funtana. Er wordt verwezen naar een parking en die is gratis. Veel Duitse, Oostenrijkse en enkele Nederlandse auto’s op de parkeerplaats. Aan het waterfront bij beach bar Fuente is een kiezelstrand, stukken zand, een beach volleybalveld en ook stukken keurig gemaaid gras met jonge bomen die al schaduw geven. Wandelbankjes en een fietspad tussen Funtana en de camping Polidor wat verderop vormen de basis. Douches en kleedhokjes staan op het strand. Funtana beach 2Als extra’s verhuurt de beach bar kunststof ligstoelen voor 100 Kuna, kun je SUP’en, van de waterglijbaan, een waterfiets of een bootje huren, alles rond de 60-100 Kuna per uur.

Apart dat dit openbaar toegankelijk strand niet op Beachinspector of andere sites te vinden is, want het is er een hele middag goed toeven. De zandbodem loopt langzaam af en een ballenlijn markeert de grens van ondiep water.

23 augustus Piran

Adriatische Zee gezien vanaf ;klokkentoren PiranDe Sloveense badplaats Piran is schitterend om in rond te wandelen. Presernovo nabrezje Piran 1Her en der vind je in de stad, langs de boulevard aan de Baai van Piran en in de marina appartementen. Je kunt namelijk direct vanaf de boulevard rond de citadel het heldere water in.

Presernovo nabrezje Piran 2Grote rotsblokken worden gebruikt om op te zonnen. Verder zijn er op veel plekken houten vlonders met trappen om de eerste meters het zeewater op te overbruggen. En geef toe: met zo’n uitzicht zwem je toch sowieso als een koning te rijk?!

23 augustus Portoroz
We wilden vandaag naar het strand van Portoroz, een badplaats net ten zuiden van Piran. Langs de baai van Piran staat een paar kilometer lang alles in het teken van waterrecreatie. Souvenirwinkels en restaurants, stranden bij een hotel of uitspanning, maar ook openbaar toegankelijke stukken met rotsen, stenen, kademuur of een stukje gras om te delen met andere toersiten. Betaald parkeren kan op straat langs de boulevard, of op één van de grotere parkeerterreinen in de stad die slechts €0,80 per uur kosten. Het is onszelf toch te druk en besluiten door te rijden naar Kanegra. Toch, er is een reden waarom Piran op 3 en Portoroz op 1 staat in onderstaande top-5 van Sloveense stranden.

23 augustus Kanegra
Resort KanegraWe kunnen gratis parkeren in de berm van de toegangsweg naar het Kanegra resort, een bungalowpark tussen de pijnbomen op de hellingen aan de baai van Piran. Let op dat de laatste 500m tot aan de slagboom bij de receptie niet bedoeld zijn om te parkeren. Loop je neus achterna en je komt uit op één van de kiezelstranden van Kanegra die ook voor niet-resortgasten toegankelijk zijn. Strand bij Kenagra Resort 1Er is voor de nudisten onder jullie ook een FKK / naakstrand. Op het oostelijke stuk is het ‘gewoon’ met je badkleding aan. Douche en omkleedruimte is aanwezig. Bij de gril, een restaurant een honderd meter de heuvels in, kun je een hapje en drankje krijgen. Alleen de eerste paar meter is ondiep water, daarna is het plotseling meer dan 2m diep. Je kijkt uit op Portoroz en Lucija aan de Sloveense kant van de baai. Heerlijk helder water. We hebben ons er prima een middag vermaakt.