Stadswandeling door Triëst

      No Comments on Stadswandeling door Triëst

De hele vakantie lonkt de Italiaanse havenstad Triëst al om te bezoeken. Vanuit Kastel helemaal in het noordwesten van Kroatië is het maar 44km via Koper in Slovenië. De 18km tussen Koper en Kastel heeft ons op de heenreis meer dan 4 uur rijden (beter: stilstaan) gekost. Regelmatig hielden we de verkeersdrukte met Google Maps de afgelopen dagen in de gaten. Vandaag nemen we de gok en gaan tegen 11u van huis en kunnen soepel doorrijden, de welkom in Slovenië en Italië SMS’jes in ontvangst nemend. De snelweg wordt autoweg en slingert door het havengebied van Triëst naar de boulevard. Het is rustig op de weg, dus hindert niets ons. Aan de boulevard zijn diverse parkeerterreinen. We hebben er één naast restaurant Eataly op het oog, maar moeten om er te komen via een U-bocht over een andere parkeerplaats van de veerterminals. Daar is het parkeren €1 per uur, die bij Eataly slechts €0,50 per uur, hoewel de parkeerautomaat op het Molo Sartorio alleen munten slikt.

Relive ‘City walk Trieste’


Ex vuurtoren La Lanterna TriësteIk heb op OSMAnd niet het kaartmateriaal van Triëst en omgeving gedownload, wel van Kroatië en Slovenië. Dan maar even het gebied downloaden met Google Maps. Navigeren door een onbekende stad doe ik graag met hulp van een kaart. Op de aanrijroute hebben we een vuurtoren zien staan. We lopen eerst linksom langs de jachthaven om zo dicht mogelijk bij La Lanterna, de vuurtoren is buiten bedrijf gesteld, te komen en een foto te maken bij het afgesloten terrein van de Guardia di Finanza (FIOD). We wandelen terug langs de Riva Nazario Sauro. Middenschip Chiesa Parrocchiale Beata Vergine del Soccorso TriësteDe eerste kerk die we bekijken is de Chiesa Parrocchiale Beata Vergine del Soccorso. Triomfboog Riccardo in centrum TriëstDan gaan we de trappen en hellende straten op, langs de Rotonda Pancera naar de Arco di Riccardo, waar Henriëtte spontaan begint te gidsen, zoals ze dat ook moest doen tijdens de Romereis met haar jaarlaag dit voorjaar. Niet dat we enige historische informatie over de triomfboog bij de hand hadden, maar bluffend en fantaserend kom je een heel eind. De boog dateert overigens uit 33 voor Christus.

Gewelf in Parocchia di Santa Maria Maggiore TriésteDe volgende kerk is de Santa Maria Maggiore. Ook hier indrukwekkend altaar, diverse nissen en beeltenissen. Marianne vraagt buitengekomen waarom Maria toch her en der in het blauw gekleed is. Blauw verwijst naar het goddelijke, pure. Als we de link met het medium Jomanda maken, merken we weer een generatieverschil, dat om uitleg vraagt. Facade Cattedrale di San Giusto Martire TriësteVia de kleurrijke straatjes en stegen achter de kerk langs maken we de klim naar de Kathedraal van Triëst. Naamgever is de heilige Justus Martyr ofwel Justus uit Triëst, een in 293 gestorven martelaar die niet wilde toegeven aan de druk zijn geloof in God te verruilen voor de Romiense goden. Naast een mooi apsis boven het altaar heeft deze kathedraal in de beide zijbeuken ook een apsismozaïek. Apsis Cattedrale di San Giusto Martire Triëste 2De €1 voor de verlichting ervan vind ik te gortig. Gelukkig denkt een man er anders over en kan ik snel wat belichte foto’s van het goudkleurige mozaïek in het linker apsis maken. Buiten op de vlakke heuveltop zijn de restanten van een vorige basiliek te vinden, maar dringt ook het bisschoppelijk paleis op, tegenwoordig een museum.

We dalen de heuvel af via de andere kant en Tor Cucherna tot we de op de Via Donata staan. We kijken naar beneden uit op het Romeins theater. We lopen er omheen en bekijken het theater vanaf de oorspronkelijke scène.
Panorama Romeins theater in Triëste
De Corso Italia voert naar het Beursplein. Dan nemen we een smalle winkelstraat naar het water, een voormalige binnenhaven, met de Ponte Rosso. Nee, het is hier géén Venetië, maar verrassend is het wel. Saint Spyridon Church TriësteBlikvangers verderop zijn het kantoorgebouw van BNP Paribas en de blokvormige Saint Spyridon Church, een Servisch Orthodoxe kerk. We laten de dochters de vier evangelisten ‘ontdekken’ en de Griekse onderschriften onder de afbeeldingen en steunpilaren lezen. Hoog tijd voor een lunch die we gebruiken bij een café aan het Piazza Carlo Goldoni. Pasta en wraps met cola en water. Ja, de prijzen zijn westers hier. €40 voor het geheel graag!

Fontana Di Montuzza TriësteVan een afstand trokken de Scala Dei Giganti, ofwel trappen tegen de capitoolheuvel op. Boven is de Fontana Di Montuzza, eigenlijk foeilelijk, maar contrasterend met de strakblauwe lucht en het uitzicht over de binnenstad en zee. We wandelen zoetjes aan weer naar beneden om op tijd bij de parkeerplaats te zijn, onder de indruk van deze ontspannen en plezierige stad om rond te stappen. Als toetje dan nog het sculptuur van Maximiliaan van Oostenrijk,

Dat het dan prompt als we de autoweg de stad uit begint te regenen en de temperatuur van 33 naar 24 graden zakt, zien we als geluk.