Stadswandeling door Porec

      No Comments on Stadswandeling door Porec

De Insight Guide Kroatië vermeldt: “Bij veel reizigers die in Porec arriveren, beginnen er alarmbellen te rinkelen wanneer hen wordt verteld dat het de grootste toeristentrekker van Kroatië is. Porec is het epicentrum van de snelstgroeiende industrie vna het land.” Porec telt slechts 10.000 inwoners maar biedt jaarlijks onderdak aan 700.000 bezoekers (cijfers: 2012). Waarom het stadscentrum geen grote kledingzaken biedt, wil onze oudste dochter weten. Nou, vind je die in Dedemsvaart of Nieuwleusen, plaatsen van gelijke omvang wel dan?

Henk-Jan en Klazien bij hart aan Riviera Porec 2We parkeren de auto gratis net buiten de parkeergarage van de Konzum op de kruising van de N75 en Ulica Mate Vlasica aan de rand van het stadscentrum. Later op de dag zal de kermis op het open veld tussen Ulica Nikole Tesle en het waterfront wel open zijn, nu is het er nog stil. Een rood hartvormig frame zie ik vanaf de genoemde weg, een foto point zoals je die vaker ziet. Het trekt als een magneet toeristen die de oude stad, het blauwe water al dan niet met geliefde(n) willen vereeuwigen. Marianne doet dat bij ons, terwijl Henriëtte alleen het hart met uitzicht op Snapchat deelt met vriendinnen.

Riviera PorecNadat Henriëtte bij drogisterij DM een nieuwe zonnebril heeft gekocht – pootjes blijven een zwak punt – lopen we langs de stadsmuur met uitzicht op de Adriatische Zee. Vanaf de rotsen kun je hier zwemmen, op een steen zonnen kan ook, desgewenst topless, het kan ook hier in de stad.Villa Polesini PorecIn de tuin van Villa Polesini oefent een koor op de gospel classic uit 1967 van de Edwin Hawkins Singers, Oh Happy Day. Nee, de dochters hebben niet zo’n behoefte om jachten in de haven te bekijken, en dus gaan we de straten Eufrazijevan en Decumanus in het Romeins Porec door. Binnenstad PorecVergeet al te klassieke indrukken. Wel vind je er om de vijf meter een ATM en is het winkelaanbod beperkt tot restaurants, souvenirs, alles-voor-€7 shops, een enkele kledingzaak en verder galerieën.
Dé trekpleister in het centrum is de Eufrasiusbasiliek, sinds 1997 een monument op de Unesco Werelderfgoedlijst. In 2012 was de toegang nog gratis, nu betalen volwassenen 40 Kuna (€6) en scholieren 20 Kuna (€3). Portaal Sint Eufrasiusbasiliek PorecAchter de facade met het Latijn “ego sum ostium si quis per me introerit salvabitur” (Ik ben de deur, wie door mij binnenkomt, zal gered worden, een citaat van Jezus Christus in Johannes 10) begint de rondgang bij het atrium. Baptisterium plafond in Sint Eufrasiusbasiliek PorecDan het baptisterium (doopkapel) en een klim de klokkentoren in met een fraai uitzicht over stad en zee als beloning. Men zegt dat je op een heldere dag Venetië kan zien liggen. Dat lukt op deze kraakheldere zomerdag in augustus niet. Weer beneden is het bisschoppelijk paleis de volgende stop. Langs de wanden zijn stukken marmer met opschrift, enkele kledingstukken en dergelijke te zien. Vloermozaïek uit vorige versie Sint Eufrasiusbasiliek PorecVanuit één van de vensters kun je het vloermozaïek uit de eerste basiliek die naast de huidige 5e eeuwse ligt van bovenaf bewonderen.

Het lapidarium en de archeologische opgravingen tonen nog meer mozaïeken uit de 4e eeuwse versie van de kerk en stukken marmer. Porec wordt niet voor niets de stad van de mozaïeken genoemd. Het belvedere over de stadsmuur is niet heel bijzonder. Apsis en altaar in Sint Eufrasiusbasiliek Porec 1Via de sacristie en een cel kom je als laatste in de basiliek zelf. Daar imponeert het mozaïek in het apsis met parelmoer en halve edelstenen met Christus en de apostelen, Maria op een troon met kind en taferelen uit de Annunciatie (engel kondigt de geboorte van Jezus aan) en de Visitatie (bezoek van Elizabeth, de moeder van Johannes de Doper aan haar nicht Maria). Ook bisschop Eufrasius is met een model van de kerk in zijn afgebeeld.

De 13e eeuwse overkapping van het het altaar, het ciborium, is ook versierd met mozaïek. De houten banken in de basiliek dateren van de 5e eeuw net als de klokkentoren. Mij valt op dat veel bezoekers hier met de ogen gesloten in gebed of contemplatie zijn.

Lady of Angels kerk in PorecWeer buiten is het toneel weer voor de proppers, sjokkende toeristen en ons spelletje om de kaaskoppen in de drukte eruit te pikken. Bij een bakker kopen we belegde broodjes met kaas en salami die we op een bank tegen de buitenmuur van de 18e eeuwse Rooms-Katholieke Lady of Angels kerk nuttigen. Helaas gaat de kerk zelf pas om 18u weer open. Even wat geleende indrukken van het interieur in deze video.

En ja, dat was Porec wel zo’n beetje. Je bent ook zo het centrum weer uit. Ik zou er geen 1-2 weken in een resort willen verblijven. Vele duizenden andere vakantiegangers denken daar heel anders over.