Renze Dijkema – Panorama Pieterburen – Pietersberg

Het fotoboek Panorama Pieterburen – Pietersberg van de Groninger Renze Dijkema is bijzonder. Jaarlijks wandelen tienduizenden (stukken van) het Pieterpad. Als ik ergens laat vallen dat ik lange afstanden wandel, krijg ik direct de vraag of ik het Pieterpad of de Nijmeegse Vierdaagse loop, alsof er verder niets te beleven is voor de wandelaar. Eerlijk is eerlijk heb ik het Pieterpad nog niet van Pieterburen in noord-Groningen naar de Pietersberg bij Maastricht achter elkaar gelopen. Als ik echter door de 150 pagina’s met zwart-wit panoramafoto’s van Dijkema blader, valt me op, dat ik tot in de Achterhoek, rond Nijmegen en dan helemaal in zuid-Limburg rond Berg de locaties herken van talloze andere wandelingen. De fotograaf heeft via het crowd funding platform Voordekunst de financiering voor zijn project langs de 500 kilometer lange route verkregen.

Waar elke vierkante centimeter Nederland door mensen is aangelegd, verlegd, omgeploegd of ingericht, laten de 72 foto’s van Renze nergens een wandelaar of voorbijganger zien. Je waant je alleen op de wereld in een voornamelijk parklandschap. Veel bomen, strak uitgelijnde akkers, watergangen en (on)verharde paden langs het Pieterpad in stemmig zwart-wit. Een kijkboek voor de fervente wandelaar en geïnteresseerde in hoe de noord-zuidroute door het oostelijke achterland er (ook) uitziet.

Een selectie van de foto’s vind je op Monovisions en de website van Dijkema.

Over de auteur

Renze Dijkema (1966, Groningen) behaalde in 1997 een master in de schilderkunst en heeft zich sindsdien toegelegd op de fotografie. Als beeldend kunstenaar maakt hij foto’s van stillevens die eruit zien als lege, desolate landschappen.