Graeme Simsion & Anne Buist – Camino – Wie kom je tegen op weg naar Santiago?

Iedereen heeft een eigen reden om de Camino te lopen. Een dag, paar weken, of maanden, van huis helemaal naar het Spaanse Santiago de Compostela, of vanaf één van de opstappunten op de aanlooproutes. De Australiër Graeme Simsion (auteur van The Rosie Project en opvolger The Rosie Effect) en zijn vrouw Anne Buist verwerkten hun eigen ervaringen in de fictieve romanpersonages van de Amerikaanse kunstenares Zoë en de Engelse ontwerper Martin in een eerste versie in 2012, een jaar nadat ze zelf voor het eerst de Camino van Cluny naar Santiago de Compostela met de Célé-variant hadden gelopen, en gingen ermee verder in 2016, toen hun tweede Camino van Cluny naar Saint-Jean-Pied-de-Port en verder naar Santiago via de Camino Francés erop zat. De 378 pagina’s van Camino (vertaling van Two Steps Forward) ademen de eerstehands ervaringen, zoveel details en markante persoonlijkheden. Zo anders dan een speelfilm (The Way uit 2010 wordt in Camino aangehaald) of reportageserie (Laat mij maar lopen in zomer 2018), waar regelmatig een tijdsprong wordt gemaakt om niet alle van de honderden kilometers te hoeven voorschotelen aan de kijker. De auteurs kozen per hoofdstuk voor een alternerend perspectief van Zoë en Martin voor hun eigen Camino.

De lezer kan zich verliezen in het aantrekken en afstoten van Zoë en Martin, de Duitse wijsneus Bernhard, Braziliaanse vrouwen die flirtend en per taxi en op beide voeten hun Camino tot een Zuidamerikaans feest proberen te maken, een zestal wandelende mannen. Er vloeit heel wat alcohol, hoewel opvallend weinig blaren worden geprikt. Zal het design karretje waarmee Martin zijn bagage met zich meesleept door berg en dal het houden en een valide business case opleveren voor Duitse belangstellenden? Vinden de hoofdpersonen naast gastvrijheid of juist het ontbreken ervan op het Franse en Spaanse stuk van de routes een nieuwe start voor een eigen of gezamenlijk leven? Tieners met hun problemen op afstand in Amerika en Engeland en het verwerken van verloren partners zorgen voor beslommeringen bij het duo waarmee afgerekend moet (?) worden.

Wat met deze fictie totaal buiten beeld blijft is de eigen agenda voor Graeme Simsion & Anne Buist voor het zelf bewandelen van de Camino. Ik was vooraf bij het zien van de flaptekst “Humoristische feelgoodroman over vriendschap, familie, liefde en de grote uitdagingen van het leven” beducht voor een mogelijk te oppervlakkige roman, maar kan deze elke wandelaar en in de Camino geïnteresseerde aanraden als veel meer dan lectuur voor op het strand.

About the authors

Graeme Simsion is a former IT consultant and the author of two nonfiction books on database design who decided, at the age of fifty, to turn his hand to fiction. His first novel, The Rosie Project, was published in 2013 and translation rights have been sold in forty languages. Movie rights have been optioned to Sony Pictures. The sequel, The Rosie Effect, is also a bestseller, with total sales of the two novels approaching five million. Graeme’s third novel was The Best of Adam Sharp, a story of a love affair re-kindled – and its consequences. Movie rights have been optioned by Vocab Films with Toni Collette attached to play the role of Adam’s great lost love, Angelina.
Graeme’s fourth novel, Two Steps Forward is a story of renewal set on the Camino de Santiago, written with his wife, Anne Buist, whose own books include Medea’s Curse, Dangerous to Knowand This I would Kill for. Movie rights have been optioned by Fox Searchlight with Ellen DeGeneris to produce.