Ekkoes – Kinetik

      No Comments on Ekkoes – Kinetik

Twee jaar geleden maakte ik kennis met het Londense electropop trio Ekkoes bestaande uit Jon Beck (zang), Dave Fawbert (gitaar, synths) en Rosalee O’Connell (zang) rond de release van Elekktricity. De band tourde met The Human Leage, Erasure en de Duitse band Propaganda. Nu benaderde Dave me rechtstreeks enkele maanden voor het uitkomen van opvolger Kinetik of ik deze wilde bespreken. Voor frisse synthpop maak ik graag tijd en aandacht vrij. Op 27 juli was het de beurt aan albumopener en lead single You Got The Light. Het laat de groei van het drietal zien naar een volwassen bandgeluid, dat ergens het midden houdt tussen oudjes als New Order en Pet Shop Boys enerzijds en eigentijdse collega’s als Years & Years en in mindere mate Chvrches. Bandlid Rosalee O’Connell zong onlangs op Chicane‘s laatste plaat The Place You Can’t Remember, The Place You Can’t Forget.

Er zit een lekker tempo in When You Wake (je hoeft niet meer alleen te zijn), Wallflower, een cover van Mega City Four (origineel uit 1993)  neemt even gas terug, waarna Victim of Love nu disco is, waarop liefhebbers van Rick Astley helemaal uit hun dak kunnen gaan. Als je dan toch dakloos bent, beluister dan ook snel Electricity. Hoewel onmiskenbaar catchy pop wil Dave met Kinetic een tegenreactie geven op muziek die momenteel de hitlijsten domineert. Het verschil moet dan zitten in de rijke productie, langere refreinen en het introspectieve, soms melancholische. Hoesontwerp en ook de liedjes zijn kleurrijk en veelzijdig. Without You I’m Nothing pakt door op het timbre van You Got The Light, de balans wat meer van gitaar naar de electronica. Bij Love Won’t Save You Now en het instrumentale intermezzo Synthetik denk je aan The Killers. Synth rock is er op Love Won’t Save You Now. Pianospel in opnieuw een intermezzo, Organik.

Sky Falls Down (hartzeer ligt op de loer) balanceert tussen synth pop en gitaarrock, Footprints in mid-tempo leidt naar het zeven minuten klokkende noisy epos Kinetik. Nothing Lasts Forever stelt het trio in de breekbaar klinkende afsluiter. Als alles tijdelijk is, luister dan lekker lang en vaak naar Kinetik.
[spotify spotify:album:4PhPy2CLqui9zZL5OKNgID ]