Death Cab for Cutie – Thank You for Today

Het 9e studio album van de Amerikaanse band Death Cab for Cutie, Thank You for Today had wat voeten in aarde. Met de inspiratie voor goede liedjes wilde het aanvankelijk minder lukken, geeft zanger/gitarist Ben Gibbard in interviews toe. Maar als de mannen de smaak te pakken hebben, gaat het rap. Het resultaat dat hij met maatjes bassist Nick Harmer, drummer Jason McGerr, gitarist/toetsenist Dave Depper en gitarist/toetsenist Zac Rae met producer Rich Costey neerzetten, mag er zijn. Had ik al gezegd, dat stiekem mijn eerste echte kennismaking met Death Cab for Cutie is? De albumtitel is ontleend aan de dagelijkse check-in, een moment van dankbaarheid tijdens de opnamedagen. De zang klinkt warm en toegankelijk, het drumspel in opener I Dreamt We Spoke Again en Summer Years strak. Alsof Pet Shop Boys getransformeerd zijn tot rockband. Meer southern rock met slide guitars is er in Gold Rush, Voor het liedje is de Yoko Ono 1972 hit Mind Train gesampled en uitgebouwd. Een ode aan de skyline.

Ook in Northern Lights en You Moved Away staat Seattle als stad in beweging centraal. When We Drive is een gepolijste pop/rock track, in Autumn Love akoestische gitaren als sfeerbepaler en in Near/Far een pulserende 80’s ritme, alle drie in lijn met eerdere opmerkingen over Pet Shop Boys. In Northern Lights is Lauren Mayberry (CHRVCHES) heel lief en bescheiden te gast. De Schotse zangeres woont tegenwoordig met haar partner Justin Long in New York City, dus dan is het niet ver meer 😉 Punk’s not dead riepen de fans jarenlang. In 60 & Punk kruipt de band in de huid van een zestigjare punker, terugblikkend: ‘There’s nothing elegant in being a drunk/It’s nothing righteous being 60 and punk/But when you’re looking in the mirror do you see/That kid that you used to be?’ Ja, lekkere muziek en toch zou ik als producer een meer van Pet Shop Boys afwijkende sound hebben gezocht.