Dave Bainbridge & – Live in the Studio (DVD)

Ja, het is even wennen om Dave Bainbridge zonder Iona maatjes hun liedjes te zien spelen met vocale begeleiding van Sally Minnear. Het bekijken van de trailer van Live in the Studio was ondanks het gemis van  Joanne Hogg, Frank van Essen, Phil Barker en Martin Nolan reden genoeg de DVD vooruit te bestellen. Joanne, voor ze in augustus 1989 zich voegde bij toetsenist, gitarist en componist Dave Bainbridge en allesblazer Dave Fitzgerald afgestudeerd arts, helpt de laatste jaren op Griekse eilanden aangekomen vluchtelingen. Frank van Essen werkt tussen productiewerk voor anderen door aan zijn eigen nieuwe soloalbum. Een nieuw Iona album of optreden zit er voorlopig dus niet in.

Dave werkt sinds 2014 samen met zangeres en multi-instrumentaliste Sally Minnear (zang, gitaar, fluit, viool, toetsen). Ze zong op Dave’s vorige soloalbum, zijn als duo actief en hebben een nieuwe band Celestial Fire. De 13 juni 2017 live in de eigen Open Sky Studio opgenomen greep uit het repertoire van Iona en de eigen projecten zit muzikaal goed in elkaar. Of je Dave nu ziet zwieren over het toetsenbord bij The Wild Sea of Beyond These Shores, de oude synth pads onder Kells Opening Theme neerleggen of soleren op gitaar bij Heavenfield of Jigs. Dat stuk zit solide. Qua zang is op diverse punten duidelijk dat Sally van minder lange adem is dan Joanne. Het zicht- en hoorbaar naar lucht happen zou toch niet nodig moeten zijn. Iona is geen opera. Sally speelt in Songs of Ascent viool en bedient onder het spelen een sampler, zodat haar strijkpartijen in meervoud uitgevoerd klinken. Een heel ander spel dan Frank van Essen.

Andere Iona liedjes die voorbij komen, zijn Today, Songs of Ascent Part 2, Revelation, Heaven’s Bright Sun, Beyond These Shores en Castlerigg/Reels. Met of zonder percussie, soms met drumcomputer of meer vooraf opgenomen partijen als in The Storm. Niet helemaal live in the studio dus. Zelfgeschreven zijn The Humours of Ballyloughlan (een bewerking van een traditional Irish jig) en Innocence Found. Verdienstelijk is de uitvoering van Shuil a Ruin, dat in 1976 door Clannad en nadien door op bijvoorbeeld albums van Anúna, Celtic Women en Kate Price verscheen.

Dave schittert op gitaar met een cover van Machrie Floor van de Schotse Fiona Davidson en Taking The Skellig Michael (dat nergens in het DVD boekje is afgedrukt). samen op gitaar en toetsen bij Caoineadh Cu Chulainn van Bill Whelan, dat de oudere jonghere wellicht ook kent van Riverdance. De keuze voor een stuk over de halfgod Cu Chulainn uit de Ulstercyclus is opmerkelijk. Eind jaren ’80 was New Age hot en happening. En wat waren er geregeld vedachtmakingen dat Iona into New Age zou zijn en dus ‘foute boel’ voor christenen. Draai het 180 graden om en het gold ook. Progressive rockliefhebbers die het maar lastig vonden dat Iona zo uitgesproken christelijke wortels en de realiteit van de geestelijke wereld bezong.

Als extra’s is een soort van interview van Dave met Sally over bijvoorbeeld vader Kerry Minnear (Gentle Giant), het laten voortleven van Iona liedjes), violist Richard Sanderson, Moya Brennan en allerhande instrumenten plus concertopnamen die 25 maart 2018 in The Lantern Theatre in Sheffield zijn gemaakt en de Iona nummers Chi-Rho, Irish Day en Luke The Calf en het op piano uitgevoerde titelnummer van Bainbridgde’s soloalbum Veil of Gossamer uit 2004. Hoewel helder geproduceerd,is de DVD in een gewone stereo mix, geen 5.1 of luxer.