14e Kennedymars Vijfhuizen: grote ronde om Haarlem in ruim 14 uur

Vertrek bij station OmmenVoor de 14e keer wordt de Kennedymars Vijfhuizen georganiseerd tijdens de jaarlijkse feestweek van het dorp tussen Haarlem en de Polderbaan van Schiphol. Vorig jaar is me de afwisselende route goed bevallen en dus heb ik me vroeg dit jaar ingeschreven om, vóór de grens van 100 deelnemers bereikt zou worden, een plek zeker te stellen. De aanbieding voor twee enkeltjes op Actievandedag een week geleden heb ik benut om per trein van Ommen naar Schiphol Airport te kunnen reizen. RNet bus 300 verzorgt de laatste etappe naar en van Vijfhuizen tussen Hoofddorp en Haarlem. USB opladen in Rnet bus 300In de bus is naast Wifi ook bij elke stoel een stel USB oplaadpunten aanwezig. Handig! Geen andere wandelaars in de bus. De kleine kilometer van bushalte Vijfhuizen naar de kantine van voetbalvereniging DOSV kan ik zonder hulpmiddelen afleggen.

Kennedymars Vijfhuizen in feesttent 2De kantine is goed gevuld., Bijna alle stoelen zijn ingepikt en even gaan staan voordat je 80km gaat wandelen is iets, dat weinigen ambiëren. Nee, dan liever de eigen plek bezet houden. De sporttas gaat één van de opleggers in die de organisatie als mobiele rustpost gebruikt. Ik praat wat bij met Wybe de Haan en Mike Betrand. Na 21.45u worden we uitgenodigd de naastgelegen feesttent te betreden. We krijgen een muzikaal onthaal en de huishoudelijke mededelingen. Om 22u stellen de lokale inwoners zich in een lange erehaag voor en kan de 14e editie van deze Kennedymars beginnen. Anders dan de geruchten op Facebook, komt er in 2019 nog een 15e editie, daarna stopt de organisatie ermee.

Kennedymars Vijfhuizen brug Geniedijk - VijfhuizenHet gros van de mensen loopt me te langzaam en dus ga ik direct in eigen tempo vooruit. Een groepje met onder andere Adriaan van den Dool en Cora Spruit blijft op het eerste stuk langs de Polderbaan nog bij elkaar. Zoals ook eerdere jaren is er naast de om de twee minuten opstijgen van vliegtuigen ook het vuurwerk in Hoofddorp te bekijken. Op één of andere manier ben ik de andere lopers bij de vliegtuigspottersplek aan de IJweg kwijt en loop ik de 3 kilometers langs de liniedijk – onderdeel van de Stelling van Amsterdam – en nog 2 over het voormalige Floriade 2002 terrein alleen. Na 12km ben ik weer bij de sportkantine in Vijfhuizen. Buiten op straat neem ik een koffie, Aquarius en wat broodjes.

Brug Vijfhuizen over HaarlemmermeerringvaartVorig jaar was het vervolg niet goed aangegeven, nu des te beter, en dat geldt ook voor de punten aan de rand van Haarlem, de Ringvaart, het golfterrein Spaarnwoude en andere plekken. Dat scheelt zoveel irritatie, zoeken in het donker. Expres heb ik de route wel als GPX track in OSMAnd geladen als noodvoorziening, maar dat is deze keer amper nodig. Ik loop twee mannen achterop en blijf in hetzelfde tempo lopen. Net als in 2017 is het is behoorlijk mistig en daarmee ook afgekoeld. Een heel aparte ervaring is het regelmatig door plukken warme lucht lopen en dan weer in een kille flard mist. Ik ben blij met de zomerjas en de lange wandelbroek aan. Na de brug over de Buiten Liede en de A200 volgt vanaf knooppunt Rottepolderplein een stuk door de polder van Spaarnwoude. Op het 24km staat de vrachtwagen klaar met banken binnen voor een consumptie. De bagagetas laat ik in het rek. Ik heb geen extra proviand nodig. De verzorging is namelijk elke post wat anders, ruim voorzien en geserveerd door gezellige vrijwilligers. Ook zij offeren hun nachtrust op, al hebben ze er muziekje en de regelmatig aanloop bij.

Kennedymars Vijfhuizen broodje balMet z’n drieën lopen we verder naar Spaarndam en het recreatiegebied Spaarnwoude. De volgende rustpost is bij de veerpont over het Noordzeekanaal met een broodje bal. Ik kan deze rustig opeten en vervolgens direct mee met het pont. Ons groepjes is naar vijf man uitgebreid, overigens zwijgzame mannen zo midden in de nacht op het fietspad langs de N246 en dan nog twee om bij de A9 afslag Bazaar te komen. De zeesluizen zijn niet bereikbaar en zo hebben we een andere route om bij het veerpont van Beverwijk naar IJmuiden te komen. In het zicht van de veerman staat de oplegger klaar met de bagage en een warme pannenkoek. Tijd om sokken te wisselen.

Kennedymars Vijfhuizen platform in haven IJmuidenAan de zuidzijde van het Noordzeekanaal volgt de route het voormalige tracé van de IJmuider spoorlijn. De kilometers afzichtelijke bedrijventerreinen  maken dit stuk (Beverwijk, IJmuiden) tot het minst interessante deel. Het wordt wel dag. De 51km rustpost staat op de parkeerplaats IJmuiderslag. De beide mannen van het samenlopen eerder vannacht lopen wat langzamer, maar komen elke rustpost dan wel weer erbij, rusten kort en stappen weer op. Er is een tiental wandelaars ons voorgegaan.

Zonsopgang bij Kennedymars Vijfhuizen op strand 2Door de duinen de trap af richting strand om de 6km naar Bloemendaal aan Zee op zo hard mogelijk zand te lopen. De zon komt op. Ten opzichte van vorig jaar ben ik een 40 minuten langzamer als ik tegen acht uur bij Bloomingdale het strand verlaat. Eetcafe ‘t Eindpunt laat ik links liggen. Ik weet dat het 14km lange traject tot de volgende rustpost bij de entree van de Amsterdamse Waterleidingduinen in Zandvoort aan Zee ligt, heb ook eigen proviand. Het weer is mooi en het Nationaal Park Zuid Kennermerland naar Zandvoort achter het circuit schitterend.

EHBO'ers helpen Henk-Jan bij blaren op Kennedymars VijfhuizenIk heb zowel links en rechts blaren opgelopen. Die laat ik op de rustpost prikken door twee EHBO’ers, terwijl ik zelf eet en drink. Het is alweer zo warm dat de jas uitkan en het reflecterend hesje opgeruimd. Bambi wijkt niet voor Kennedymars VijfhuizenDe sporttas is elders, en dus gaat de jas in een knoop om m’n middel. Ook in de Waterleidingduinen is nu goede bepijling! Mooi is ook het stuk door buitenplaats Leyduin met landhuizen en een parkachtige omgeving. Het weer nodigt veel hardlopers en fietsers uit om hun sporten te beoefenen. Een fotograaf / verslaggever schiet me aan. Of ik de Kennedymars loop. Ik vertel de man wat, maar echt vragen stelt hij ook niet. Het lijkt me zo moeilijk onderweg een verslag te maken als de wandelaars niet ‘op bestelling’ als groep langstrekken.

Zonnebloemen langs HaarlemmerringvaartDe Ringvaart is er weer. Via het jaagpad, de Cruquiusdijk langs het dorp en voormalig gemaal Cruquius, nu Haarlemmermeermuseum. In het park Molenplas is een jaarlijks festival gaande. Het restaurant De Molenplas, waar ik een consumptie mag nemen, laat ik aan me voorbij gaan. De voeten doen zeer en te vaak stilzitten is niet bevorderlijk voor de spieren. Op het gravelpad langs de Ringvaart zie ik een vrouw in de berm bloemen plukken. Ze houdt me aan en wil weten of mijn ouders nog leven, hoe onze kinderen heten. Zelf is ze haar ouders kwijt en heeft het er duidelijk moeite mee. Ze is wat slechthorend, zegt in een woonwagenkamp verderop te wonen en nodigt me uit later eens aan te komen om koffie en appelgebak te scoren. Dat ik in Overijssel woon, dringt niet door.

Hernk-Jan bij Molenplas Kennedymars VijfhuizenVerder in de maat van de wandelmuziek in de Kennedy’s Marching On afspeellijst. Waar ik vorig jaar samen oplopend met Cora Spruit en Remy Levink om 11.26u klaar was, ben ik deze keer om 12.12u bij de sportkantine, waar ik de 25e stempel in een Kennedywalker boekje, een bosje bloemen en een rode medaille voor de 2e keer uitgelopen hebben van de Kennedymars Vijfhuizen krijg. Tijd voor een douche en schone kleren in kleedruimte 14 die ik voor mijzelf heb. Strompelend naar de bushalte om er de bus 300 van 12.52u te pakken en op Schiphol de 13.35u trein naar Zwolle. Om bijna half vier ben ik thuis…..om na nog wat kleren gewisseld te hebben meteen door kan naar het 25-jarig huwelijksfeest van zwager en schoonzus. Erheen fietsen is goed voor de spieren, maar wat is het op- en afstappen pijnlijk 😉


De GPS logger heeft de 37km tussen de eerste rust in Vijfhuizen en IJmuiden niet gelogd. Jammer, en dus de officiële route van de organisatie als impressie.

Zie ook: