Langs het spoor van zeven watervallen rond en in Buzet, Kroatië

Als één van mijn dochters voorstelt te gaan wandelen, sla ik zo’n aanbod nooit af. Vaker komt het initiatief van mijn kant. En wandelingen tijdens zomervakanties hebben nogal eens de neiging uit te lopen of in onbekend terrein op doodlopende wegen te stuiten. Voor deze keer is de 14.5km lange Trail of seven waterfalls die in het toeristengidsje EnjoyIstria staat beschreven te aantrekkelijk om te laten lopen. Instagram waardige foto’s en indruk maken op vriendinnen zijn expliciete doelen voor vandaag. Goed, wij door de heuvels langs de rivier Mirna naar Buzet om de auto net buiten het stadje te parkeren en te gaan lopen. Thuis was ik nog wel zo alert om de GPX van de trail 556 op OSMAnd te laden.

Relive ‘Morning Aug 13th’


Start Staza 7 Slapova - Trail of the seven waterfallsDe rivier Mirna staat deze zomer hier zonder water. Verder stroomafwaarts is de rivier gekanaliseerd en is vanaf de provinciale weg nog wel water te zien. Hier houden betonnen bakken nog iets van water en vissen bij elkaar. Hmm, en dan watervallen langsgaan. De eerste paar kilometer is over de grasdijk langs de rivier. Dat kun je op beide oevers doen, zij het dat de bordjes van Istria Trail 516 op de linkeroever te vinden zijn. Waar de 516 afbuigt loop je rechtdoor. Waar het bos begint, staat prompt wel een bordje Staza 7 Slapova. Waterval locatie 2Blauw-rode bordjes en ronde cirkels op stenen en stammen in het bos wijzen de weg. Op het internet vind je ook verslagen van mensen die stellen de trail helemaal op eigen houtje te doen, omdat er geen markeringen zouden zijn. Onzin, dus. Toch is het geen rondwandeling, wat de gidsen wel stellen. De route is op één oever begaanbaar. Watreval locatie 7-2Bij elk van de watervallen is een afslag aangegeven of loop je er spontaan wel langs. De route door de kloof van de Mirna is populair. Helemaal alleen ben je onderweg dus niet, ook niet op een warme zomerdag. Op deze hete maandag is er echter geen enkele aanvoer van regenwater en dus staan de watervallen op één na droog. En juist die ene waar we wel wat klaterend water horen, is niet bereikbaar. Zicht over kloof rond rivier MirnaMarianne geeft halverwege het klimmen en klauteren op. Henriëtte en ik gaan door tot boven op de bergkam met uitzicht op de kloof en Buzet in de verte. Een prachtige locatie en een picknickbank op dwerghoogte. En dan dezelfde weg weer terug, Klazien en Marianne weer oppikkend voor een gezamenlijke gang naar de auto. Als je zelf gaat, is een GPX bestand op je smartphone handig om mee te hebben. Het zou bijvoorbeeld wat sneu zijn als je één van de zijwegen neemt die naar gehuchten buiten de kloof leiden die geen Buzet heten…


Buzet
Uitzicht vanaf citadel Buzet over nieuwbouwEn ben je dan toch in de buurt, is de heuvel op naar de citadel van Buzet natuurlijk een verplicht nummer. De stad op de heuvel is in de achterliggende eeuwen volgebouwd. Beneden is in de 20e eeuw de nieuwbouw gekomen. Narrow Street Buzet 2o staat in het dal ook de brouwerij van Favorit, dat we in de koelkast van ons vakantiehuis hebben staan. Interieur kerk BuzetEen cisterne, diverse stadspoorten, een kerk, galerieën, een fontein en smalle straten, waar autoverkeer met grote moeite doorheen komt. Dat is het beeld van de stad dat we mee naar beneden nemen terug naar de auto. Aan de doorgaande weg aan de voet van de heuvel is een groot, gratis toegankelijk, parkeerterrein. Geen enkele reden om je auto mee naar boven te nemen en door de nauwe straatjes te drukken met alle risico’s op blikschade dan bewust opgezocht.