The Choir – Kissers & Killers Acoustic Version

Met 658 andere The Choir fans hielp ik de mannen via Kickstarter aan bijna $40.000 om de akoestische versies van alle liedjes van het 1993 Kissers and Killers album en een remaster van het origineel te maken. Het 8e studioalbum van The Choir was destijds het meest agressieve album dat de new wave / alternatieve rockband gemaakt had. In de gestripte, maar rijk geproduceerde versies klinken de liedjes nog steeds even krachtig. “She grips my heart, anytime she laughs, anytime she sighs.” (Gripped). De teksten van Amazing en Kissers and Killers dwingen je geconcentreerder te luisteren. Hoe gek misschien, maar de akoestische setting doet me denken aan Shades of Gray (1986). De productie is helder en warm. Gitaar en percussie zijn strak ingespeeld en meerstemmig volgezongen door Derri Daugherty en Steven Hindalong. Dan Michaels voegt zijn sax toe. (Never kiss a) Weather Girl heeft een achtergrondzangeres, cellowerk van waarschijnlijk Matt Slocum en additioneel vioolspel. Het up-tempo Yellow Skies is qua aansluiting van couplet en refrein wel onderhanden genomen. Hier ook ander, lager gestemd sax spel ter aanvulling.

Voor Grace is met name de percussie ten opzichte van de 1993 versie minder fel. In Let the Sky Fall is pianospel het extraatje. Afsluiter, de gitaarballad Love your Mind komt alweer te vroeg. Dan maar de herhaal-knop.

Je merkt dat Derri met de door Steven geschreven teksten in de jaren ’90 ook op akoestisch gitaar naar melodieën is gaan zoeken. Het in al hun eenvoud laten spreken, hebben de heren met de-plumed (2010) met een akoestische terugblik op de voorgaande 12 albums, eerder gedaan. En laat ik de beide At The Foot of the Cross albums die The Choir met een aantal muzikale vrienden maakten ook niet vergeten. Deze heruitgave mag er zijn!