Muziek die zich aan je looptempo aanpast: RockMyRun getest

Mijn zus had bij de IJsselloop de SkyRadio app in gebruik om haar van passende muziek te voorzien. Zelf heb ik de afgelopen jaren veel baat gehad bij de Podrunner mixen op een vast bpm tempo en Spotify met een zelf samengestelde afspeellijst van 160bpm voor het hardlopen. Spotify had eerder ook een Running app voor dit doel, maar die is ter ziele. SkyRadio is doorgaans niet mijn muzieksmaak, dus ging ik op zoek naar een app die mij de keuze laat welke muziek en op welk tempo ik die beluister. Mijn smartphone kan detecteren hoe snel ik loop en zou het afspeeltempo moeten kunnen aanpassen. Na lezen van These 7 Beat Syncing Apps Can Make You Run More Every Day (2015), zoeken in de Google Play Store rond apps als BPM Music, PaceDJ en Nike+ Running kwam ik uit bij RockMyRun.

RockMyRun werkt samen met bekende DJ’s als David Guetta, Afrojack en Major Lazer om de eigen mixen en afspeellijsten samen te stellen die zich kunnen aanpassen op je looptempo. Er zijn continu mixen in een vast tempo en een variabel tempo binnen bandbreedtes. In elke stijl is er veel keuze. Ook kun je zoeken op type sport, zoals wandelen, 10km hardlopen, gewichtheffen, fietsen of bootcamp. De speciaal samengestelde muziekmix is zo anders dan het simpelweg achter elkaar draaien van liedjes, zoals je dat van Spotify, Deezer, Soundcloud of Pandora radio kent. Voor mij is muziek in een vast tempo interessant die meebeweegt met mijn snelheid. RockMyRun verzorgt de muziek, terwijl je tracking app als Endomondo, Nike+, Runkeeper, Strava of Runtastic je verrichtingen zelf registeert.

https://youtu.be/VVCkbI-yQ9o

Divas of the 80s in Rock my RunOp 14 april heb ik RockMyRun voor het eerst getest op een wandeling. Ik moest in maximaal een uur 6km tussen Middelstum en Stedum afleggen, het grootste deel over een fietspad parallel aan een provinciale weg. Ideaal stuk om flink tempo te maken. Registreren in de app kan met email en wachtwoord, maar ook met je Google of Facebook. Het gratis account geeft onbeperkte toegang tot alle mixen voor een trial periode. Hoe lang deze periode duurt, is niet op voorhand duidelijk.

Mixen kun je als favoriet aangeven. Je kunt muziek op standaard tempo afspelen, zelf een BPM instellen of met ‘match my steps’ voor een dynamische aanpassing aan je snelheid gaan. Voor deze laatste modus moet je wel online zijn met een databundel, of een premium account hebben. Door enkele tientallen seconden online te zijn, is de muziekmix al wel zover gebufferd, dat je weer offline kunt. Dat is makkelijker onder het wandelen dan hardlopend of spinnend op een fiets, dat geef ik toe.

De muziek is niet van 196 of 320kbps kwaliteit, zoals in Spotify, meer die van een FM radiozender. Voldoende en zeker niet irritant op de oren. Ik merkte dat het straffe tempo me echt stimuleerde door te stappen. Pas wel op, dat je de lat niet te hoog let. Als je denkt dat je een bepaald tempo ‘moet’ bijbenen, terwijl je lichaam dat (nog) niet aankan, wordt een muziekmix een kwelling. En dan kan dat dynamisch aanpassen aan je werkelijke snelheid een uitkomst zijn. Ik merkte onder het lopen dat de snelheidsmeting en stappenteller wel accuraat werken, maar dat eenmaal weer offline de aanpassing aan het tempo achterwege bleef. Terecht, want ik zou online of met een premium account moeten lopen. Eenmaal weer online ging die aanpassing wel erg goed.

Helaas zit na een week de proefperiode er alweer op. Pas bij een betaald abonnement voor $26 per jaar (en dan nog met $10 korting als trial account holder) kun je volop blijven genieten zonder advertenties en ook offline, etc.. Ik vind dat fors en blijf daarom bij m’n Spotify afspeellijsten.

Jog.fm

Later in het jaar ontdek ik Jog.fm. Deze website biedt een grote catalogus met verwijzingen naar liedjes op bijvoorbeeld BPM aan. Ook kun je muziek voor het hardlopen, fietsen of wandelen zoeken. Lang niet alle liedjes staan correct in de database. Wel heb ik weer een aantal aanvullingen gevonden voor mijn Running on 160 bpm tracks lijst.