Via Facebook maaktee Ina van Zandwijk uit De Krim me vorige week attent op de wandelmogelijkheden tijdens de Oogstdag Holthone. De organisatie zet al enkele jaren een 7 en 14km route uit en heeft deze keer een 25km route toegevoegd. Met enkele anderen heeft ze de vrijdag besteed aan het bepijlen van de route die enkel in het hoofd van de routebouwer zit. Voor de wandelaars is er geen routebeschrijving, kaartje of GPX bestand. Hopelijk zijn de gele pijlen voldoende en op de juiste punten aanwezig.
Relive ‘Wandeling Oogstdag Holthone 2018’
Als ik even voor 8u de kurkdroge weilanden bij pannenkoekenrestaurant en feestzaal De Ganzenhoeve aan de Holthonerweg oprijd, zie ik enkele eerste wandelaars al vertrekken. Voor €5 mag ik wandelen, de Oogstdag bezoeken en krijg ik onderweg een kop koffie of thee. Hé, daar staat zwager Albert Jan Passies. Met dochter Linda heeft hij Groene Passies met tips voor tuinieren en verkoop van planten. Vandaag staan ze met een kraam op de Oogstdag, voor hen een thuiswedstrijd. Ik ga wandelen.
Op het landgoed De Groote Scheere, eigendom van ASR Real Estate, kun je naar hartelust over onverharde paden, door bomensingels en langs akkerranden struinen. Er staat koren en maïs op het land, er worden nieuwe landhuizen gebouwd. Ik Al snel loop ik Ina en haar wandelmaatje Dianne Buit achterop. We praten over de voorgenomen doorstart van de Kennedymars Hengelo, de hulp als vrijwilliger bij de Kennedymars Haaksbergen en Tocht om de Noord, het Pronkjewailpad en de vele wandelevenementen in mei ten opzichte van de rust nu in augustus. Hun wandeltempo ligt wat lager dan dat van mij en na een tijdje kletsen vind ik het fijner om op eigen snelheid door te lopen.
Langs de plas aan de Polderweg en dan de beloofde rust met warme drank, voor mij thee, bij een boerderij aan de Holthonerweg. Bekende gezichten van de FLAL en Zwolse Wandelverenigingen op het terras. Na een korte zit weer in de benen en langs de akkers en twee grasdijken op de rand van Overijssel en Drenthe de N34 over voor een lus langs het water bij buurtschap Klooster en het bedrijventerrein Leeuwerikenveld van Coevorden, de Drentse stad van Ganzen Geesje en de jaarlijkse ganzenmarkt in november, een traditie in de 19e en 20e eeuw.
Het Pieterpad gaat hier ook langs en ik ben al diverse keren bij de Drentse Poort geweest. Ditmaal probeer ik de meegenomen plexiglazen bol uit voor wat foto’s. Hoe krachtig de zonnestralen door zo’n kleine bol worden geconcentreerd, merk ik binnen een paar seconden. Met een brandblaartje op de linkerduim mag ik verder.
Het vervolg tot De Haandrik kan ik bijna blind lopen. Het Afwateringskanaal, de Overijsselse Vecht, hier net uit Duitsland ons land in, en het Kanaal Almelo-De Haandrik met de sluis en de spoorlijn tussen Zwolle en Emmen er tussendoor, geeft altijd wat te zien. De afslagen voor de 7 en 14km lus heb ik gehad en ben benieuwd hoe men ons tot 25km gaat laten lopen. Het is eerst een lus om het buurtschap Holtheme langs de Vecht, rechte stukken over de Rondweg en Dennendijk. Bij de Doorbraakweg op het 20km punt pauzeer ik weer kort. De doorsteek van de stad Gramsbergen is ook meer dan bekend terrein van de jaarlijkse Torentocht in maart en het hardloopevenement Lichtstadloop dat eind augustus gehouden wordt.

Met de huidige droogte is het wat apart door een waterbergingsgebied langs het kanaal te lopen. De inlaat staat potdicht. Bij een NAM locatie dan toch echt linksaf. Het geluid van de spreekstalmeester van de Oogstdag draagt ver. Ik krijg van ver mee dat de volksdansers uit Twente komen en dus hier in het uiterste noordoosten van Overijssel – geen Twente overigens – Tussen Regge en Dinkel gaan opvoeren. Her en der wordt aan de N34 gewerkt om deze veiliger te maken. Om de laatste paar honderd meter nu door een stuk gerooid naaldbos pal langs de rijksweg te leiden, is bijzonder. Ik kom zo via een soort achteringang het oogstdagterrein op. Het is een 28,5km wandeltocht geworden.
De hoeveelheid braderieën, jaarmarkten, oogstfeesten en zomerfeestweken die ik als tiener met mijn ouders als maker en verkoper van Staphorster Stipwerk heb verstouwd, zorgt er nog steeds voor dat ik helemaal niets heb met volksdansgroepen, broodje hamburger eten op een lange bank, of slenteren langs kramen vol streekproducten, afgeprijsde miniatuur landbouwvoertuigen en folders van plaatselijke ondernemers. En dus maak ik wel een korte ronde langs de oude tractoren, de oogstmachines en bewonder ik de kraam van de Groene Passies. De versgebakken ambachtelijke Drentse of Twentse bollen zijn populair! De mensen staan in de rij om er één of meer te kopen. Thuis zijn we er net met één begonnen. Hoe lekker ook, die uit Holthone gun ik anderen. Op naar de douche, schoenen uit en op blote voeten de rest van de dag invullen.
Zie ook:
- foto’s Tom van der Velde (28.5km)
- foto’s Ik loop ook (14km)
Related Posts