Hallo Google Assistent, spreek met Henk-Jan der Klis

De Android blogs, Automatisering Gids en Computable waren er 26 juli als de kippen bij. Duidelijk voorzien van voorinformatie gaven ze aan wat de release van de Nederlandstalige Google Assistent voor handige opties biedt. Welbeschouwd was 26 juli de start van de uitrol over alle Android 6.0+ gebruikers die hun taal op Nederlands hebben staan. Er kon maar zo een week overheen gaan eer jouw smartphone aan de beurt was de nieuwe versie van de Google app te krijgen waar de Assistent in opgenomen is. Na een paar dagen begonnen landgenoten al te klagen dat ze de vernieuwe Google app nog niet hadden gekregen. AndroidPlanet legde 1 augustus (namens Google) uit wat een gefaseerde uitrol naar productie inhoudt en kondigde vrijdag 3 augustus – er was een week voorbij – opnieuw als spreekbuis van Google, dat eind van de dag Google Assistent echt voor iedereen beschikbaar zou zijn. Je voelt ‘m aankomen: noch op vrijdagavond, nog zaterdagmorgen 4 augustus een update in de Play Store. Hetzelfde AndroidPlanet zette vrijdags wat bedrijven op een rijtje die nog niet via app aan te roepen zouden zijn, opvallend genoeg met een schermafdruk van de Engelstalige Assistant: “How can I help you?” Zaterdagmorgen 4 augustus meldt DroidApp: Google Assistent nu echt uitgerold in Nederland: zo activeer je de assistent. Bij thuiskomst ‘s middags kunnen de kinderen kletsen met Google Assistent, terwijl ik een ‘geen updates beschikbaar’ melding in Google Play Store zie. Zou ik nog wel zonder Google Assistent kunnen leven? Ah, ‘s avonds kan ik los!

Welkom (terug), Google Assistent

Ik ken Google Assistant van de tijd dat ik de Nexus 5G gebruikte. Toen nog Engelstalig, wel verrassend goed om allerhande spraakgestuurde zoekopdrachten en vragen aan Google te stellen. iOS gebruikers hebben Siri al sinds 2015 in het Nederlands.

Een aantal Nederlandse bedrijven hebben spraakgestuurde bots ontwikkeld die gelijk met de Assistent werden vrijgegeven. En zo kun je via “Hallo Google, praat met X” bijvoorbeeld ING Bank, Rabobank, Andrélon, KLM, Albert Heijn, NOS, NPO Nieuws, Eneco en Bol.com laten praten. Het zal ook geen toeval zijn geweest, dat Bol.com dezelfde dag eindelijk een eigen app vrijgaf in de Google Play Store en nieuwe gebruikers verleidde met een €10 tegoedbon als ze uiterlijk 31 juli een bestelling van minimaal €50 via de app plaatsten. En zo schitterde Bol.com ten opzichte van Amazon, AliExpress, Zalando, etc. door afwezigheid. De spraakopdrachten zijn traffic generators en klanten lok je het liefst je eigen app binnen.


Geen Rabobank koppeling met Google AssistentDe proef op de som levert meteen wat bevindingen op. Suf is dat het spreken met Rabobank vraagt om een koppeling vraagt met de API.rabobank.nl. Ondertekenen met de via de Raboscanner opgehaalde kleurencode strandt in een foutmelding. Geen banksaldo opvraagbaar via Google Assistent, dus, tenzij Rabo de eigen APIs getest heeft vóór ze het naar productie uitsturen. Bol.com assistent kent eigen catalogus nietOok de bol.com assistent is wat simpel. Je hebt de keuze uit dagaanbieding of een cadeau. Zomaar wat zoeken in de catalogus is er niet bij. Goed, van dit soort alfa-testversies van software word ik als gebruiker chagrijnig. Betaal zelf goede testers!

Beter is Google Assistent in het bedienen van je toestel. Maak foto, schakel bluetooth in of uit, Open Flickr, Facebook of Instagram wordt keurig uitgevoerd. Verstuur een WhatsApp of bericht gaat ook prima. Meer moeite heeft Google met de opdracht ‘Wat staat er vandaag op mijn kalender?’. Er worden twee verjaardagen getoond, maar een klik op ‘Volledige agenda weergeven’ opent een lege kaart. Mijn agenda ziet er wat voller uit.

Google Lens

Google Lens herkent aloë veraMeegeleverd in de Google app update is ook Google Lens, waarmee je via je fotocamera objecten kunt laten herkennen en voorzien van suggesties en achtergrondinformatie. Google Lens weet meer over Marc CatleyDe app herkent redelijk goed de planten in onze tuin, werkt voortreffelijk op boekomslagen en ISBN barcodes, zoekt vergelijkbare t-shirts bij een foto van een shirt en haalt zó de informatie voor me op van Marc Catley, de Britse troubadour met walkman die al enkele decennia mijn koffiemok siert.

Google Lens was en is ook als losse app te downloaden, nu dus ook voor ons Nederlanders. Natuurlijk vindt Google het zeer interessant wat je allemaal z’n Lens laat passeren. Exit Shazam, welkom Google AssistentDe activiteit en de gemaakte foto’s worden bewaard in je Google account en zijn bij Mijn activiteit te bekijken. Shazam is verwijderd.

Bring me the action

Als latent ontwikkelaar en lazy project manager wil ik een eigen Action hebben om de blogtitel werkelijkheid te maken. Onderstaande video bekijkend zou het niet moeilijk zijn. Kwestie van triggers, acties en dialoog vullen en integreren met een service als Google Assistant.

Ik log in op Actions.Google.com, maak mijn eerste project aan voor de Nederlandse Assistent die gestart wordt met “Hallo Google, spreek met Henk-Jan van der Klis.” In de video wordt naar api.ai verwezen. Dat is een snelkoppeling naar dialogflow, het dialoog bouwgereedschap dat je vanuit het Google console ook moet openen om custom content te genereren en niet één van de vele acties uit de store te gebruiken. In Dialogflow neem je je net aangemaakte projectgegevens over. Het aanleggen van events, intents en oefenzinnen is eenvoudig. Dan de fulfilment. De via taalverwerking verkregen sleutelwoorden moeten via een POST aan een eigen webservice die aan de API vereisten voldoet ter afhandeling worden doorgegeven.

Even laten rusten. Moet ik webhooks in Javascript gaan uitwerken? Niet nodig, ik kan ook in de dialoog direct antwoord geven. En dus train ik nog wat conversaties rond contactgegevens, online cv en boekentips, test een en ander in de simulator en submit het resultaat voor deployment in productie. En zo zal “spreek met Henk-Jan van der Klis”, “spreek met HJ van der Klis” of “spreek met Hendrik Jan van der Klis” een aanroep van mijn eigen Google Assistent agent verzorgen. Een leuke oefening met Dialogflow en Google in de wereld van machine learning en het trainen van verwerking van Nederlandse (half)zinnen.

En, naast Google Assistent kun je je Agent ook integreren met andere diensten als Facebook Messenger, Telegram, Skype, Twitter, Viber of Amazon Alexa.

….spreek me maar rechtstreeks aan

Een paar dagen later meldt Google zich per email. “Bedankt voor het kiezen van Actions on Google. Het spijt ons te moeten melden dat uw app is afgewezen:

  • Zorg er bij het kiezen van een aanroepnaam voor uw app voor dat u de naam van bestaande mensen of plaatsen niet gebruikt. Als dat toch zo is, voeg dan woorden toe die het kunnen onderscheiden van deze mensen of plaatsen.
  • Houd er rekening mee dat het privacybeleid dat u verstrekt, moet worden geschreven in elk van de talen waarvoor uw app is ingeschakeld. Ook moeten de verschillende versies van een meertalige app de gebruikers omleiden naar de juiste taal voor het privacybeleid (of gemakkelijk worden gevonden). In uw geval moet het privacybeleid ook in Nederlands worden vertaald.
  • Zorg ervoor dat alle voorbeeldaanroepingen die je aanbiedt, de weergavenaam of de aanroepnaam van uw app bevatten en dat ze de standaardactiveringswerkwoorden bevatten. Zo niet, dan kan uw app niet worden geactiveerd en gebruikt.
  • Hier zijn voorbeeldaanroepingen die u zou kunnen gebruiken:
    • praat met Henk-Jan van der Klis
    • spreek met Henk-Jan van der Klis
  • Voor aanvullende informatie kunt u ook deze pagina bezoeken: https://developers.google.com/actions/localization/languages-locales “

Vooral het eerste punt is serieus. Ik heb een unieke naam in Nederland, maar als Google vindt dat de aanroepnaam voor de app niet mijn naam als die van een bestaand mens mag hebben….

Lees ook: