HAEVN – Eyes Closed

      1 Comment on HAEVN – Eyes Closed

HAEVN klinkt Scandinavisch, maar is in 2015 in Amsterdam opgericht door singer songwriter Marijn van der Meer en filmmuziekcomponist Jorrit Kleijnen. Optredens tijdens de jaarlijkse popronde langs bars en bijzondere podia in steden door het hele land bracht naamsbekendheid. Uitbreiding met gitarist Tom Veugen (later Bram Doreleijers), drummer David Broeders en bassist Mart Jeninga tot volledige band en optredens op grote festivals maakten een debuutalbum noodzakelijk. Met Eyes Closed is een 14-tal liedjes die je inderdaad met gesloten ogen op een goede hifi-installatie of koptelefoon op mag ontdekken. Van sferische ambient in opener The Sea, catchy Bright Lights (to guide me home) naar synth pop in Mind Games.

City Lights is meeslepende mid-tempo pop met pulserend ritmiek. De pulse is ook met arpeggio’s terug in het warme Back in the Water, een liedje over een stukgelopen relatie. “The Night Fell Slowly On Our Glory Days. I Lie Awake To See You Fade Away.” Knap in elkaar gezet is ook de synthpop van Let Love Tear Me Down. Wegdromen kan met Where the Heart en Finding out More met piano in de hoofdrol.

Het heen en weer stappen tussen pianospel, subtiele gitaarpartijen, elektronische drums en echt slagwerk, toegevoegde strijkers en electronica dwingen je om aandachtig te luisteren. Note for a Child, maar ook het werk van Sting van wie de mannen zelf liefhebber zijn, komen in me op als referentie. Tot en met Fortitude blijf ik blij van de getoonde kwaliteit en intrigerende liedjes die sinds 25 mei twee maanden in de Yet to be reviewed lijst blijven spelen, tot vanavond. Het enige waar ik van baal, is dat ik een eerder optreden van de band, bijvoorbeeld in Hedon, Zwolle december 2017 volledig gemist heb.

De mannen leggen in een interview keurig uit waar de teksten over gaan. Hun album bedoelen ze als tegengeluid tegen de hapklare popdeuntjes die de top-40 beheersen. Dit album mag je (weer) gewoon van A-Z beluisteren. De band liet zwart-wit video’s opnemen van hun liedjes waar luisteraars vertellen wat de liedjes met hen doen.