Amos Oz – Beste fanatici

      No Comments on Amos Oz – Beste fanatici

De bekende Israëlische auteur Amos Oz schreef in 2004 Hoe genees je een fanaticus. Drie essays zijn bewerkt en geactualiseerd en in 2017 opnieuw uitgegeven als Beste fanatici. Het fenomeen fanatisme en fanatici schetst de Israëli met herkenbare trefzekerheid. En nee, niemand ontkomt aan enig fanatisme. Overtuigingen, of ze nu van nationalistische, religieuze of andere aard zijn, kunnen hardnekkig worden en de ruimte voor andersdenken inperken of wegnemen. Oz verkent niet alleen de islam, IS, Nazi Duitsland, maar evengoed de Amerikaanse xenofobie en het Joods-Palestijnse conflict. “Fanatisme is dus een besmettelijke ziekte; je kunt haar oppikken terwijl je hard bezig bent anderen ervan te genezen. Er zijn de nodige fanatieke anti-fanatici in de wereld: allerlei kruistochten om de jihad te bestrijden en vna allerlei jihads om die nieuwe kruisvaarders te onderwerpen; het enthousiasme dat tegenwoordig zo populair is in Israël en het Westen om voor eens en voor altijd, in één klap, een eind te maken aan al die bloedvergietende fanatici en aan iedereen die erop lijkt; om alle haarden van fanatisme voor eens en altijd uit te roeien.” Wat dat betreft hebben tweets van de Amerikaanse president Donald Trump, haat-imams in Nederlandse moskeeën, op terroristische aanslagen reagerende wereldleiders, anti-Zwarte Piet-demonstranten en christenen die het opblazen van een abortuskliniek goedpraten opvallende gelijkenissen.

Beste fanatici is confronterend, doorspekt met humor, nuchterheid en zelfkennis. De vertaling uit het Hebreeuws doro Sylvia Hoyinck loopt soepel en heeft zo te zien aan nuance weinig verloren.

Over de schrijver

Amos Oz (Jeruzalem, 1939) wordt wereldwijd gezien als een van de grootste hedendaagse schrijvers en geldt als kandidaat voor de Nobelprijs. Zijn werk is in zevenendertig talen vertaald. Romans van zijn hand zijn Mijn Michaël, Volmaakte rust, Black box, Een vrouw kennen, De derde toestand, Noem het nog geen nacht en Dezelfde zee. In 2002 verscheen zijn fenomenaal geschreven autobiografische roman Een verhaal van liefde en duisternis, die wereldwijd een bestseller werd. In 2007 verschenen nog twee boeken van zijn hand: het sprookje Plotseling diep in het woud en de roman Verzen van het leven en de dood. Daarna verschenen de verhalenbundels Dorpsleven en Onder vrienden, en in het najaar van 2015 verscheen opnieuw een grote roman van Amos Oz: Judas. Oz kreeg talloze internationale prijzen toegekend, waaronder de Prix Fémina, de Israëlprijs, de Friedespreis des Deutschen Buchhandels, de Prix France Culture en de Goetheprijs. Oz woont in Arad en doceert literatuur aan de Ben Goerion Universiteit in Beërsjeva.