100 jaar De Ploeg: capriolen in grafiek in GRID

Het grafisch museum GRID in de Sint Jansstraat in Groningen is een klein museum dat de bezoeker meeneemt in het ambacht van de graveur, de letterzetter, drukker en publicist. Mijn vader was retoucheur, mijn opa zat in het management van de Nederlandse Diepdruk Industrie (NDI) in Deventer, terwijl opa aan moeders kant in Enschede letterzetter bij dagblad Tubantia is geweest. Drukpers GRID museum GroningenBroer Peter zet de grafische familietraditie voort als Manager Grafische Drukvoorbereiding bij kartondrukker Smurfit Kappa MNL. Martinitoren in GRID museum GroningenVreemd is de wereld van Heidelberger drukmachines, inkt, drukgangen en letterbakken dus niet. Geïnteresseerden kunnen zich door vriendelijke medewerkers laten bijpraten en regelmatig zijn er workshops om zelf een boekje in elkaar te zetten of een drukproef te maken.

Capriolen in grafiek in GRID museum GroningenHet museum doet tot 4 november 2018 mee met de viering van 100 jaar De Ploeg met de expositie Capriolen in grafiek. Zeventig etsen, litho’s, hout- en linoleumsneden van Jan Wiegers, Johan Dijkstra, Jan G. Jordens, Jan Altink, Alida Pott, George Martens, Jan van der Zee, Wobbe Alkema, Ekke Kleima, Johan Faber en H.N. Werkman worden getoond. Van

Kerkje van Dorkwerd in GRID museum GroningenDe kunstenaars van het Groninger collectief De Ploeg kregen hulp van Ernst Ludwig Kirchner, een Duits expressionist. In Frauenkirch kwam zijn veel jongere Groningse leerling en vriend Jan Wiegers regelmatig op bezoek, om daar in het atelier van Kirchner met hem samen te werken.In Davos is nu ook het naar Kirchner genoemde museum gevestigd dat een zeer grote collectie van zijn tekeningen, aquarellen, schilderijen, wandkleden en houtsculpturen in depot heeft.

Landschap met koeien in GRID museum GroningenHet bracht De Ploeg in aanraking met nieuwe grafische technieken als houtsnede, ets en litho en linosnede die ze experimenterend toepasten op portretten, landschappen, reclameposters en andere drukwerken. Randen van de stenen die bewust zichtbaar blijven, vermoedelijk gebruik van lepels om vellen af te drukken, dezelfde steen gebruiken voor verschillende drukkleuren, en gravures die verraden welke materialen gebruikt zijn. Originele drukvormen naast etsen en tekeningen.
GRID Museum Groningen The Next CallEen aardig overzicht. Als ik bij de museumwinkel voor €2,99 het boekje 50 topstukken van De Ploeg – de figuratieven, kan kopen, laat ik het niet liggen. De uitgever, De Collectie, stopt ermee en daarom is de prijs zo laag.

En als je zo gauw niet weet waar de Sint Jansstraat is, loop dan in het centrum van Groningen naar de Martinitoren. Ga de straat aan de rechterhand van de toren (waar restaurant De Kostery is) in en loop onder de bogen door. Aan je linkerhand vind je het GRID museum.