Wandelen langs de campussen en universiteitsgebouwen van Amsterdam

Onze dochters zijn (nog) niet over te halen een kijkje te gaan nemen op een Bachelor Open Dag van één van de Amsterdamse universiteiten. De zoektocht naar de universiteit, deze week heeft onze oudste dochter gekozen voor Groningen, begint dit najaar voor de jongste. Op dergelijke open dagen is het een drukte van belang met ouders als ik met hun kroost, (ogenschijnlijk) zelfverzekerd struinend door hippe of juist statige panden van de ene naar de andere zichzelf als dé faculteiteit presenterende docenten en studenten. Zo in de zomer is het een stuk rustiger, al zijn er altijd studenten die voor een hertentamen moeten blokken (ik heb ervaring) en Summer school deelnemers, zo verklaart de Twitter beheerder van de Universiteit van Amsterdam de aanwezigen.
Wandelen naar de campus is de titel van een nieuwe wandelgids van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Pieter Duisenberg, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten, schrijft in het voorwoord dat de wandelingen in deze gids wat hem betreft “staan voor de open verbindingen tussen universiteit en samenleving. De open verbinding die nodig is om wetenschappelijke uitdagingen als energietransitie, voedselvoorziening en gezond leven aan te gaan.” Verbaas je dus niet als routes dóór universiteitsgebouwen en botanische tuinen, over campusterreinen en onverwachte passages en binnenpleinen gaan. En tips voor een natje en een droogje zijn vooral bij de brasserie, eetcafé of restaurant in, rond, of bij een universiteitsgebouw.

Relive ‘Wandelen langs de campussen van universiteiten in Amsterdam’


Vrije Universiteit van Amsterdam

Kunstwerk Gustav Mahlerplein AmsterdamIk neem de trein naar Amsterdam Zuid, alsof het een gewone werkdag is, zij het in wandeltenue in plaats van pak. De route Vrije Universiteit begint bij het Spui in Amsterdam centrum en finisht bij metrostation Uilenstede.

Als opstandige, zelf nadenkende leerling, wil ik de route in omgekeerde richting lopen om vanaf het Spui de route Universiteit van Amsterdam te vervolgen. Vanaf het Gustav Mahlerplein, hartje Zuidas met ABN AMRO Bank, Accenture en de Symphony Towers als blikvangers. Ik neem de Willem van Weldammelaan door Buitenveldert, passeer het Gijsbrecht van Aemstelpark om via de villawijk bij de kleine wetering te komen. Hier ligt het voormalige Arboretum van de Vrije Universiteit van Amsterdam, dat tegenwoordig door de gemeente Amsterdam als wandelpark wordt beheerd. Deze rand van Amsterdam ken ik van de bijna 230km routes uit de gids Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam die ik in 2015-16 heb gelopen. Opnamelocatie De LiftIn het kantoorpand Kronenstede aan de overzijde is in 1983 Dick Maas de horrorfilm De Lift opgenomen.

De entree Oost van Campus Uilenstede is zo’n open verbinding waar Duisenberg over schrijft. Hier kun je naar de tandarts, maar als student ook relaxed wonen. Met 3.400 bewoners is het de grootste campus van noord-Europa. Een eigen cultureel centrum, winkels en restaurants, het metrostation Uilenstede, tram- en busverbindingen en het Amsterdamse Bos liggen om de hoek. Henk-Jan is aan het wandelen naar de campus hier bij Campfire op Campus Uilenstede van de VUOp zomeravonden elkaar verhalen bij het kampvuur en zo geleerde lessen doorgeven. Dat inspireerde Wilhelmusvlug tot het maken van het kunstwerk Camp-Fire, dat in juni 2017 aan de bewoners van Uilenstede werd gegeven.

Welkom op Campus Uilenstede in Amsterdam ZuidIk loop het metrostation onderdoor, steek over om door het Ecolint langs de Kleine Wetering te lopen. Het pand met sterrenkijker koepel op het dak is niet een universitair pand (meer), maar de Christelijke scholengemeenschap Buitenveldert. Onder de bomen van de Van der Boechorstraat is de schaduw wel prettig. Welkom in Botanische Tuin Zuidas

De Botanische Tuin Zuidas, voorheen van de VU, is open en deel van de route. Terwijl de beheerders nog wat snoeien en hun winkel open hebben, bekijk ik de perken en zoek m’n weg naar buiten. Nee, ik ben niet van het pad af en hoef me even verderop niet te melden bij de GGZ. De traumahelikopter komt net landen op het dak van het VUmc. O 2 Building VUmc De Boelelaan AmsterdamOm de hoek van De Boelelaan staan links en rechts de instellingen van het VUmc. Het O 2 gebouw, waaruit een hap genomen lijkt te zijn, is architectonisch topwerk. Aan de Van der Boechorstraat steek ik door het hoofdgebouw van de universiteit. Restaurant in hoofdgebouw Vrije Universiteit Amsterdam BoelelaanHet restaurant in de kelder is nu verlaten. Bij de VU boekhandel verlaat ik het gebouw weer. Minervalaan Amsterdam

Via de Parnassusweg en niet het station Zuid – daar ben ik al geweest vanochtend – ga ik naar de Minervalaan, de boomrijke laan die voor de aanleg van de Zuidas nog verder doorliep naar Buitenveldert. Ook hier wandel ik graag onder de bomen. Het Zuider- en Noorder Amstelkanaal. Pand De Larissestraat AmsterdamAan de De Lairessestraat staan diverse panden die als laboratorium, sterrenwacht, etc. in gebruik zijn geweest. Maar ook de Dufayschool in een zijstraat valt me op. Gebouwen met een universitair verleden zijn er vervolgens op het Valeriusplein, de Emmalaan, de Koningslaan en Van Eeghenstraat.

Gevel pand Max Eeuweplein AmsterdamIn het Vondelpark rust ik na 11km wandelen. Daar even op een bankje gaan zitten en mensen kijken is altijd vermakelijk. De buitenlandse toerist die probeert te fietsen, de verstokte hardloper die zich ook bij 35 graden Celcius laat zien en de man in pak die het bij deze tropische temperaturen ook niet laten kan. Verhip, een onbekend stukje tussen Stadhouderskade en Weteringschans, het Max Euweplein. Het is sowieso een gewaarwording om niet ‘s avonds of in de wintermaanden in Amsterdam rond te stappen, maar op vrijdagmorgen rond 10u. Het is relatief rustig, zeker voorbij de Stadsschouwburg op het Leidscheplein en in de Leidsestraat. Gevels aan Spui AmsterdamDe route eindigt bij de aula van de Universiteit van Amsterdam in de Oude Lutersche Kerk en het Maagdenhuis, dat vandaag helemaal in de steigers staat en dus niet leuk is te fotograferen. Omliggende panden des te meer!
Universiteit van Amsterdam
Binnenplein Binnengasthuis AmsterdamHet Spui langs, het Rokin oversteken en de Langebrugsteeg volgen tot de Grimburgwal. Verrassend, ik ben er niet eerder geweest, is de passage Oudemanhuispoort in het voormalige Binnengasthuis. Sinds 1880 zijn de panden in gebruik bij de Universiteit van Amsterdam. ‘Buiten’ aan de kant van de Binnengasthuisstraat en Nieuwe Doelenstraat ken ik de omgeving weer. Grachtenzicht AmsterdamVia de Staalstraat en Amstel langs het beeld van Spinoza en de Stopera tot aan de Hermitage. Meteen een to-do erbij om een bezoek aan de tentoonstelling Classic Beauties een keer het komende halfjaar te bezoeken. De tuin van de Hermitage, of die van de Diakonie van de Protestantse Gemeente Amsterdam, brengt me naar de Weesperstraat met gelijknamige flat. Weesperflat Amsterdam“Een architectonisch bekende studentenflat,” aldus de wandelgids. Ik heb ze mooier gezien.

De Hortus Botanicus van Amsterdam lijkt me nu te warm voor een bezoek. Dat ik de gids volg en het volgende plantsoen intrek, het Wertheimpark met onder meer het Auschwitz monument, is niet de bedoeling zie ik bij de uitgang op OSMAnd. De Plantage Parklaan en de andere kant van de Hortus dan maar langs om de Plantage Muidergracht op te kunnen. Amsterdam Business SchoolDaar trekt het pand van de Amsterdam Business School de aandacht trekt. Wat verderop ligt de Campus Roeterseiland rond de Nieuwe Achtergracht, dat via het studiecentrum bereikt kan worden, ook een stukje ‘nieuw’ Amsterdam voor me. Henk-Jan op Amsterdam Roeterseiland CampusDe passage van de gracht heeft prachtige reflecties, het CREA-gebouw met terras is nog wat rustig, de fietsenstalling aan de achterzijde staat wel vol. En zo sta ik weer op de Sarphatistraat in de maatschappij. Eerste regels De Uitvreter van Nescio

De eerste regels van Nescio’s De Uitvreter zijn er in een gevelplaat opgetekend. Het Oosterpark heeft amper een sprietje groen gras meer. Een dorre boel als resultaat van weken warm zomerweer. Slavernijmonument Oosterpark AmsterdamBij het slavernijmonument zoek ik even naar een goede hoek de sculpturen te kunnen fotografereen. Land van Cocagneplein AmsterdamVerrassend is de keuze voor het Land van Cocagneplein en de Oranje-Vrijstaatkade in de route naar het oosten. Ik ken dit stukje nieuwbouw rond de voormalige Oostergasfabriek nog niet.

Gevels aan Carolina McGillavrylaan Amsterdam Science ParkDe volgende campus vandaag is het Science Park Amsterdam. Het is Europa’s grootste hub van onderzoek en toegepaste technologie. Net als in het afgelopen decennium zal het beeld hier de komende jaren blijven veranderen, zoveel wordt er gebouwd.

Dankzij de wandelgids loop ik door het eerste wooncomplex voor studenten en gezinnen aan de Caroline MacGillavrylaan, wijst Paul Kurstjens, auteur en routebouwer me op de doelgroepen van elk van de studentenhuisvesting complexen aan de rechterhand, van Spaans en Chinees tot Engelstalige namen. Dan het Science Park met de data en onderzoekscentra. Digital Reality Science Park Amsterdam 2Het in staal opgetrokken Digital Reality gebouw, een datacentrum, was in 2015 nog in aanbouw. Nu loop ik me af te vragen of het pand niet heel aantrekkelijk voor bliksem is. Ik ben geen bèta student geweest, dus leg het me maar eens rustig uit.

Langs het sportcomplex Universum (“neem een proef abo” meldt een LED-scherm) en door de passage van het Anton Pannekoek Instituut en bèta-faculteiten. Een open verbinding met de Startup Village, dat erachter verrijst. Onder het rangeerterrein Watergraafsmeer door om 12u klaar te zijn bij station Amsterdam Science Park met de 23km wandeling en 12.03 de sprinter naar Almere Centrum te kunnen pakken.