The Innocence Mission – Sun on the Square

Sinds 1985 heeft The Innocence Mission rond het echtpaar Don en Karen Peris (destijds wedijverend met Karen Bergquist van Over The Rhine, Maria McKee, Leslie / Sam Phillips en Ashley Cleveland om mijn aandacht als zangeressen, hoewel elk in een heel ander genre) me altijd geïntrigeerd. Al ruim drie decennia maakt de band ogenschijnlijk eenvoudige, akoestisch getinte luisterliedjes die zo liefelijk klinken, dat ze je laten wegdwalen in gedachten zonder ook maar één deuntje na afloop uit je hoofd te kunnen meezingen.

De opvolger van Hello I Feel The Same (2015), Sun on the Square werd via Bandcamp uitgebracht. Met catchy popdeuntjes, wereldwijde marketingcampagnes, of wereldtournees als maatstaf doet The Innocence Mission nog steeds 100% hun naam recht. Hoesontwerp doen ze zelf, de productie ook. In de aanloop naar de release werden wel twee singles, Look Out from Your Window en Green Bus aangeboden.

Verhalenvertellers als Records From Your Room, Green Bus of Look out From Your Window laten zien. Don en Karen weten elkaar op gitaar aan te vullen, terwijl Karen mag blijven zingen (uitgezonderd Star of Land and Sea) en Mike Bitts zijn bas bespeelt. Don speelt trouwens ook traporgel, accordeon en piano, Het verrijkt de arrangementen. De albumtitel is ontleend aan de Braziliaanse bossa nova zangeres Astrud Gilberto die in de jaren ’60 furore maakte. Met 34 minuten in 10 liedjes is het zo voorbij. Niet getreurd, daar is de herhaal-knop voor uitgevonden.