Kevin Max – AWOL

      1 Comment on Kevin Max – AWOL

Ik schoot in de lach bij het zien vna de kop Emerging Artist: Kevin Max op op electronica / synth pop blog EQmusic. Kevin Max was in de jaren ’80 één van de drie jongens in DC Talk en is alweer jaren solo. AWOL is het 13e (!), opnieuw via Pledgemusic crowd-funded studioalbum van deze Grammy Award winnaar. Muzikaal is AWOL voor Kevin een tribuut aan zijn muzikale helden uit de brit rock, new wave en – jazeker – synth pop, een soort inhaalrace van het tijdperk dat DC Talk met rap en hip hop het christelijke muziekerf bestormde. Met producer Kieran Kelly, bassist Andy Rourke (van de Britse rockgroep The Smiths), leden van Passenger en drummer Matt Johnson (St. Vincent) werd een sterk elftal opgesteld. De met video clip uitgebrachte single Moonracer is een voorbeeld van melancholische synth pop met een oproep door te gaan en je te richten op het licht, een sprank hoop.

De eerste single van het vorig jaar herfst al opgenomen album is Eurorail, ook zo’n moddervette knipoog naar mijn en Kevin’s tienerjaren.

Opener Melissa kan maar zo een oorwrum worden. Up-tempo new wave klinkt in Prodigal (Run to You)., gebaseerd op de bekende gelijkenis in de Bijbel van de verloren zoon. Duran Duran lijkt herboren in Glory Boys. Rourke schreef het liefdesliedje Half of the Better One.  “And when they say that two become one, I can safely say that I’m only half of the better one,” De sound van The Smiths zijn ook hoorbaar in Yeshua. “Can you feel all My love? Touch the holes in My side. Can you feel all the love? Yeshua.

Een Daniel Amos achtige wave track is Brand New Hit, een prima vervoig op het 2016 album Playing Games With the Shadow. In het titelnummer stelt de zanger eenvoudig: “Religion kills, but Jesus saves; it’s true,” Hoewel hij duidelijk afstand neemt van de manier waarop veel kerken tegenwoordig geleid worden, is hij Absent Without Leave (AWOL). De kritische deelnemer die gepast afstand kan nemen, ook in de synth pop track Irish Blood Up. Afsluiter en haast slaapliedje is Cornucopia of My Soul. Voor niet-Latinisten: de cornucopia is de hoorn des overvloeds, het legendarische voorwerp uit de Griekse mythologie en de talloze sculpturen die van goden en godinnen met deze hoorn zijn gemaakt.

AWOL is wel een album dat even een paar luisterbeurten nodig heeft om zich te nestelen, maar is voor mij een blijvertje.

[spotify spotify:album:3CqwjnZdyReTOAuutKSrqr ]