100 jaar De Ploeg: Avant-garde in Groningen

Met de tentoonstelling 1918-1928 Avant-garde in Groningen haakt het Groninger Museum tot 4 november 2018 in op het honderdjarige bestaan van kunstenaarsbeweging De Ploeg. Rond de trappen zijn schilderijen van de gevestigde orde van een eeuw geleden van Jozef Israëls, H.W. Mesdag, Otto Eerelman en tijdgenoten opgehangen. Statige portretten, donker getinte landschappen, wat grauw en triest. Portretten Jan AltinkDan de jonge garde uit Groningen die beïnvloed door bijvoorbeeld Vincent van Gogh ook zonnebloemen gaan schilderen, kleurrijke naaktmodellen vastlegden en vaak op het Blauwborgje bij de Reitdiepdijk te vinden waren om impressionistische versies van het weidse Groninger landschap, boerderijen, koeien en ploegers te schilderen.

Johan Dijkstra NaaktenNog niet eerder zag ik schilderijen tentoongesteld die zowel een toonbare voor- als achterkant hadden. Per zaal is een ander thema, van bloemen tot naakten, landschappen en Van Gogh ingericht.

Jan Wiegers Landschap met Rode BomenHet museum laat ruim tweehonderd werken zien, waaronder schilderijen, tekeningen, drukwerk en grafiek van Ploegleden zoals Jan Wiegers, Johan Dijkstra, Jan Altink en Hendrik Werkman.

Zij vonden destijds dat de Groningse kunst moest worden ‘omgeploegd’. Met reclameposters, vaak exposeren en periodieken als The Next Call timmerde het collectief aan de weg. De pers was enerzijds welwillend, maar het contrast met het impressionisme en deels nog naturalisme van de late 19e eeuw was groot.

Ploeg-leden experimenteerden ook met druktechnieken, abstraheerden steeds verder van de werkelijkheid. Er is bijzonder filmmateriaal uit de jaren ’40 in het auditorium te bekijken en er is heuse De Ploegmuziek. In de expositie zijn enkele schilderijen van Vincent van Gogh en Ernst Ludwig Kirchner opgenomen die laten zien dat zij De Ploeg-leden inspireerden.

Vismarkt GroningenDaarnaast is er aandacht voor het werk van Ernst Ludwig Kirchner en Vincent van Gogh, die beiden van groot belang zijn geweest voor de schilderkunstige ontwikkeling binnen De Ploeg. Bij de tentoonstelling is het boek Avant- garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928verschenen, waarin niet alleen het ontstaan maar ook de voorgeschiedenis van De Ploeg aan bod komt.