Roger Steffens – Bob Marley

In Bob Marley, de wat korte Nederlandse titel van de vertaling van So Much Things to Say: The Oral History of Bob Marley, brengt Roger Steffens het levensverhaal van Bob Marley door de mond van vrienden, geliefden, bandleden van The Wailers, platenbonzen en reggaeverzamelaars, zo’n 75 in totaal, spaarzaam aangevuld met eerstehands gesprekken en interventies van Steffens zelf. Steffens legde in 40 jaar tijd een enorme verzameling archiefmateriaal aan rond het ontstaan en de bloei van reggae. In het boek leer je de tieners kennen die in het Jamaicaanse Trenchtown de eerste Wailers zouden vormen, Robert Nesta Marley (6 februari 1945 – 11 mei 1981), Peter Tosh en Bunny Wailer in 1963, later dat jaar vergezelgd door Junior BraithwaiteBeverley Kelso, en Cherry Smith De weg weg naar succes was lang, de omarming van de Ethiopische Ras Tafari / Haile Selassie als teruggekeerde Jezus Christus en het ratafari-geloof bloedserieus.

Onthouding van varkensvlees, een structuur met 12 stamhoofden, ernstige omgang met de Bijbel gingen er hand in hand met het enorme kegels blowen en het publiekelijk bouwen van joints, waar dat in menig land waar Bob Marley & The Wailers optraden in de 60’s en 70’s nog ongebruikelijk of verboden was. Naast Rita Marley maak je kennis met Cindy Breakspeare, voormalige miss World en moeder van Damian. Voor mij onbekende kanten als de voorbeeldige vrijgevigheid, niet vastzitten aan materiële goederen – anders dan andere pop- en rocksterren -, een zeer sportieve inslag en het vier jaar lang sterke drugs nodig hebben om de hevige pijnen die de ontwikkelende melanoom die zich als kanker door Bobs lijf uitzaaide te bestrijden, maar ook de doop van Bob en familieleden in de Ethiopisch-Orthodoxe kerk tijdens zijn laatste levensjaar, worden behandeld. De biografie eindigt bij het overlijden, de begrafenis van Bob in mei 1981, een terugblik van bandleden met hun favoriete The Wailers liedjes en een kort overzicht van de afwikkeling van rechtzaken rond de nalatenschap van Bob Marley. Hoewel in het begin even schakelen tussen de bijdragen van veel onbekende mensen, is de algemene verhaallijn heel prettig leesbaar en informatief. Compliment voor Roger Steffens voor zijn ‘definitieve’ biografie van de koning van de reggae.

Over de auteur

Archivist and historian Roger Steffens is the founding chairman of the Reggae Grammy Committee. He co-hosted the award-winning radio program Reggae Beat and co-founded The Beat magazine. He has lectured worldwide on Bob Marley at hundreds of venues including the Smithsonian and the Rock & Roll Hall of Fame. He lives in Los Angeles, California.