Joanne Hogg – The Map Project 1

De afgelopen jaren spande Iona zangeres, gitarist en toetseniste Joanne Hogg zich primair in voor de bootvluchtelingen op Griekse eilanden. Tussen deze werkzaamheden door groeide het nieuwe soloalbum The Map Project Part 1, een decennium na Personal. Het concept je verloren te voelen, hongerig en dorstig te zijn en te zoeken naar een nieuwe richting in je leven, verbaast niet als je hart en aandacht dagelijks naar oorlogs- en economische vluchtelingen uitgaat. Joanne dook de evangelieën weer in. Op de achterzijde van de hoes is een ruiter te paard te zien. Als extraatje deelde Hogg de bijna twee jaar geleden met Jim Crone geschoten videoclip Horse and Rider bij Uncountable Stars. Locatie bij de eerste parochiekerk van St. Columcille (Columba, Columbus, die in 521 werd geboren in Gartan, Co. Donegal en later onder meer op Iona werkte), ruiter en paard zijn hetzelfde als die op Iona’s album Another Realm (2011) te zien was, het overduidelijk door Joanne Hogg’s geestelijke overtuigingen na lezing van boeken van Heidi Baker c.s. en concerten voor TRIN geënte release. Keltische christenen van weleer verbinden de kijker en luisteraar met de missionaire oproep in 2018 om het evangelie van Jezus Christus ‘beyond these shores’ te brengen.

Joanne is op The Map Project vergezeld door (oud-) Iona maatjes Terl Bryant (drums, percussie), Phil Barker (bas) en verder Graeme Flowers (flugel, trompet), Andy Baker (gitaar), Tre Sheppard (gitaar), Michael McCluskey (gitaar), Gwyneth Reid (cello) en Alex Priest (cello). Wonderen en gelijkenissen om over na te denken bij het beluisteren van de warm geproduceerde, rijk gevulde folk muziek. Water voor je ziel in Thirst (n.a.v. Johannes 4:1-30), genezing voor The General (2 Koningen 5:1-19), de verloren zoon in Two Brothers (Lukas 15:11-32) en naastenliefde in Good Samaritan (Lukas 10:25-37). Jezus vermenigvulde brood om hongerigen te voeden in Hunger (Mattheüs 14:13-21) en er is een Constant in My Chaos (Psalm 43:3-4), een “compass for my wanderings. You’re the truth that sets me free.”. Joanne zingt vurig en verhalend, een plezier om naar te luisteren. De zes nummers op The Map Project (ik heb een getekend fysiek exemplaar, #169 om precies te zijn) zijn fraai en doordacht.