Florence Pérès – Digital Detox: Minder technostress en meer focus dankzij de Touchpoints-methode

Het 24/7 online willen zijn via onze smartphones heeft een groot aantal negatieve effecten. Information overload, stress, fear of missing out (FOMO), een grote kans op bijziendheid, het verlies aan spreekvaardigheid, aandacht voor de medemens zijn enkele van de vele kanttekeningen bij de zegeningen van steeds meer met je mobiel kunnen doen. Waar als tegengas andere auteurs pleiten voor digiminderen – gaat dan werken als een lastig vol te houden dieet of goed voornemen – kiest de Vlaamse Florence Pérès in Digital Detox: Minder technostress en meer focus dankzij de Touchpoints-methode voor het bewust kiezen van media en momenten. Ze maakt gebruik van de touchpoint architectuur die in bedrijven en organisaties gebruikt wordt om de customer journey en de contactmomenten met het bedrijf of de organisatie in kaart te brengen. Zo kun je ook je eigen dagelijkse omgang met de smartphone registreren en met de opgedane inzichten (nieuwe) keuzes maken.

Is het niet slimmer je meest productieve tijd te focussen op urgente/belangrijke dingen en afleiders buiten bereik te houden? Een beller is sneller. En bedenk dat omgevingen als Facebook, Instagram, AliExpress of Amazon werken als een grot van Ali Baba. Er is altijd meer te ontdekken, te bladeren en te bekijken, dan nodig is voor hier en nu. Pérès waardeert de gangbare technieken voor time management (Getting Things Done, Eisenhower’s urgent / important principle, Pomodoro, etc.), maar waakt voor nog meer dingen gedaan willen krijgen in minder tijd. Het meer is immers nooit vol. Schenk aandacht aan wat waarde heeft, wat lof verdient en schoon is. Ontgiften door bijvoorbeeld dat ene ‘belangrijke’ telefoontje niet op te nemen als je met iemand in gesprek bent, even te controleren of een uitstapje naar sociale media, online winkels en dergelijke nu nodig is, helpt.

Het groot aantal touchpoints waarbij de smartphone wordt gebruikt (vele tientallen per dag checken we ‘nieuws’, reageren als een geconditioneerd Pavlov hondje kwijlend op belletjes en piepjes) is bij een eerlijke vastlegging een confrontatie met je tijdsbesteding. Digitaal verslaafden zijn geen uitzondering, karikatuur of ‘de ander’ meer. Volstrekt logisch dat we de wereld als steeds jachtiger en rustelozer ervaren. Digital detox helpt je om je digitale leven weer onder controle te krijgen, rust en efficiëntie te winnen.

[slideshare id=63904890&doc=digitaldetoxflorenceperesznotes-160711102635]

Over de auteur

Florence Pérès was meer dan 20 jaar actief in de wereld van het internet en digitale media bij onder meer The Reference, ONE Agency en Duval Union Consulting. In een parallel parcours verdiepte ze zich in gezondheidswetenschappen en volgde ze een opleiding tot mindfulnesstrainer. Ze is momenteel trainer en coach bij Better Minds at Work, waar ze onder andere de lovend onthaalde training ‘Digital Detox’ uitwerkte.