Dave Eggers – De monnik van Mokka

Mokhtar Alkhanshali groeit op in achterstandswijken van San Francisco, wisselend van studie en een baantje als portier, dromend van echt wat willen bereiken. Zijn Jemenitische afkomst verloochent hij niet en springt in op de zogenaamde 3e golf aan koffiebranders en -verkopers die schakels in de lange keten tussen boeren en consumenten verwijderen, een eerlijke vergoeding aan de telers bieden en aan de consument koffie als belevenis, specialty brand, willen geven in het soort koffietenten die verder gaan dan waar Starbucks stopt.

Om dit avontuur aan te gaan zonder eigen vermogen tijdens de Arabische Lente in Jemen (2011) en de daarop volgende jaren, is zeker geen makkelijke opgave. En als je in alle eerlijkheid het verschil tussen een koffieplant en olijfboom niet kunt onderscheiden, is de weg om als eerste Arabiër een zogenaamde Q-grader te worden, vaardig in het proeven van verschillende soorten koffie en alles weet over de teelt, bewerken en branden van koffie, lang. Dave Eggers spendeerde vele uren met Mokhtar Alkhanshali om zijn doldwaze en bizarre coming of age en belevenissen op te tekenen en te verwerken in een soepel lopende roman. De Port of Mokha koffie werd uiteindelijk in 2017 hét succesnummer in de koffiemarkt, De Monnik van Mokka het verslag van de reis er naartoe.

Over de auteur

Dave Eggers (1970) is de auteur van onder meer Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit, Wat is de Wat, De Cirkel en Zeitoun. Hij is tevens de drijvende kracht achter uitgeverij McSweeney’s en de non-profit 826Valencia. Zijn boeken werden genomineerd voor de Pulitzer Prize, de National Book Award en de National Book Critics Award.