5e Kennedymars Hengelo: warm, goed verzorgd en 5 biertjes toe

Peter Levink heeft een feestje vandaag. De 5e Kennedymars Hengelo die hij organiseert, is uitverkocht. Met 265 deelnemers ga ik vandaag genieten van het Twentse landschap, uren tijd om bij te praten met wandelmaatjes met beloningen na de finish in de vorm van deen speciale medaille en een heus Kennedymars Hengelo bierpakket. Belgische bieren voor Peter LevinkIn mijn sporttas zit vanochtend vroeg – het is 3:45 als ik uit Balkbrug vertrek – een tas met Belgische bieren die ik voor liefhebber Levink in de afgelopen weken in Brussel en Antwerpen heb gekocht en zo als wisselgeld voor het Hengelose bier gebruik.

Hengelo – Saasveld

Startvak 5e Kennedymars HengeloDe kantine van ATC’65 zit al lekker vol als ik om 4.30u aankom. Een startkaart, papieren routebeschrijving en een bon voor het bierpakket na afloop in de zak, is er de gebruikelijke meet & greet met bekenden. Peter Levink feliciteert de jubilarissen, wij applaudiseren, voordat we met z’n alleen naar het startvak gaan. Ik word op m’n schouder getikt. Iemand wil me spreken. Een man feliciteert me alvast met morgen. Leuk, hoewel ik in alle eerlijkheid niet weet wie het is. Facebook volgers en lezers van mijn verslagen schieten me steeds vaker aan. Eigenlijk zouden we verder moeten kennismaken, maar vanmorgen loop ik eerst samen met Marjolein Van den Broek-Wouters. We lopen het sportpark af, maken een ronde tussen de voormalige kleigaten in Weusthag Noord en gaan via de Beneluxlaan en Scandinaviëlaan naar het noorden. Molen SaasveldVan de vijf keer loop ik nu voor de vierde maal mee. Nieuw is de route allang niet meer. Ik merk het aan de mindere behoefte om te fotograferen. Al kletsend vliegen de kilometers voorbij en komen we bij de eerste rustpost. Drinken en een bolletje bij de molen van Saasveld.

Saasveld – Rossum
Rustpost 5e Kennedymars Hengelo bij Het VastertHet is nog geen 7u als we even later de kerk van Rossum passeren. De eerste 13 kilometer zit erop. Marjolein heeft regelmatig telefonisch contact met haar kersverse echtgenoot Paul, terwijl we via Gammelke de rand van Oldenzaal aandoen. In ‘t Vastert aan de Viekboerweg is een buitenrust op 19,5km. Kapel buiten RossumHet gaat door naar Lemselo en Rossum. Van de Twentse Kruistochten routes heb ik alle kapelletjes, kruisbeelden en dergelijke onderweg al eerder in alle rust verkend. Nu marcheren we in vol tempo door het licht glooiende landschap om in sportcentrum Rossum de wc te pakken en op het terras buiten even uit eigen proviand bij te tanken.

Rossum – Postweg

Waterpost 5e Kennedymars Hengelo PaasbergGek, dat je dan onderweg soms nog het idee hebt een stuk niet te herkennen, terwijl je er al meermalen bent geweest. Het overkomt me op de Tramweg. Even verderop richting de Paasberg staat alles weer helder voor de geest. Dat Peter Levink op de top van de Paasberg een extra waterpost heeft ingericht, is geen overbodige luxe. Met groot gemak klok ik een halve liter water weg. Mariakapel in De Lutte KuisseltlaanWelkom in het buitengebied van De Lutte, met de doorsteek tussen het Fletcher hotel De Grote Zwaan en pannenkoekenrestaurant De Stroper in, langs De Preekstoel slingerend over landwegen naar het zuiden.

Broodje hamburger aan PostwegAan de Postweg is de grote rustpost ingericht. Vrijwilligers van de scouting bakken er hamburgers en pannenkoeken. Marjolein wil geen varkensvlees. Haar broodje hamburger gaat mijn kant op. Met die van mijzelf, een pannenkoek, diverse bekertjes limonade, fruit en een bekertje yoghurt heb ik weer genoeg brandstof ingenomen voor de volgende etappe. Ik wissel van shirt en sokken. De nieuwe Hi-Tech WP Rambler schoenen houd ik aan. Ze lopen prima.

Postweg – Lonneker
Telefooncel annex urinoirWe gaan samen verder, de spoorlijn en snelweg A1 over verder naar het zuiden. De route is regelmatig onverhard en door het bos. Dat scheelt behoorlijk op zo’n drukkend warme dag. Opvallende objecten als jamverkoop bij particulieren of een wit urinoir dat is opgehangen in een oude Engelse telefooncel, bijvoorbeeld. Paul is in Enschede Drienerlo uitgestapt en op z’n vouwfiets naar Lonneker gereden om Marjolein op te wachten. Kan ik hem eindelijk de hand schudden. Langs de Lonneker Molen lopen we het dorp in, waar we kunnen rusten bij café Sprakel. Paul trakteert op cola, heeft in zijn rugzak snacktomaatjes, mueslibollen, eieren en voorraden water meegenomen.

Lonneker – Erve Reuver
Knoop in boom bij l'art du jardinAls we weglopen uit Lonneker is onze groep uitgebreid met Agnes Sijtsma, Siemen Visscher en Gerrit. De andere stamgasten uit dit gedeeltelijk Friese peloton, zoals Wiebe en Janny zijn vandaag naar Groningen voor de FLAL lustrumtocht. Je kunt maar op één plek tegelijk zijn. Zo is het ook gezellig, als is het ook heel herkenbaar dat tijdens de tweede helft van een Kennedymars de vermoeidheid ook de grootste kletsmajoren tot relatieve stilte brengt. Marjolein heeft haar geliefde in de buurt en dat stuwt haar wandeltempo omhoog. Ik blijf in mijn eigen tempo bij het andere drietal.
Boeing 747 bij Technology BaseDe tot Technology Base omgedoopte vliegbasis Twente heeft een eye catcher in de vorm van een geparkeerde Boeing 747, ontdaan van nummers en logo’s. Langs het Lonnekermeer in de schaduw en delen zandpad zijn prettig. Rustpost 5e Kennedymars Hengelo bij Erve ReuverWaar op de eerste helft de nog niet van een blaar herstelde linker kleine teen zich nadrukkelijk deed voelen, gaat het op de tweede helft eigenlijk heel goed. Wat een verschil met de eerste editie toen ik drie kwartier aan de blarenbehandeling zat bij de EHBO’ers op Erve Reuver. Nu heb ik alle tijd om me tegoed te doen aan bekers limonade, tomatensoep met balletjes, fruit en een bol.

Erve Reuver – Hengelo

Extra waterpost bij particulieren DeurningenAls het tot hier goed gaat, moet het de laatste 14km ook lukken, toch? Ik ga alleen verder. Marjolein is een eind voor me uit en Agnes, Gerrit en Siemen hebben wat meer tijd nodig op de rust. Ik zet de Kennedy’s Marching On afspeellijst aan in Spotify, druk de oortjes in en geniet van de muziek terwijl ik wandel door het buitengebied van Deurningen. Aan de overzijde van de Wiefferweg zwaait een vrouw en wijst naar een tafel. Ze heeft op eigen initiatief kannen met koud water en plastic bekers voor de wandelaars uitgesteld. Dank u wel! En ja, binnen een kilometer is een drankpost van de organisatie. Adriaan van den Dool wordt verrast op broodje kroketDaar valt me de enorme poster op die Peter Levink heeft gemaakt van Adriaan van den Dool die bij elke Kennedymars uit is op een broodje kroket, maar die zelden of nooit krijgt aangeboden. Wel vandaag. De vrijwilligers hebben instructies gekregen tussen zes en halfzeven de kroketten in het vet te doen en Adriaan op deze lustrumeditie te trakteren.

Henk-Jan op DeurningeresAlleen loop ik ook hier verder. De bekende omgeving en de muziek helpen, waar het zeker op het asfalt bloedheet is. Aanwonenden en tegemoetkomende fietsers spreken me regelmatig aan. Ze hebben of van wandelaars vóór me al gehoord hoe ver het nog is en moedigen mij ermee aan, zijn belangstellend naar het wandelen onder deze weersomsandigheden. Aan de Hellemhorstweg is een fruit- en drankpost, waar ik kort bijtank en weer in de benen ga om langs de boomkwekerijen en bedrijventerreinen de wijk Vossenbelt in zicht krijg. Henk-Jan bij finish 5e Kennedymars Hengelo 2Marjolein loopt enkele honderden meters voor me uit, Paul op z’n fiets trouw aan haar zijde. Ja hoor, juist bij de Torenlaan voel ik een blaar onder de grote linkerteen opkomen. Zou die nu nog, een kilometer voor de finish knappen? Nee, gelukkig niet. En zo stap ik na 13 uur en 22 minuten over de finishlijn, waar Peter en Remy Levink me staan op te wachten, foto’s maken en bijpraten. Remy is ruim een uur eerder geëindigd, respect hoor! Bij de kleedkamers maak ik kennis met de vriend van Hilde van Oosterwijck met wie ik op de Lauwersmeer Kennedymars twee weken geleden en ook vandaag hele stukken heb opgelopen. Dan meldt Gerrit Lindenholz zich. Ook hij is eerder gefinisht met Cynthia Zeelen en Mitchell Perdon. Gerrit zou vanavond met me meerijden naar Balkbrug. Bierpakket en aandenken 5e Kennedymars HengeloDat hoeft niet meer, want hij kan met een dorpsgenoot rechtstreeks naar Rouveen. Zijn mede SWOS bestuurslid, Arie Kisteman, met wie hij vanochtend vroeg naar Hengelo reed, heeft net als vorig jaar de taak na de laatste wandelaars de pijlen op te halen. Voor hem wordt het een latertje. Ik ben wel blij om 19.30u alweer thuis in Balkbrug te kunnen zijn. Daar stal ik het bierpakket en aandenken, totaal vijf biertjes, twee glazen, een vaantje, drie zakjes chips en de door Peter Levink in 2016 zelf geschreven thriller Oma uit. Geslaagd, op naar het tweede lustrum.

Zie ook: