Ostia Antica, Colosseum & Journeys through ancient Rome

Het is 25 april, Bevrijdingsdag in Italië. Ik kom erachter, als ik alweer terug ben van een wandelingetje naar de PAM supermarkt om de hoek die om 8u niet open was. Elk nadeel heeft z’n voordeel. In de metro en trein is het relatief rustig. Groep wacht op metro bij BarberiniWe gaan vandaag namelijk Rome even verlaten voor een rit met de metro vanaf Barberini via Colosseo naar Piramide om de trein vanaf Roma Porta Sao Paolo naar Ostia Antica te nemen. Het traject valt binnen de grenzen van het Romeinse vervoersysteem, en dus voor €1,50 enkele reis te doen binnen 100 minuten.

Piet legt uit over Ostia AnticaAnders dan Pompeï waar de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius het plaatselijke leven in één keer heeft stilgelegd, heeft in de voormalige havenstad Ostia Antica spreekwoordelijk de laatste inwoner het licht uitgedaan.

Tussen het nu mediterrane groen van pijnbomen en heuvels is een complete stad bewaard gebleven met nauwe straatjes, portieken van handelaren, eetcafés, tempels, thermen, een curie en een amfitheater.

Mozaïek in Ostia Antica 7In alle rust wandelen we door de stad, laten Piet den Otter putten uit de highlights van de geschiedenis van Ostia Antica, testen de akoestiek in het theater en de capuccino in het moderne restaurant. De mozaïekvloeren in de thermen, voormalige werkplaatsen en opslagruimten, de al dan niet ingegraven amforen en het plaveisel van de hoofdstraten helpen de verbeelding. Ostia Antica is heel wat concreter dan een maquette, een reconstructiefilm of losse artifacts in een museum.

Sinterklaas bestaatAls we met de trein en metro terug zijn in Rome, wandelen we naar Via Labicana, de straat achter het Colosseum waar we eerst in kleine groepjes de broodjeszaken aan omzet helpen. Bestaat Sinterklaas echt, of zien we na een aantal dagen religieuze kunst en kitsch niet alles meer scherp? Een lekkere pita döner kebab dan tussen de Italiaanse pastamaaltijden door om weer wakker te worden. Onder het eten luister ik naar de uitleg in het Duits van een gids aan een schoolklas die voor de Basilica di S. Clemente zit. gaan bekijken. Binnen mag niet gefotografeerd worden.S Clemente 1Bijzonder aan deze kerk is de gelaagdheid. Waar we nu tegen een 12e eeuwse bovenkerk met prachtig absismozaïek aankijken, zijn amboo en draagpijlers afkomstig uit de 5e eeuwse kerk eronder. En daaronder is een 1e eeuws Mithras heiligdom. De entree van €12 is fors. Vanwege het fotografieverbod hopen de uitbaters nog wat boekenleggers en ansichtkaarten te verkopen die de schoonheid uit de kerk kunnen tonen aan het thuisfront. Gelukkig is er Youtube.

Colosseum buitenzijde 2Zoals gezegd ligt om de hoek het 1e eeuwse bouwwerk Amphiteatrum Flavium, beter bekend als het Colosseum. Het is het grootste amfitheater uit het hele Romeinse rijk en staat al eeuwen symbool voor Rome. “Quamdiu stat Colisæus, stat et Roma; quando cadet colisæus, cadet et Roma; quando cadet Roma, cadet et mundus,” aldus de Engelse monnik Beda Venerabilis in de vroege 8e eeuw. “Zolang het Colosseum bestaat, zal Rome bestaan. Als het Colosseum valt, zal Rome vallen. Als Rome vergaat, zal de wereld vergaan.” De naam Colosseum is afgeleid van de Colossus, een reusachtig standbeeld van keizer Nero dat er in de buurt stond. We hebben geluk en hoeven niet lang in de rij te staan. Wel gaan ook hier de tassen door de security scan.

Henk-Jan in Colosseum 3Om er zelf te zijn is anders dan foto’s of andere beelden van anderen te zien. Piet legt boven in een ring en in de schaduw uit hoe het theater in nog geen decennium door Joodse slaven gebouwd is en de bouwkosten konden worden gefinancierd uit de in 70 na Christus uit Judea meegenomen buit. Stenen op maat zagen in groeven in de omgeving en vervolgens hier in elkaar zetten.

Ondanks een gedeeltelijke instorting na een aardbeving staat het gros na 2.000 jaar nog overeind en bestaat de wereld nog. De neiging om selfies te maken in één van de zeven nieuwe wereldwonderen kan ook ik niet onderdrukken.
Panorama Colosseum
Doorkijkje naar Boog van Constantijn vanuit ColosseumVanuit het Colosseum heb ik een goed zicht op de naastgelegen Triomfboog van Constantijn die de overwinning van keizer Constantijn op zijn rivaal Maxentius in 312 na Christus blijft herinneren. Met deze keizer verplaatste het machtscentrum van het Romeinse rijk naar Constantinopel (nu: Istanbul), werd het Christendom toegelaten en in Rome gestart met de bouw van kerkgebouwen.

Bordje pasta bij restaurant Al CardelloAls ongepland onderdeel voor de avond kunnen we voor €15 per persoon kaarten kopen voor de Journeys through ancient Rome lichtprojecties met uitleg aan hetzij Forum van Augustus of Forum van Caesar. Henk-Jan Marien en Jeanette bij lichtshow Journeys through ancient RomeWe gaan voor Augustus en staan na het eten bij restaurant Al Cardello een paar straten verderop (niet echt een succesnummer trouwens) als eersten in de rij om helemaal in het midden op een tribune met koptelefoons plaats te nemen.

Met licht vanuit diverse goed gecalibreerde beamners worden de dode stenen tot leven gebracht. Journeys through ancient Rome - Forum van Augustus 6Piero Angela en Paco Lanciano nemen ons mee naar de geschiedenis van het forum, de tempel die gewijd was aan Mars Ultor en door Augustus ter gedachtenis aan Julius Caesar is opgericht. De tempel was negen verdiepingen hoog en torende boven het Forum van Augustus uit.

Het 12 meter hoge beeld van de vergoddelijkte Augustus, de draperieën, de zuilengangen voor rechtspraak, handel en ontmoetingen komen in een drie kwartier durende voorstelling voorbij, begeleid door ‘Disney muziek’, zoals één van de groepsleden het uitdrukt. Wat een mooie dag weer!