Klompenpad Tremelepad met uitbreidingen

Het is nog vroeg op Hemelvaartsdag als ik het erf van de Vakantieboerderij Olpoda in Beneden-Leeuwen verlaat en over de Mosterdwal naar het opstappunt van het Tremelepad wandel. Tremele is de oude naam voor Dreumel. De route is vanaf Beneden-Leeuwen gezien een ronde in westelijke richting. Het pad zelf is in een variant van 8, 10 en 14km te lopen. Inclusief mijn heen- en terugweg heb ik er 20 van gemaakt.

Relive ‘Klompenpad Tremelepad’


Welkom op Klompenpad TremelepadHet spettert serieus bij vertrek. Het uitbundige zomerweer van gisteren is voor even vervangen door een grijze lucht en regen. Het weerhoudt me niet op weg te gaan. Aan het begin van de Weteringstraat zie ik een Welkom bordje van Klompenpaden staan. Het is echter niet de bedoeling hier het perceel van een fruitteler te betreden, merk ik na een korte verkenning. Terug naar de straat en verder lopen. Aan de linkerhand is een vogelreservaat. Een plaatselijke hoeve met dagbesteding heeft er paden gemaaid, maar ook hekken voor de ingangen staan. Openstelling en opname in de wandelroute zou een verrijking zijn ten opzichte van de huidige overstaproute tussen het Lauwsepad en het Tremelepad. Het luisteren naar de diverse vogels is leuk. Zowel een koekoek als specht zijn actief. Een ree springt voor me weg. Her en der in de weilanden spelen konijnen en hazen. Welkom in De Meren op Klompenpad TremelepadAan de Merenweg pik ik de officiële route op en steek direct het door Staatsbosbeheer onderhouden natuurgebied De Meren in. Het pad volgt een bomensingel en daarna een schouwpad langs een watergang. Het duurt niet lang voordat mijn schoenen en sokken doorweekt zijn, een vast element in een Klompenpad. Vonder Klompenpad TremelepadOp de Meerheuvelweg is het weer droog asfalt. Bij Dreumel gaat de route over het fietspad langs de N322. Even het centrum in zou ook leuk zijn. OK, ik ben er afgelopen zaterdag al geweest, maar toch. Gelukkig is het intussen wel droog geworden.

Wat verderop bij een fruitteler staat weer een schimmige Klompenpad bepijling. Het lijkt erop, alsof het pad door de boomgaard gaat, maar dat loopt dood. Terug dus weer naar de provinciale weg. Bij de volgende teler gaat het wel goed. Ik houd er even halt bij de fruitautomaat van landwinkel Bloeiend Merm en koop er een zak peren. Er is ook een terras en soort rustpunt ingericht, alleen niet open op deze Hemelvaartsdag morgen.

De koffie is kloar Klompenpad TremelepadMet de zak peren in de rugzak steek ik de boomgaard door. De mest onder de bomen geeft een bed voor veel paddenstoelen. Aangekomen op de Venusweg volgt een ronde om de Kooimolenweg en Griendweg, een buurtschap rond het laagste punt van de als badkuip werkende polder. Met verhard wegdek onder de voeten gaat het door tot op de Nieuwstraat. Dan volgt weer een schouwpad langs de Grote Wetering en de akkerrand tot op de Papesteeg, waar het Tremelepad er zelf alweer opzit. Mosterdwal Klompenpad TremelepadZelf neem ik om niet weer dezelfde uitloop langs de Weteringstraat te hebben als waar ik op heenweg liep, de weg rechtdoor: Papesteeg, Liesbroekstraat en Hoogbroekstraat tot op het Zijveld. Onderweg is er genoeg te zien. Fruittelers, rustpunten, boerderijwinkels, koffieterras, apalca’s een varkens-spot en Fruittuin Bloesemhof die een eigen parkeerplaats voor Klompenpad wandelaars heeft ingericht. Een afwisselende ronde!