Klompenpad Lauwsepad met uitbreidingen

Het is vrijdag 11 mei als ik de ochtend besteed aan het bewandelen van het tweede in de buurt van ons verblijf, de vakantieboerderij Olpoda in Beneden-Leeuwen, benut om een Klompenpad te verkennen. Het 14km lange Lauwsepad kun je starten bij ijssalon Ohlala aan de Zandstraat, fruittuin De Bloesemhof of bij het cafetaria De Akker aan de Veldweg, als je een parkeerplaats nodig hebt. En anders stap je gewoon ergens onderweg op.

Relive ‘Klompenpad Lauwsepad’


Klompenpad Lauwsepad langs het water 2Ik wandel van de Mosterdwal naar fruittuin De Bloesemhof. Er tegenover stap ik een weiland in. De natte gras-ervaring is er meteen, net als het prikkelende antwoord op de vraag of een afrastering schrikdraad is. De route zigzagt langs de rand van het weiland om de afperking voor koeien heen. Wel volg ik een tweede stuk een koeienpad in plaats van me door een kudde te banen. Het schouwpad langs de Grote Wetering is niet gemaaid. Pas bij het slibdeppot met drijfzand rechts en links de wetering is het pad beter begaanbaar. Langs een bosrand tot de Hoogbroekstraat om daar het volgende weiland in te gaan. Henk-Jan op Klompenpad LauwsepadDat gaat nog twee slagen zo. Een laatste weiland brengt me onderaan het talud waarover de Maas en Waalweg (N322) de bocht naar de Prins Willem-Alexanderbrug neemt. Door de fiets- en landbouwtunnels onder de rotonde met de Van Heemstraweg kom ik links van de provinciale weg uit. Het stuk naar de Waalbandijk toe is onverhard en door stukken manshoog gras, bloemen en brandnetels. Welkom in Beneden-Leeuwen Klompenpad LauwsepadOp de dijk zelf is het nog rustig, enkele hardlopers en fietsers daargelaten. Een voormalige binnenhaven vormt nu een stadspark. In Beneden-Leeuwen is het markt op het plein aan de Zandstraat. Afgelopen zaterdag ben ik hier ook geweest om de puzzeltocht voor de Economentop voor te bereiden. Nu wandel ik dus voorbij aan de kerk, de stoottroeperskapel en het museum Tweestromenland.

Wandelbankje XXL langs klompenpad Lauwsepad Beneden-LeeuwenWil je op je wandeling een mix met monumenten en streekhistorie, kan dat dus prima hier. Bij het cafetaria De Akker ga ik een nieuwbouwwijk in. Het is even schrikken als de paal met Klompenpad-bepijling achter een Heras-hekwerk aan het Hopveld staat. Ach, langs de slootrand kan ik wel achter het hek komen. Dat is nodig, want de route gaat door het natuurgebied tussen de woonwijk in aanbouw en de N322. Meanderende graspaden, waterpartijen met vlonders naar wandelbankjes en uitijkpunten. Je komt uiteindelijk op het Zijveld uit, waar je het viaduct over de N322 neemt.

Het Klompenpad gaat hier rechtdoor richting Bloesemhof. Zelf ga ik om niet voor de tweede maal via de Mosterdwal te gaan op de Goorsteeg linksaf, een rustige parallelweg. Dan langs het fietspad van de Veesteeg naar de Mosterdwal. Vlaamse Primitieven langs Veesteeg Beneden-LeeuwenIn de berm vind je net als op veel andere plek in de polder een trafokasten dat omgeturnd is tot een kleurrijke uitleg over een kunststroming, hier de Vlaamse primitieven. De kunstroute Maas en Waal kun je via het fietsknooppunten netwerk rijden.