24e Economentop 2018 in Beneden-Leeuwen

Voor de 24e Economentop zijn we dit lange Hemelvaartsweekend van woensdagmiddag tot en met zondagmorgen te gast op Vakantieboerderij Olpoda in het buitengebied van Beneden-Leeuwen in Gelderland. Het jaarlijkse uitje met studiegenoten, partners en kinderen trekt ditmaal 23 mensen die zich laven aan het Land van Maas en Waal.

Woensdag 9 mei

IJs bij Ohlala in Beneden-LeeuwenWoensdag na de lunch rijden we in 80 minuten naar Beneden-Leeuwen. Met de groep die er in de loop van de middag ook is, gaan we naar het dorp om de ijssalon Ohlala te testen. Boodschappen voor economentop 2018 bij Laden en Lossen JumboDaarna halen we bij de Jumbo de boodschappen voor het weekend op die Henriet heeft besteld.

3000 puzzelstukken als uitdaging dit weekendKlazien kookt vanavond. Er staat carnavalssoep en pilav op tafel, lekker eten! In de avonduren leggen we het kader aan van de 3.000 stukken tellende puzzel die de eigenaar als uitdaging op de spellenplank in de vakantieboerderij heeft neergezet. Johan en Remco sprokkelen hout bij elkaar voor de vuurkorf. De ‘echte’ houtvoorraad zal donderdag bezorgd worden.

Donderdag 10 mei

Vlonder op Klompenpad Tremelepad 2Klazien gaat ‘s morgens hardlopen. Zelf ga ik direct na m’n ontbijt het Tremelepad, één van de hier in de landelijke omgeving uitgezette Klompenpaden lopen. Ik benut de Klompenpaden app voor de navigatie en achtergrondinformatie bij Points of Interests. Dat gaat goed. Inclusief de extra kilometers naar en van het opstappunt van de route wandel ik 20km door grasland en gaarden van fruittelers, door het diepste punt van de polder bij Dreumel en langs een vogelreservaat. Fruitautomaat Klompenpad TremelepadBij een fruitautomaat, waar trouwens ook geitenkaas en vruchtensap te krijgen is, koop ik 2kg peren voor de groep. Volledig verslag komt in een aparte blog.

Waarom komt Flipje ter wereld‘s Middags na de lunch gaan we met de auto naar hotel restaurant ‘t Veerhuis om vandaar te voet de veerpont tussen Wamel en Tiel te nemen. We bezoeken het Flipje- en Streekmuseum, waar we alles leren over de geboorte, gloriedagen, uit de gratie raken en revival van het fruitmannetje dat decennia de mascotte van fruitverwerker De Betuwe is geweest. Voor de betere retro-beleving zorgen ook de vitrines met Tova en tweedrank. Het Streekmuseum zelf is even schakelen na het rode- bessen-ventje naar stijlkamers, Tiel in de Tweede Wereldoorlog en de Canon van Tiel in vijftig momenten. Economen in bovenzaal Streekmuseum TielPff, na al die inspanning op Hemelvaartsdag staat op de zolderetage een koffieapparaat. Zelf had ik wat langer werk in het museum, Jos is ook alleen doorgelopen en mist het koffiemoment boven. Daisy's ijs in TielNiet getreurd, want iets verderop in het stadscentrum staat ijssalon Daisy’s. Jorrit & Saskia en hun zonen zijn ook aangekomen en versterken de groep ijstesters. Aan het eind van de middag steken we met de Pomona (de Romeinse godin van het fruit) weer over naar Wamel.
Econmen puzzelen door 3Henriet kookt deze keer. Pasta carbonara en couscous met vlees staan op het menu. ‘s Avonds is er weer alle gelegenheid om te puzzelen, vuurtje te stoken, andere spelletjes te doen en bij te praten.

Vrijdag 11 mei

Henk-Jan aan Goorsteeg Klompenpad Lauwsepad‘s Morgens wandel ik zelf na het ontbijt het Lauwsepad, opnieuw een Klompenpad, ditmaal een ronde om en door Beneden-Leeuwen. Het gras is na de regen van vannacht kletsnat, mijn benen en voeten plus schoenen snel ook. Uitgebreid verslag van de bijna 16km lange wandeling volgt in een apart blog.

Economen bij vertrek Tuk Tuk Halte RiversideHenriëtte heeft het middagprogramma georganiseerd: een elektrische tuk-tuk om als groepje een route door het zuiden en oosten van het Land van Maas en Waal te toeren. Van Appeltern naar Batenburg en Hernen om bij Wijchen en de Heerlijkheid Leur uit te komen. Kasteelruïne Batenburg 2Onderweg rijden we langs de Tuinen van Appeltern, de fraaie kasteelruïne van Batenburg en kasteel Hernen, maar ook mooie hedendaagse landhuizen, molens en kerken rond en in Bergharen. Met een paar andere groepen verpozen we een tijdje op het buitenterras van de Leurse Hof.


Het lukt ons schadevrij weer terug te keren bij Riverside Outdoor & Events aan Strand Maaslanden te komen. Mijin handtekening staat onder de formulieren die bij aanvang na een inventarisatie van al aanwezige krassen en butsen op de vier voertuigen te vinden waren 😉

Buffet voor vulling wraps 1Henriet, deze avond bijgestaan door Lisette, heeft een doe-het-zelf buffet voor wraps ingericht. Salade, vlees en sauzen om wraps naar eigen smaak te vullen, te vouwen en te eten. Ruud heeft ook dit jaar een afwisselende en prikkelende pubquiz in elkaar gestoken met eigen in Groningen geschoten filmpjes bij locaties waar economen gewoond en gestudeerd hebben, het Koningshuis, een wie-is-wie in het Holleeder proces en muziekvragen.

Ruud rekent de tussenstand doorEn op wonderlijke wijze weet opnieuw Johan Oldenziel zijn kennis te benutten en zijn groep de meeste punten te laten pakken. Geen wisselbeker voor hem ditmaal. Die is eerder vanavond naar Henriëtte gegaan voor haar rol als 2e generatie die de Econmentop helpt organiseren. Ruud zal het puntentotaal van de winnende groep overmaken naar Stichting Wens op Wielen waarvoor Ed, Jos en Jelle binnenkort de Baltic Sea Circle 2018 gaan rijden.

Puzzel vrijdagavondDe puzzel krijgt daarna weer aandacht. Waar de rode loper is gelegd en diverse schilderijen aan de achterwand van het café in de puzzel herkenbaar zijn, moeten er nog veel stukjes op hun plek vallen. Tegen middernacht gaat het vuur buiten aan en houd ik het voor gezien.

Zaterdag 12 mei

De voorbereiding voor de puzzeltocht heb ik afgelopen zaterdag gedaan. Vrijdagavond heb ik groepen samengesteld. Eén autogroep en drie fietsgroepen zullen op pad gaan. Vanochtend kan ik rustig puzzelen, terwijl de anderen best op tijd wakker zijn, ontbijten en zich klaarmaken voor vertrek. Tja, moet je dan brood smeren, zoals Klazien dat graag ziet, of houd je het bij het voornemen onderweg een terrasje te pakken?

Zwerven door het Land van Maas en WaalAls de groepen na 11u zijn vertrokken, rijd ik met de auto naar de Nieuwe Schans om net voorbij de brasserie ‘t Anker me te nestelen op een wandelbankje bij het informatiepaneel over het Land van Maas en Waal. Ik lees Winner is: The Truth van Claus-Peter Ganssauge, een als roman bedoelde Rooms-Katholieke apologetiek vermengd met functionele seks, een bijzondere combinatie. Voor de muzikale begeleiding zorgt de Release Radar afspeellijst in Spotify. Remco en Ellie zijn na kwartier al van het pad af op puzzeltocht.Al snel komen de eerste WhatsApp berichten binnen met uitdagende zelfbedachte activiteiten als polsstokspringen over de sloten, rollend door het gras van de dijk af en daarna een EHBO-post zoeken, uitsmijters en ijs eten. Combineer dat met de route in omgekeerde volgorde zijn gaan rijden (Ellie, Johan, Gerben, Remco, Jos), een molen beklimmen en de molenaar je alles laten vertellen (Renze) en me Auto groep puzzeltocht bij Prins Willem Alexander brug Beneden-Leeuwen.foto’s sturen van hoeken op het kruispunt net buiten Wamel, behalve de kant waar een Latijnse spreuk te vinden is en vragen waar het bord staat (Ruud, Jelle, Iris, Annet, Stefan), dan is het duidelijk dat tegen 16u klaar zijn met de puzzeltocht er niet in zit. Dan kan Ed maar beter een BBQ bezorgservice starten en langskomen aan de dijk. Het opengestelde, vandaag in werking zijnde honderdjarige Stoomgemaal De Tuut Onder valt in de smaak, de bank-in-a-box in Horssen is begrijpelijk het eerst gevonden door de groep die in omgekeerde volgorde rijdt. Voorbijrijdende oldtimer bij Nieuwe Schans 2Onder het lezen trekken me oldtimers, motorrijders, fietsers en een paar wandelaars voorbij. Het gras om me heen wordt gemaaid. Een gezin wil met de auto oversteken naar Oss en vragen me de weg naar de veerpont. Waar anderen genieten van de theetuin Dreumelse waard of het terras bij molen Tot nut en genoegen, houd ik het bij boterhammen, een krentenbol en wat proefmonsters van nieuwe smaken Peijnenburg en verder regelmatig insmeren met zonnecrême en drinken. De tijd vliegt voorbij.

Ruud puzzelt op tekst Het land van Maas en WaalOm spontaan en zonder Google de songtekst van Het Land van Maas en Waal van Boudewijn de Groot op te schrijven, is geen makkie. Voor elke goede tekstregel is een punt te verdienen. De groepen komen niet verder dan 1-4 correcte regels. Ja, er is iets met een orkest, zon, hemel, ton, Jan Klaassen, lachen, dansen, circus en Jeroen Bosch, maar hoe heeft De Groot het ook alweer bedoeld?

Met de benen over elkaar.Als de groepen me gepasseerd zijn, ga ik terug naar Olpoda, waar Ed zijn uurtjes vrijaf heeft besteed aan het voorbereiden van de BBQ, de etappe van de Giro d’Italia en de beentjes over elkaar. Pizza met vruchten 2Als de magen tegen het begin van de avond echt beginnen te rammelen, Ellie, Remco, Johan, Gerben en Jos moeten nog binnenkomen, serveert Ed zijn zoete gerecht: pizza’s met bosvruchten. Later volgen vlees, vis, aardappelen met stok- en Turks brood en salade.

Puzzel is klaarNa de presentatie van de goede antwoorden op de vragen tijdens de puzzeltocht kijken we naar de finale van het Eurovisie Songfestival onder het puzzelen. Smaken verschillen. Waar de één de grommende Hongaren maar niks vindt, ook de winnares Netta Barzilai uit Israël maar vreemd vindt, loopt een ander weg met de catchy song en het duidelijke statement: “I’m not your toy, boy!”. Eindelijk rond middernacht zijn op de vier missende na alle drieduizend stukken gelegd. Geniet van het moment!

Zondag 13 mei

Grote Wetering bij Beneden-LeeuwenDat Klazien alweer om 6.15u opstaat en naar beneden gaat, weerhoud me niet te blijven liggen. Het lukt zowaar tot 8.30u! De hardloopkleren aan en ontbijten, terwijl de regen op de dakramen tikt. Renze is al weg voor zijn ronde hardlopen. De buienradar verwacht echter tussen 9 en 10 uur droog. Komt mij goed uit. De lucht zit vol zuurstof zo vlak na een bui, zeggen ze. Daar hap ik graag wat van weg op m’n 9,4km om de Grote Wetering. Deze zondagmorgen is er amper verkeer. Waar geen vrijliggend fietspad is, heb ik de asfaltwegen voor me alleen.

Puzzel wordt opgebroken.De Weber BBQ van Ed is weer in de DAF van Jos geladen als ik thuiskom. Weekendtassen worden gepakt, de kinderen rijden hun laatste rondjes op de skelter. Een laatste kan koffie gaat rond. Overgebleven eten en drinken verdelen we onder belangstellenden. De fietsen gaan op de dragers, Jos stoot nog wat extra dampen uit zijn DAF, de beheerder keurt de staat waarin we de vakantieboerderij achterlaten goed, en off we go.

Volgend jaar de 25e keer, als het meezit ergens in Duitsland. Lees ook het verslag dat Jos Timmer maakte.