Christine Denté – Closer To Free

Met haar man Scott vormt Christine Denté jarenlang het duo Out of the Grey. Ik volgde hun muziek en besprak de albums voor Bottomline. Christine deed later nog projecten met Michelle Tumes, Susan Ashton en Margaret Becker en verdween daarna van mijn toch wel grote muziekradar. Het opvoeden van drie kinderen nam tijd, begrijpelijk. Blijkbaar heeft het duo via crowd funding in 2015 nog een album A Little Light Left uitgebracht, helaas langs me heen gegaan. Eind 2017 kondigde Christine via Facebook aan, dat ze een 5 song EP Closer to Free zou uitbrengen. Bij het opzetten van opener Butterflies Inside is mijn indruk, dat de tijd sinds Out of the Grey’s jaren ’90 albums niet heeft stilgestaan. “Change for some comes fast and furious, for me it’s slow and hidden in the chrysalis.

Toetsen vormen de basis van het popliedjes. Scott’s kenmerkende gitaarspel is er niet. Op een elektronische drumtrack droomt See Through Me relaxed weg. De piano aan het begin is te schel, de baslijn juist wel schoon en lekker meelopend met de laid back melodielijn. “I’m paper thin, light as a feather” klinkt het zwoel. Hoe je als moeder omgaat met de eisen die de American Dream stelt, vertelt ze in Culdesac Cathy. De in 6/8 en 6/4 op elektronische piano vormgegeven compositie heeft veiligheid boven de diversiteit staan.

Los drumspel kenmerkt Running Out of Time. Opnieuw de bassist als opmerkelijke speler. De toetsenpartijen zijn eenvoudig, de herhaling van de frase ‘Running out of time’ wat teveel van het goede. Afsluiter en titelnummer Closer to Free is een bekeringsoproep vanuit een overduidelijke christelijke bubbel inclusief gemeenplaatsen als focus van de ‘ander’ op uiterlijke schoonheid en vast wel gebonden zijn aan iets onbenoemds. Niet echt sterk schrijfwerk.

[spotify spotify:album:652Tvgy4UCEB15k49NvGfX ]