Blaudzun – _Up_

      No Comments on Blaudzun – _Up_

In twee jaar tijd drie albums maken zonder vooropgezet concept als bindende afspraak met jezelf. Voor die verplichting stond Johannes Sigmond met zijn band Blaudzun. Eind 2016 zag Jupiter Part 1 het licht, vorig voorjaar gevolgd door Jupiter Part 2. De aanpak erbij was om al tourend ook liedjes te schrijven, op te nemen, te mixen en uit te brengen en mee te nemen in de setlist van volgende concerten. Ja, dat gaf tijdsdruk en dwong tot experimenteren. Voor deel 3 nam Johannes meer tijd, liet liedjes verder rijpen. In een 3voor12 radio-interview legt hij uit dat delen 1 en 2 nu als voorstudies of zijpanelen in een klassiek drieluik moeten worden gezien en _Up_ (waarbij album- en songtitels allemaal met underscores als pre- en postfix zijn voorzien, leuk als styling en sorteersleutel, maar verrekt lastig met typen en leesbaarheid. Ik houd het dus bij de woorden) het grote hoofdpaneel in het midden is.

Circles, met een hoofdrol voor drummer Simon Levi (Kim JanssenThe Black Atlantic) en percussioniste Linda van Leeuwen begint wat tegendraads, maar loopt halverwege door in een heerlijk meezingbaar nummer. “Keep carry on.” Lead single Hey Now en Juno zijn mid-tempo en zeer herkenbaar. Islands, ook een lead single, is vlotter en geeft Johannes Sigmond weer een gelegenheid zijn falset te benutten.

Toch zijn er veranderingen. One Way Ticket is een gitaarballad met filmische trekjes. Het tempo gaat omhoog bij Ghost met alle bekende Blaudzun ingrediënten, staccato pianospel, gehaast drumwerk en Johannes in vorm. Het zal live wel opletten zijn deze niet te vlug af te trappen. Leve de metronoom! Breathe laat je even naar adem happen. Een pareltje is Every Step met een strijkersarrangement. Ik zie Linda van Leeuwen dat live op het podium in haar uppie nog niet klaarspelen. Jacob Sigmond leidt het 80’s rock ritme in Easy Come On. Andermaal een fijne track om mee te zingen en bewegen is Sun Will Catch. De epische, ruim 5 minuten klokkende, Jupiter III – wellicht eerder toch bedacht als albumtitel, is een soundtrack waardig arrangement. Zo anders. Ik tip deze als spanning opvoerende instrumental bij de opening van het hoofdprogramma, terwijl de band de kleedkamer verruilt voor hun plek in de spot lights.