Walk-off Pronkjewailpad van Appingedam naar Woudbloem

Vanaf Goede Vrijdag 30 maart loopt een groepje wandelaars vergezeld door enkele leden van het mediateam van het Pronkjewailpad in tien dagen de gloednieuwe ‘individuele Tocht om de Noord’ door het gastvrije Groningen. Maandag, 2e Paasdag was ik ook mee en deed ik verslag. Het einde van de 250km lange slinger door het noorden van de provincie is in zicht met nog twee dagen te gaan. Vandaag ga ik met Rik-Jan Luiting en Wiep & Angelique Hofstee fotograferen, filmen en delen op onze Twitter, Facebook en Instagram accounts, maar ook via Sanne Meijer op het account van Pronkjewailpad op Facebook en Twitter. Welkom in WoudbloemWe willen zo goed mogelijk in beeld brengen en vertellen wat de wandelaars vanaf 12 april tot eind oktober zelf langs het Pronkjewailpad kunnen gaan beleven. Cultuur en natuur is aaneengeregen met zogenaamde pronkjewails, bijzondere plekken in de provincie waar gestempeld wordt en de loper getrakteerd. Het is net als de huldiging en een buffet op de slotmanifestatie in november inbegrepen bij de €38 inschrijfkosten. De Pronkjewailpad applicatie zorgt voor de navigatie onderweg en wijst je op volgende pronkjewails die open zijn op de dag dat je aan het wandelen bent. Was het maandag nog waterkoud en amper boven het vriespunt, zo anders wordt het weer vandaag! Er is 20 graden voorspeld, dus de zomerjas, Pronkjewailpad voorloper t-shirt en afritsbare wandelbroek moeten voldoende zijn.


Molen De Kleine Polder aan Woudbloemlaan in WoudbloemVia de N48, A28 en A7 rijd ik bij Foxhol de snelweg af en bekend terrein in. In november 2017 en januari 2018 wandelde ik vanuit Groningen via Foxhol naar Kolham om daar vandaan de Pronkjewailpad etappe naar Groningen te verkennen. Ik weet dus wat de walk-off deelnemers morgen bij hun 10e en laatste etappe te zien krijgen. Voor Harkstede sla ik af, de Woudbloemlaan op en parkeer de auto net buiten de bebouwde kom, hoewel buiten de voorbij de plaatsnaamborden van Woudbloem de meeste huizen staan, zo ontdek ik vandaag. Ik maak alvast wat foto’s van de finish rond de molen De Kleiner Polder bij huisnummer 16a, maar zie er geen ‘t Hemeltje. Benieuwd naar vanmiddag. Al snel zijn Wiep en Angelique er en melden zich ook Wanda Torrenga, Peter Velthuis en Marianne Eggermont. We wachten op Taeko Beerda….en hij op ons iets verderop aan de Scharmer Ae. Peter Velthuis legt wandelaars Pronkjewailpad uit in Paviljoen Overdiep Appingedam
We rijden naar Appingedam. De start is vandaag bij de finishlocatie van gisteren: Paviljoen Overdiep. Het Pronkjewail hier is een Damster klokje en we worden welkom geheten in de middeleeuwse handelsstad Appingedam. De nieuwe lopers krijgen uitleg over de stempelkaart, de navigatie met de app en de eerste stempel van de dag wordt gezet. Na 9u gaan we op pad.

Relive ‘Pronkjewailpad Appingedam – Woudbloem’


Routebouwers Fivelstadtocht ontmoeten wandelaars Pronkjewailpad in AppingedamAmper zijn we een paar straten verderop, of we treffen twee routebouwers van de Fivelstadtocht die voorbereidingen voor de editie van zaterdag 8 september a.s. aan het treffen zijn. Ook dan hoop ik weer een afwisselende tocht te maken. Ik ken de weg naar het Eemskanaal van vorige Fivelstadtocht jaargangen. Over de Tolweg gaat het door het buurtschap Laskwerd naar Steendam aan het Schildmeer. De kleine wereld en het relatief zijn van reisafstand worden ook duidelijk uit wat Marianne vertelt. Met Peter heeft ze net als ik 17 maart de 3e Reestdaltocht vanuit Oud-Avereest bij Balkbrug gelopen. De Staphorster dames in klederdracht die kniepertjes bakken, de gemoedelijkheid van de mensen, de vrijwilligers die je overzetten per pont, en de afwisselende omgeving in het grensgebied van Overijssel en Drenthe waren daar voorbeelden van ‘onze’ gastvrijheid en noaberschap. Nu mag ik dit opnieuw ‘proeven’ in Groningen.


Welkom in gemeente Midden-Groningen aan wandelaars PronkjewailpadSplinternieuw is het bord van de gemeente Midden-Groningen sinds 1 januari 2018 een gemeente bestaande uit de voormalige gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde in de Nederlandse provincie Groningen. De gemeenten zijn samengegaan in het kader van de gemeentelijke herindeling in de provincie Groningen 2013-2018. Burgemeester Rein Munniksma gaan we straks ontmoeten. Eerst aandacht voor twee stempelposten c.q. pronkjewails. Accreditatie Golfclub Duurswold als stempelpost Pronkjewailpad 3Bij Golfclub Duurswold is een persmoment voor de accreditatie, krijgen we een stempel en als pronkjewail een mini clinic putten buiten op een green. Putten bij Golfclub Duurswold als pronkjewail op Pronkjewailpad 1Met dit mooie weer geen straf. De meeste wandelaars slaan vandaag voor het eerst een balletje. De hole-in-one van Peter Velthuis verraadt oefening en dat bevestigt hij ook. Welkom wandelaars Pronkjewailpad bij De Otter aan het SchildmeerToch moeten we snel verder, want op nog geen kilometer afstand ligt recreatiecentrum De Otter aan het Schildmeer. Koffie en thee, cake en krentenbollen, een stempel binnen, maar buiten in het zonnetje de accreditatie als stempelpost en de Onthulling Pronkjewail fotopunt bij De Otter aan het Schildmeer3onthulling van een bijzonder Pronkjewail, een fotopoint met uitzicht over het water. Natuurlijk bevat het foto frame reclame voor De Otter, maar dat verdienen deze gastvrije ondernemers ook wel. Wanda Torrenga en Peter Velthuis in fotopoint SchildmeerWe gaan allemaal op de foto, genieten binnen nog even van een versnapering, maar moeten ook hier weer afscheid nemen. Opnamen Andere Vertoningen van Pronkjewailpad aan Schildmeer 1De crew van Andere Vertoningen wil namelijk opnamen van ons maken al wandelend langs het Schildmeer, en dat kost een paar takes. In verschillende formaties lopen we eindjes, soms hardop pratend, dan weer stil om het geluid van onze stappen op het schelpenpad te registreren. Het resultaat komt geheid binnenkort in een volgende impressiefilm van het Pronkjewailpad. Het is nu zo warm geworden, dat ik mijn broek afrits en de jas opberg. Diverse wandelaars volgen ons voorbeeld. Wandelaars Pronkjewaiilpad aan Haansvaart 3Wandelend vrouwvolk wil verderop foto’s van de kuiten van nu drie mannelijke Pronkjewaillopers in korte broek fotograferen. Die plaatjes houd ik nog tegoed 😉 Op het sluisje aan de Haansvaart dat uitkomt in het Schildmeer staat boswachter Annet de Jong met Salome van rustpunt / minicamping Wildemansheerd ons op te wachten. Een mooie locatie om wat groepsfoto’s te maken op de sluisdeuren en bij de klapbrug!


Accreditatie rustpunt Wildemansheerd Schildwolde 2In het gezelschap van Annet en Salome wandelen we kletsend verder door het polderlandschap met uitzicht op riet en water naar Wildemansheerd. Salome vindt het best spannend een praatje te houden voor de accreditatie als stempelpost. Haar uitleg klokt 11 seconden, met stip de snelste tot nu toe. Menig video-opname van speeches moeten we inkorten om ze ĂŒberhaupt onderweg naar Sanne Meijer te kunnen ‘appen’. Bij Wildemansheerd genieten we in het zonnetje van koffie en thee met toest en jam op het terras. Een goodie bag met foldermateriaal over Midden-Groningen, een tegoedbon voor een 2e kop koffie bij het rustpunt en een pakje toastjes als aandenken maken het compleet.Groeten Oet GrunnLang kunnen we niet blijven plakken, want verderop wacht de burgemeester met pers en belangstellenden aan het Natuurgebied ‘t Roegwold. In de benen dus weer! Waar tot voor kort de Meentewijk liep, is nu een plassengebied met vlonderpad over het water aangeleged. Het Pronkjewail van de gemeente Midden-Groningen voor wandelaars PronkjewailpadRein Munniksma heet ons namens Midden-Groningen welkom en deelt ook goodie bags uit. Een waterfles, droge worst voor onze groep wandelaars mag de rugzak in. En dus maar wat eigen drinken en een bol verorberen om ruimte te maken. Stempelpost Pronkjewailpad op Knuppelpad in 't RoegwoldDan het Knuppelpad over het water naar het eiland, waar rond de wandelbank van Staatsbosbeheer een onbemande Pronkjewailpad stempelpost is ingericht. Bert Annet en Peter op wandelbankje op Knuppelpad door 't RoegwoldAnnet de Jong en Salome doen hier het woord, hebben de nieuwe Falk kaart met wandelroutes, fietsknooppuntennetwerk, fietspaden, ruiterpaden Ă©n het Pronkjewailpad in ‘t Roegwold en het Schildmeer als weggevertje. Een bijzonder jong natuurgebied met potentie. Wandelnbankje op Knuppelpad door 't Roegwold 2Het wandelbankje is wel symbolisch, de handen van agrarisch natuur- en landschapsbeheer Slochteren en Staatsbosbeheer op elkaar of in elkaar geslagen. Zo bereik je dingen in de wereld.


Knuppelpad door 't RoegwoldHet lopen over water blijft apart en fotogeniek met dit weer! Een klein stuk fietspad langs het Slochterdiep brengt ons alsweer bij het volgende natuurgebied, het Duurswold Ae’s Woudbloem. Welkom in Duurswold Ae's WoudbloemMeanderen langs water, riet, met rust gelaten omgevallen bomen, modderpaden rond de Slochter Ae. Voormalig veengrond met de gebruikelijke wijken om water af te voeren voor de ontginning en het vervoer van gewonnen turf.


Het oude cafĂ© ‘t Hemeltje in Woudbloem bestaat niet meer. Het rijtje 10 in 1906 gebouwde witte arbeiderswoningen aan het Scharmer Ae is gestript. De bewoners van de Tienborg dat een roerige geschiedenis kent, zitten honderd meter terug in een tijdelijke – opvallend zwarte – containerwoning, terwijl de renovatie van de witte huisjes uitgevoerd wordt. Wie historisch Woudbloem – glorietijd en verval gaat parallel met de levenscylus van de plaatselijke aardappelmeelfabriek – laat voortleven is het echtpaar Fluks die in hun tuin aan de Woudbloemlaan niet alleen cafĂ© ‘t Hemeltje in formaat schuurtje hebben heropend en volgehangen met oude serviezen, wandtegels, knusse verlichting, een keyboard, wat tafels en stoelen, maar ook een plaggenhut, wat andere huisjes, galerie Elise en de zelf op schaal 1:4 nagebouwde Molen Kleine Polder in de voortuin. Het is een voltreffer als je spreekt van Groningse gastvrijheid en gemoedelijkheid. De ene na de andere kan koffie en thee wordt binnengedragen. We krijgen Groningse oudewijvenkoek en chocolade. Meneer Fluks speelt voor Pronkjewailpad wandelaars op zijn keyboardFluks vertelt in het Gronings over vroeger, leest voor uit eigen werk, speelt deuntjes op het keyboard en vermaakt ons opperbest. Liedjes van Ede Staal kent hij niet zo, Johannes de Heer liederen waren makkelijker op te pikken toen hij na de oorlog de pianoleraar beu was en het zelf wilde leren. Samen zingen we het Grönnens Laid. Een slot van een weer bijzondere etappe van het Pronkjewailpad. Zie maar eens weg te komen als het zo gezellig is!


https://twitter.com/pronkjewailpad/status/982627725235105793


Zie ook:

 • Highlights Opening van het Pronkjewailpad (30 maart 2018)
 • Highlights walk-off Pronkjewailpad dag 2 (31 maart 2018)
 • Highlights walk-off Pronkjewailpad dag 3 (1 april 2018)
 • Walk-off Pronkjewailpad van Pieterburen naar Lauwersoog (2 april 2018)
 • Highlights walk-off Pronkjewailpad dag 4 (2 april 2018)
 • Highlights walk-off Pronkjewailpad dag 5 (3 april 2018)
 • Highlights walk-off Pronkjewailpad dag 6 (4 april 2018)
 • Highlights walk-off Pronkjewailpad dag 7 (5 april 2018)
 • Highlights walk-off Pronkjewailpad dag 8 (6 april 2018)
 • Highlights walk-off Pronkjewailpad dag 9 (7 april 2018)
 • foto’s Rik-Jan Luiting
 • foto’s Wanda Torrenga 1, 2
 • foto’s Angelique Hofstee
 • Highlights walk-off Pronkjewailpad dag 10 (8 april 2018)