Suzanne Weusten – Wij zijn slim en andere dwaalwegen van het denken

Onlangs las en besprak ik Hoe we onszelf voor de gek houden: ABC van denkfouten van psychologe Suzanne Weusten. Haar nieuwe boek, Wij zijn slim en andere dwaalwegen van het denken, kun je zien als een uitgebreide versie van het ABC. De auteur neemt je mee in talloze experimenten, eigen en andermans ervaringen, plus verrassende onderzoeksresultaten die veel zeggen over de sluipwegen die ons brein bij voorkeur neemt als het gaat om keuzes maken, meningen vormen, zelfkennis en inschattingsvermogen. Vooringenomenheid, groepsdruk, mentale ankers en het ten gunste van jezelf herschrijven van herinneringen, (onbedoelde) versprekingen, een zondebok nodig hebben en dergelijke komen voorbij, geïllustreerd met de psychologische onderzoeken, de inzichten van Nobelprijs winnaars als Herbert Simon, Daniel Kahnemann of Solomon Asch. Veel experimenten kende ik al wel, en toch ontdek ik telkens weer meer, zeker omdat Wij zijn slim ‘bij’ is tot in 2017. De schrijfster houdt ons niet alleen een spiegel voor, maar besluit haar boek met een aantal technieken om even pas op de plaats te maken, je oordeel uit te stellen en bewuster tot een keuze te komen.

Over de auteur

Suzanne Weusten (1953) is psycholoog en publicist. Ze is oprichter van De Denkacademie, de opleidingentak van De Argumentenfabriek, en geeft trainingen in helder denken en argumenteren. Daarnaast recenseert ze non-fictie op het gebied van psychologie en filosofie voor de Volkskrant en voor SkiprZe is programmamaker bij Human. Het tv-programma Dat Had Je Gedacht (uitgezonden op vier donderdagavonden op NPO2 in november 2017) is gebaseerd op haar nieuwste boek: Wij zijn slim

Na haar studie psychologie aan de Radboud universiteit doceerde ze dit vak in het hoger onderwijs. Medio jaren tachtig maakte ze de overstap naar de journalistiek. Ze was adjunct-hoofdredacteur van Intermediair en FEM en hoofdredacteur van Psychologie Magazine, dat onder haar leiding transformeerde van populair-wetenschappelijk blad naar publiekstijdschrift, de oplage verdubbelde en werd uitgeroepen tot Tijdschrift van het Jaar.

Van 2003 tot 2009 was ze lid van de hoofdredactie van de Volkskrant, waar ze onder andere verantwoordelijk was voor de zaterdagkrant en het personeelsbeleid. Ze publiceerde veel over emotionele intelligentie, psychologie en leiderschap. In deze periode was ze namens het Genootschap van hoofdredacteuren lid van het bestuur van de Raad voor de Journalistiek.