Rhye – Blood

      No Comments on Rhye – Blood

Rhye is het muzikale uithangbord van de Canadese zanger Mike Milosh. Bijna vijf jaar geleden verscheen het debuut Woman met sensuele electronica liedjes. Je hoeft niet lang naar de hoes van de in februari 2018 verschenen opvolger Blood te kijken om het eerste te herkennen. Alleen als ‘slowen’ je stijl is, kun je het album als dansbaar categoriseren, zoals ik online bij retailers zie. Sensueel en EDM of vocal trance gaan zelden samen, immers.


Hoewel op plekken expliciet ingestoken op lust, zoals in Phoenix (“I’m coming fast, oh my god, oh my god,”) gaan de teksten vaker over verlies en hartzeer. Ten tijde van Woman werkte Mike Milosh nog samen met de Deense producer en liedjesschrijver Robin Hannibal. Dat is alweer lang verleden tijd. Anderhalf jaar geleden was het na een relatie van vier jaar met de Grieks-Amerikaanse actrice Alexa Nikolas uit. Genoeg materiaal om over te mijmeren en de luisteraar in mee te slepen. “It doesn’t have a season, especially not a fall.” (Waste). Korte songtitels (3 woorden is het maximum in Feel Your Weight) en een sfeer van percussie, minimalistic sound scapes en falset stem. De met zijn live band tussen het touren door – op 1 april was Rhye nog in een uitverkochte Paradiso Amsterdam te zien – ademt warmte, verleiding en weerstaat de neiging om er wat hitpotente dancefloor fillers tussendoor te gooien. Toch is het geen eenheidsworst. Count To Five is funky en Phoenix en Song for You hebben gitaar in de basis. Stay Safe is soulful en gelardeerd met een French horn. Blood is een intrigerende luisterplaat.

Op de Taste Remixes single vind je twee up-tempo mixen door Moon Boots en Mano le Tough.