Welkom op verjaardagsfeest Rome 2018

We wisten van tevoren dat dit weekend het verjaardagsfeestje van de stad Rome gevierd wordt. Zaterdagavond waren er gladiatorenspelen op het Circus Maximus. Vandaag zijn er optochten in de buurt van het Forum Romanum en Nationaal Monument. Na het ontbijt in Istituto Immacolata Concezione N.S. di Lourdes wandelen we via het Domus Aurea. Groepsfoto met helm op bij Domus Aurea 3Dit paleis van Nero is alleen op afspraak en in het weekend in kleine groepen te bezoeken. Het is één van de attracties die niet met schoolklassen wordt aangedaan. De uitgravingen en herstelwerkzaamheden aan de 2.000 jaar oude fresco’s gaan hier op werkdagen door. Domus Aurea 14We krijgen te horen hoe arbeidsintensief dit is, zien een introductiefilm en krijgen een keurige rondleiding door een archeologe. Met VR bril en geluid zien we het paleis in z’n volle glorie. We verbazen ons over de goed bewaard gebleven ruimtes. Domus Aurea 16Het lijkt of je onder de grond bent, maar dat is niet zo. Wel zullen binnenkort nog wat bomen op de Colle Oppio moeten sneuvelen om de schade aan het eronder gelegen Domus Aurea niet te vergroten.

Altaar met boeien S Pietro in VincoliEen eerste blik op het Colosseum is al indrukwekkend. Later deze week komen we er terug. We gaan nu naar de S. Pietro in Vincoli. De boeien waarmee Petrus in de gevangenis van Filippi heeft gezeten (wonderbaarlijk meegenomen of -gekregen :)) worden hier bewaard in een glazen kist onder het altaar.

Groep Vestaalse maagden poseert in optocht Via dei Fori ImperalAangekomen op de Via dei Fori Imperiali kunnen we kijken naar de optochten voor de Natale di Roma 2018. Wat we in Nederland een carnavalsoptocht zouden noemen, trekt voorbij. Gladiatoren, Vestaalse maagden, boeren, burgers en buitenlui.

Tussen het schouwspel door staan we even stil op het Piazza Venezia en krijgen we uitleg over het Italiaans bestuurscentrum. Oversteken naar het Nationaal Monument is een uitdaging, zo tussen de optocht door glippen. Het lukt, en levert mooie foto’s van het met marmer overtrokken gebouw, fonteinen en sculpturen op. Il Duce, Mussolini, gaf opdracht voor de bouw en in de architectuur is verwerkt hoe men dacht dat ook de fora hun hoogtijdagen geschitterd moeten hebben in de zon.
Optocht Natale di Roma 2018 op Via dei Fori Imperali 7

Portico di OttaviaNa nog even kijken naar de optochten beklimmen we tussen de leeuwen door de trappen van de Capitolijnse heuvel, waar de beelden van Castor en Pollux een plek hebben gekregen en bestuurlijke functies van stad en ommelanden zijn gevestigd. Terwijl Piet uitleg geeft, komt een bruidspaar aan. We kijken uit over het Forum Romanum waar we donderdag nog uitgebreid gaan rondwandelen. Ponte Fabricio over TiberDan gaan we op bezoek bij de Santa Maria in Aracoeli, passeren de poort van Octavianus, de Grote Synagoge, de tempel van Fortuna en Ercole Vincitore. We moeten om het plein bij de De Santa Maria in Cosmedin op te komen door de beveiliging, want de steltlopers en andere straatartiesten willen ongestuurd hun kunsten tonen. We bekijken de kerk en gaan door naar de Tiber. Langs de oevers kun je fietsen of wandelen. Basilica di Santa Maria in Trastevere 2We steken via de Ponte Fabricio over naar het Tibereiland, waar ik nog een blik werp in de San Bartolomeo all’Isola kerk. Via de Ponte Cestio komen we in Trastevere met kleurrijke huizen en gezellige straten. Twee kerken staan hier op het programma, de Santa Maria in Trastevere en Santa Cecilia in Trastevere.
Eten bij Nonna in Restaurant Del Pallaro 2Het volle dagprogramma eindigt op het terras van restaurant Der Pallaro. Nonna, de mater familias zorgt met haar staf voor een eenheidsprijs van €25 voor een complete Italiaanse maaltijd in vier gangen met wijn en water. Na de maaltijd kijken we nog even in de kelder: tweeduizend oude bouwwerken onder het huidige maaiveld. Wat een indrukken om te verwerken!