Met ouders leerlingen Gymnasium Celeanum naar Rome

Jaarlijks gaan de vijfde klassers van het Gymnasium Celeanum in Zwolle onder begeleiding van docenten, een gids en een aantal ouders voor een week naar Rome als bekroning van de vakken Latijn en Klassieke en Culturele Vorming (KCV). Enkele jaren geleden is het idee geboren om voor ouders van de leerlingen een soortgelijke culturele reis naar de Caput Mundi te organiseren. Door te verblijven in een klooster kunnen de overnachtingskosten behoorlijk gedrukt worden. En met historicus Piet den Otter is een ervaren gids mee met de groep. Met de tweede lichting ouders ga ik van 21 t/m 27 april mee. Klazien blijft thuis bij de kinderen. Om allebei een week weg te zijn is voor hen nog net te veel, is onze inschatting. De komende dagen zal ik verslag doen van de vele indrukken die ik in Rome heb opgedaan.

Zicht op Alpenmassief 1Het is even wennen op zaterdagmorgen om niet vroeg te hoeven opstaan en een lange afstandswandeling te doen. Onze dochter Henriëtte is vrijdagavond aangekomen van haar week uitwisseling met scholieren in Roemenië. Enkele weken geleden was ze met haar jaarlaag zelf in Rome en is me dus voorgegaan. Inchecken doe je tegenwoordig online in bijvoorbeeld de KLM app. Als ouders reizen met een groepsticket rond lunchtijd van Zwolle naar Schiphol Airport. De wachtrijen voor de security checks zijn beperkt. Anders dan naar Florence vorig jaar met Klazien hebben we nu alle tijd om nog koffie te drinken en te lezen in het zicht van gate C13. De vlucht zelf gaat met drie kwartier vertraging van start. De machine om de bagage in de Boeing 737 te laden, is stuk en daarna is het wachten op een slot om te mogen vertrekken. Het is zonnig, ook onderweg. Het zicht op de Alpen blijft zo mooi, ook al zit ik zelf aan het gangpad.

Na aankomst op FCO naar uitgangNa aankomst op het Leonardo da Vinci vliegveld van Rome bij Ostia kunnen we vlot naar buiten, waar twee taxibussen staan te wachten om ons af te gaan zetten bij het klooster Istituto Immacolata Concezione N.S. di Lourdes aan de Via Sistina. Na kort de koffer uitgepakt in mijn ruime eenpersoonskamer 210, is het tijd voor een avondwandeling. Het klooster ligt op steenworpafstand van de Trinita dei Monti bovenaan de Spaanse Trappen. Zicht op Piazza del Populo 2We lopen door over de boulevard naar Pincio met een panorama over de binnenstad en uitkijk op de koepel van de Sint Pieter. Dit weekend wordt de geboorte van Rome gevierd. Optreden EarthDayItalia op Pincio 2Vanuit het busje hebben we op het Circus Maximus al gladiatorenspelen gezien. Hier op de Pincio is een groot podium verrezen waar muziek gespeeld wordt als ondersteuning van Earth Day. We dalen af naar het Piazza del Popolo, dat omgeven is door de noordelijke toegangspoort tot de stad, twee kerken en een obelisk in het midden van het ronde stadsplein.

We lopen terug via de Via del Babuino naar de Sistina, waar we bij La Botte Antica naar binnen gaan voor avondeten. De ober spreekt een mondje Nederlands, naar eigen zeggen vanwege z’n voormalige vriendin Manon. De eerste indrukken zijn binnen. Een vol programma volgt. Bij het klooster moet je ‘s avonds om 22.30u binnen zijn. Naar bed!

Aleid Mansholt heeft net als ik veel foto’s gemaakt. Haar online album vind je op MyAlbum.