IJsselloop 2018

      No Comments on IJsselloop 2018

Het is een traditie. Elk jaar schrijf ik me met één of meer familieleden in voor de IJsselloop in Deventer. Deze keer ben ik met zus Lieske de uitdaging aangegaan om de 15km route te doen. De 10km is altijd erg druk en een 10 Engelse Mijl zit de laatste jaren niet meer in het Deventer assortiment. Haar partner Niels loopt vanmiddag de 5km, juist om die zo snel mogelijk uit te lopen, niet om een lange afstand vol te houden. Onze jongste broer Jaap is tegenwoordig ook into hardlopen, had zich ingeschreven voor de 5km, maar ziet toch af van deelname. Wel komt hij met Nathalie en neef Stef bij ons kijken als we ons in het startvak opstellen. Duurloop trekt me zelf nog steeds meer. De afgelopen maanden heb ik niet vaker dan één keer per week kunnen trainen. Ik ken m’n plek in het deelnemersveld. Op de vraag van de dochters vanmorgen of ik de snelste zou zijn, is het antwoord direct ‘nee’. Of ik de snelste man uit Balkbrug zou zijn: grote kans van wel, maar dat ligt eraan wat de andere Balkbrugse hardlopers doen. Normaal gesproken richten zij zich op de 10km. Een loopmaat van Klazien haar zaterdagse lokale loopgroep, Henk ter Steege, heeft wel de 15km gedaan, maar eindigde in 1:33:10.

Relive ‘Afternoon Apr 8th’


Lieske en Henk-Jan bij Boreelkazerne voor start IJsselloop 2018 2Met Lieske maak ik de gebruikelijke broer-en-zus selfies in het startvak. En dan is het om 12u gaan met de banaan, de Houtmarkt af, het Emmaplein op en de Wilhelminabrug over. Dan door het Worpplantsoen en De Hoven om via het fietspad langs de spoorbrug de IJssel weer over te steken. Door de Noordenbergsingel naar de Welle langs de IJssel, de zo herkenbare skyline van Deventer. Henk-Jan en Lieske Lieske en Henk-Jan voor start IJsselloop 2018Elk jaar mag ik tijdens de IJsselloop onbeschaamd langs de hoeren lopen in de Bokkingshang. We draaien de rotonde van het Emmaplein om de Wilhelminabrug weer te nemen. Door het Worpplantsoen en nu de lus over de dijk richting Terwolde en achterlangs over de Meermuidenseweg en de Dijkhofstraat. Opvallend hoeveel mensen toch al uitvallen of terugkomen op hun te voortvarende start. Ja, er halen mij ook mensen in, maar het lopen gaat lekker. Nog een keer de spoorbrug, waar mijn nichtje Feline met haar opa en oma Zondag op haar moeder staat te wachten. Lieske is achterop geraakt. Zelf houd ik de pas erin, sla een aangeboden kauwgum van een medeloper af, maar maak wat graag gebruik van de waterposten. Op naam aangemoedigd worden blijft leuk. Langs de Welle en dan door de Zandpoort naar de Brink voor de finish in officieel 01:22:02. Henk-Jan na finish IJsselloop 2018 op Brink DeventerTwee halve liters vocht drink ik makkelijk weg al wachtend op m’n zus.

Lieske komt zo’n 10 minuten later binnen. Voor de 2019 editie van de IJsselloop gaat waarschijnlijk dochter Henriëtte ook meedoen. Zij bereidt zich met een schema voor op binnenkort 5km te kunnen hardlopen. Wie weet rent ze april 2019 op de 10km een heel aardige tijd. Alle uitslagen vind je online. Langs het traject staan in Deventer altijd veel fotografen. Als ik in de komende week nog plaatjes van mijzelf zie, voeg ik ze toe aan het album op Flickr.