Welke studie helpt me projectmanager te worden?

Op 7 maart mocht ik voor de tweede maal aan bovenbouw HAVO / VWO leerlingen van vijf middelbare scholen in Zwolle een avond komen vertellen over mijn beroep dat voor het gemak tot ‘IT projectmanager’ was ingedikt. Zowel 2 jaar geleden als nu werd ik daarbij vergezeld door een student(e) in een relevante studierichting. Voor jonge mensen die projectmanagement interessant genoeg vinden om zich te oriënteren op aansluitende, handige studierichtingen, heb ik een aantal suggesties. Het vakgebied is niet nieuw of jong te noemen, maar toch heeft deze ‘kunde’ geen volledige bachelor- en masteropleiding op HBO of universiteit. Wat wel?

HBO

Gebouw X Windesheim ZwolleIn de basis helpen HBO studies als Bedrijfskunde, Bedrijfseconomie (Finance & Control) of Civiele techniek. Zie hieronder voor post HBO mogelijkheden.

Bij het Windesheim Honours College in Zwolle kun je de vierjarige Global Project and Change Management volgen. Afstudeerders zijn de projectmanagers van de toekomst. Met dit diploma op zak kun je de wereld veranderen door internationale projecten op te zetten en te leiden. Denk aan het meewerken aan oplossingen van vraagstukken bij NGO’s, bedrijven en overheden.

WO masters en minors

Als bachelor moet je ook op universitair niveau denken aan Bedrijfskunde, Bedrijfseconomie (Finance & Control) of Business & IT. Aan de Tilburg University kun je een Master Economie, Business en Management doen, Aan de Vrije Universiteit in Amsterdam kun je de Master Leadership and Change Management oppakken. Als je in het buitenland voor een master kijkt, kun je in Spanje terecht voor een Master in Project Management. En in Brussel wordt geadverteerd voor de  International Master in European Studies (IMES) in Brussel om EU Policy Advisor and Project Manager te worden.

Na de bachelor kun je je verdiepen in projectmanagement met minoren (keuzevakken). Zo vond ik:

Post HBO

Veel HBO’s, zoals Windesheim, HAN, Avans, De Haagse Hogeschool, Hogeschool Utrecht, Hanze hogeschool en InHolland bieden een post-HBO projectmanagement aan. De post-hbo Projectmanagement biedt u een verbreding en verdieping van uw competenties als projectleider. Om de Hanze hogeschool aan te halen: “U koppelt uw kennis van projectmatig werken aan de bedrijfskundige praktijk, zodat u leert een bijdrage te leveren aan innovatie en verandering in uw organisatie of die van uw klanten. De opleiding geeft u de kans om steeds complexere projecten te leiden.” Docenten zijn vaak afkomstig uit het bedrijfsleven, er zijn samenwerkingsverbanden met bedrijven en organisaties rond stages, praktijkopdrachten of onderzoek.

Voor werkende professionals: vakopleidingen en verdere certificering

Werk je al, heb je opleidingsbudget en wil je doorgroeien naar of in projectmanagementrollen, zijn er opleidingsinstituten als de Capgemini Academy, waar ik zelf bijvoorbeeld PRINCE2 trainingen geef om je vakopleidingen projectmanagement, specifieke projectmanagementaanpakken als PRINCE2 of Agile Project Management te verzorgen. Ze kunnen je ook helpen in de voorbereiding van certificering als projectmanager bij International Project Management Association (IPMA) of Project Management Institute (PMI).