6e Kennedymars Klarenbeek: gezellig, droog en goed verzorgd

In de laatste nieuwsbrief van de afgelopen week kondigde WS78 aan voor de 6e Kennedymars Klarenbeek 213 inschrijvingen te hebben, de 110km Long Distance Walk trok 93 en de 40 en 60km nachtwandelingen nog eens 33 mensen. Totaal trok WS78 660 wandelaars inclusief na-inschrijvingen. Ik weet het: je kunt op vrijdagavond ook wat anders doen. In de trein van Zutphen naar Klarenbeek zit Mike Bertrand tegenover me en blijkt de conducteur ooit zelf in Someren de Kennedymars gelopen te hebben. Kleine wereld toch. WS78 haalt me vrijdagavond om 21.15u met een Amerikaanse schoolbus op bij station Klarenbeek.Schoolbus van station naar MFC voor 6e Kennedymars Klarenbeek Anders dan eerdere keren, is er plek zat aan boord. Lekker, want ik had aanvankelijk met de auto willen komen. Het door wijzigingen in de agenda overhebben van twee enkele treinreizen kan goed gebruikt worden om milieu te sparen en niet moe zelf te moeten rijden.  Adriaan van den Dool krijgt oorkonde voor 225 elopen KennedymarsenAdriaan van den Dool die vóór de start gehuldigd wordt door marsleider Johan Hertgers heeft een uitdagend t-shirt aan: “Weet u een betere hobby?” Met alle ronkende berichten over de positieve effecten van wandelen op je gezondheid wil je toch niet(s) anders?

Marjolein Mitchell en Henk-Jan op IJsseldijk 6e Kennedymars Klarenbeek 2Piet van der Kroft die op de eerste 20km lus tussen Klarenbeek, Bussloo, Posterenk en Apeldoorn een eindje met ons oploopt, is stellig. Je moet langzaam opbouwen en vooral genieten. Hij heeft zijn sporen sinds prepensioen meer dan verdiend en kan nog altijd op eigen tempo Kennedymarsen met plezier uitlopen. Vanaf de start loop ik samen met Mitchell Perdon en Marjolein Wouters, beide met een huwelijik in het vizier, maar ook zeer regelmatig de aanstaande echtgeno(o)t(e) aan de telefoon. Dat is enerzijds vermakelijk. Landgoed Klarenbeek op 4e lus 6e Kennedymars KlarenbeekDe bevestigingen “Ik houd van jou. Houdoe. Ik ook van jou. Houdoe. Ik houd van jou. Dat weet ik…” en “Goed schat, zeker, lief. Kus. Doeg.” zijn niet van de lucht. Ervaringen met online shoppen, slaapschema’s en instructies om in de buurt van de finish elkaar op te wachten worden uitgewisseld via de telefoon op de meest woeste momenten en plaatsen onderweg. En ‘mijn’ Klazien? Die slaapt lekker thuis, heeft zaterdag overdag de nodige wassen te draaien en gaat tegen het middaguur onze jongste dochter van een excursieweek van het Orfeo Gymnasium naar Wrexham, Wales ophalen. Ik bel haar wel als ik in Ommen aangekomen ben. Voor de rest kunnen we elkaar prima loslaten op zo’n dag. Okay, we zijn dan ook 1 mei 20 jaar getrouwd.

Rust bij fam Koerts Gravenstraat Voorst voor 6e Kennedymars KlarenbeekMarijke Nijland loopt de eerste 27 kilometers ook met ons op. ‘Haar vent’, Peter Duiijst is vrijdagmiddag aan de Long Distance Walk begonnen, heeft er bij onze start om 22u al 30km op zitten en loopt net als Cora Spruit in een ander tempo achter ons voor hun 110km uitdaging. Erik Froeling moet bij de 2e keer dat we bij de familie Koerts in Voorst in hun gezellige achtertuin rusten, stoppen. Zijn pijp is leeg en hij zweet als een otter. Marijke loopt vervolgens een aantal minuten achter ons tot aan de finish. 6e Kennedymars Klarenbeek fruitpost op 76kmLater op de fruitpost na 76m wandelen, krijgen we van een WS78 vrijwilligster die om 8u al op haar post was en om 9u (!) de eerste Long Distance Walkers al voorbij kreeg, een wijze raad: lange afstandswandelaars moeten eens leren goed voor zichzelf te zorgen. Lichamelijke fitheid, luisteren naar je lichaam, verzorgen van voeten, spieren en geestesgesteldheid. Trainen, niet teveel willen, jezelf niet opblazen. Zo waar en zo lastig voor velen van ons.

Weg bij rustpunt in Lieren in 4e lus 6e Kennedymars KlarenbeekAnders dan de 2017 editie is er overdag niet één ronde van 40km naar Voorst, Wilp en Twello, maar ‘ouderwets’ net als ‘s nachts twee lussen. De ene gaat naar Voorst met een rondgang over oude en reguliere IJsseldijken en de laatste langs de Beekbergse Beek, Apeldoorns Kanaal naar het station Beekbergen, waar de stoomtreinen van de museumtrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij halt houden en ander treinmaterieel wordt onderhouden. Net als wij langslopen, vertellen vrijwilligers van de maatschappij stoer dat ze een trein hebben ontdaan van meubilair. Vroeger noemden we dat (voetbal) hooligans, maar die sloopten dan ook de ruiten. Dit keer géén controlepost in een trein, wel consumpties uit het inschrijfgeld in de stationsrestauratie. Op de rustpunten is er herkenning (van Facebook, wandelverslagen, andere tochten), bijkletsen en luisteren naar de ervaringen in ‘Klarenbeek’ tot nu toe.


6e Kennedymars Klarenbeek bij slot Nijenbeek VoorstDe tocht kenmerkt zich door om de 7km een rustpost te hebben met een gevarieerd aanbod van warme en koude dranken, soep en bouillon, belegde broodjes, ontbijtkoek, gevulde koeken, Sultana’s, snoep, fruit, broodjes knakworst. Om me heen zijn diverse mensen die geen broodje knakworst willen hebben en vind ik onderweg een bonnetje voor nóg een exemplaar. Ik heb er zelf twee gehad op de beide doorgangen in lus 3, de twee andere bonnen zijn aan een 40km wandelaar gegeven. De tocht is goed verzorgd, en toch gaat er uit eigen voorraad nog twee liter sap en vijf bollen doorheen. En dan is het handig, dat je elke 20km weer even terug bent bij het MFC in hartje Klarenbeek voor een greep in de sporttas.

Langs Beekbergse Beek 4e lus 6e Kennedymars KlarenbeekOp het 60km punt wissel ik sokken en gun ik m’n verhitte voeten een verkoelende laag Gehwol Soft Feet. Er ontwikkelen zich blaren. Ik weet niet of andere helpen, dus laat ik het bij de Brideng schoenen. Ook Marjolein loopt op eieren van aanzwellende blaren. Het tempo erin houden en desnoods kleinere passen nemen, is ons recept. Na de rusten in de 4e lus moeten we echt even op gang komen. De mannen die ‘s nachts als verkeersregelaar of op de fiets de wandelaars hebben begeleid en overdag zelf een 20km willen wandelen, zien ons bij camping De Bosgraaf strompelend vertrekken. Nee, dat is niet soepel. En toch zit de pas er vlot weer in.

Henk-Jan bij finish 6e Kennedymars KlarenbeekOndanks Marjoleins instructies om tegen de lopers in te lopen is Paul ergens anders dan verwacht. Met Mitchell loop ik de laatste paar kilometer langs de Beekbergse Beek en de bosrand langs Landgoed Klarenbeek naar het MFC, waar tegen 13.10u de GPS uit kan. Het zit erop! Drie kwartier sneller dan twee jaar geleden een een klein kwartier vlotter dan in 2017. Ben ik nauwelijks voorzien van oorkonde, speldje voor m’n 4e keer in Klarenbeek en een 21e stempel in m’n Kennedywalker boekje, geeft de chauffeur voor de auto terug naar het station aan om 13.30u me te kunnen rijden. Dan geen douche of nazit, maar de sporttas ophalen, even zitten en dan in een rood-witte (ik zie hierin duidelijk een LAW-markering 😉 ) Honda Civic die ouder is dan de jongen achter het stuur richting station Klarenbeek voor de trein naar Zutphen, Zwolle en Ommen.

Zie ook: